7.03.2022 17:05:00

Van

Vannn

VAN

 

Van denildiğinde aklımıza gelen ilk şey uzun bir süre Van gölü iken artık herkes gözünü meşhur kahvaltılarına çevirmiş durumda. Her şeyin bir sonu var ama Van kahvaltısının bir sonu yok. Van gezilecek yer de oldukça fazla. Bu sebeple kahvaltınızı iyi yapıp bütün gün gezebilirsiniz.

 

 

VAN NASIL BİR YER?

 

Van ülkemizin toprak olarak en büyük şehirlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Kuzeyinde Ağrı, güneyinde Hakkarı batısında ise Bitlis bulunuyor. Van gölünün doğusu ile güneyini çevreleyen şehir birçok cazibe noktasına sahip. Nüfus olarak da bölgenin en kalabalık şehirlerinden biri olması sebebiyle oldukça şehirleşmiş bir yer olarak karşımıza çıkıyor. Nüfusun en büyük geçim kaynağı bir sınır bölgesi olması sebebiyle ticaret olarak sayılabilir. İkinci en büyük geçim kaynağı ise zengin meraları sayesinde oldukça büyük bir potansiyeli olan hayvancılıktır. Büyükşehir statüsündeki Van mutlaka görülmesi gereken bir şehir.

 

 

VAN’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

AKDAMAR ADASI VE AKDAMAR KİLİSESİ

 

Akdamar Adası, Van’ın en meşhur yeridir. Üzerinde bulunan kilise Ermeniler tarafından yaptırılmış ve bir hikayeye de sahip önemli bir noktadır. Bölgeye gelen turistler genel olarak Van Gölü'nün içinde bulunan bu adayı görmek isterler. 

 

 

Adaya gitmek için ise Edremit ve Gevaş ilçelerinden feribotlar kalkıyor. Gidiş dönüş ücreti ise 25 liradır. Van gölü üzerinde yapılan yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk ile adaya ulaşıyorsunuz. Adayı gezebilmek için de bilet almak zorundasınız. Bilet ücreti 35 lira olan alana müzekartınız ile de girebiliyorsunuz. 

 

 

Adanın hikayesi ise bir aşk hikayesine dayanıyor. Adada yaşayan sevgilisini görmek için her gece adaya yüzen gencin acıklı öyküsü oldukça meşhur. Gerçek dönemde ise adadaki kilise Ermeni kilisesi olarak hala hizmet veriyor. Hristiyanlar için hac noktalarından da biri olan bu kilise ülkemizde görülmeye değer yerlerden biri olarak her yıl ziyaretçi akınına uğruyor.

 


 

MURADİYE ŞELALESİ

 

Muradiye Şelalesi Van’ın en güzel doğal alanlarından biridir. Şehir merkezinin 80 kilometre kuzeyinde bulunan şelale kış aylarında donuyor. Yaz bahar ayında ise çevresinde yeşeren otlarla birlikte harika bir görünüm sağlıyor. 

 

 

İçerisinde yeme-içme için tesis dahi bulunan şelale çevresindeki alanlar bölge halkı tarafından da mesire yeri olarak kullanılıyor. Özellikle hafta sonlarında yaz dönemi piknik noktalarından biri olan şelaleye giriş için ise herhangi bir ücret ödemenize gerek yok. Eğer şelaleye kışın gitmeyi düşünüyorsanız genel olarak donmuş halde kaldığını bilmelisiniz. 

 

 

VAN KALESİ

 

Van için kaleler şehri demek yanlış olmaz. Van’ın şehir merkezi ve çevresinde birçok kale bulunuyor. Bu kaleleri teker teker gezmek isterseniz isimleri ise şöyle; Çavuştepe, Hoşap, Ayanis, Toprakkale, Anzaf, Zernek, Kalecik, Çatak.

 

 

Van Kalesi, şehir merkezinin 5 km batısında yer alıyor. Kaleye giriş için bilet ücreti 10 lira olup müzekartta geçmektedir. Kaleye çıkabilmeniz için uzun merdivenleri aşmanız gerekiyor. Yaklaşık 15 dakika kadar bu basamakları tırmanmak için hazır olmalısınız. Bu yol uzun olduğu kadar yeteri kadar temizliğine dikkat edilmemesi sebebiyle oldukça kirli. Her yerde çöp görmek moralinizi bozuyor olsa da manzara bu kadar tırmanmaya değiyor. Şehirde kale manzarası en fazla gün batımında tercih ediliyor. Van gölünü karşısına alan kalede  geriye manzaranın tadını çıkarmak kalıyor. 

 

VAN KEDİSİ EVİ

 

Van’da kedi evi olarak üniversite içerisinde ve kalenin civarında iki nokta bulunuyor. Kalenin hemen gerisinde bulunan  “Van Kedisi Evi” şehir merkezine yürüme yarım saat mesafede bulunuyor. Alana giriş ücreti olarak mama parası olarak 10 lira ödüyorsunuz. İçerisinde 50 civarında kedi bulunuyor. Dünyanın en meşhur kedilerinden birini de görmeden dönmeyiniz.

 

 

VAN’DA NE YENİR?

 

Van sofrası genel olarak hayvansal ürünlerden oluşuyor. Van denilince akla gelen en önemli şey ise binbir çeşit lezzetle bezeli kahvaltısı oluyor. Masaya oturduğunuzda her şeyden azar azar ama oldukça fazla bir kahvaltı tepsisi geliyor. Bu tepside 20 çeşide yakın peynir ve bir o kadar da reçel çeşidi bulabiliyorsunuz. Tabi bu mecburi değil. Daha az çeşitli seçenekleriniz de mevcut.

 

 

Van’a mutfağına dair diğer bir tat ise Van Gölü’nde bulunan İnci Kefalidir. Özellikle şehrin kuzeyindeki Erciş ilçesinde bulunan balık restoranlarında yapılan bu balığı sadece kızartma olarak değil beğendi şeklinde de servis ediyorlar. Eğer tatlı su balığı seviyorsanız bir tık üstü bir lezzet sizi bekliyor.

 

 

VAN’A NASIL GİDİLİR?

 

Van karayolu ulaşımı açısından kesintisiz bir şekilde ulaşılabilen bir noktada bulunuyor. Çevre illerin hepsinden bu bölgeye ulaşılabiliyor. Hakkari yolu hariç tüm yollar oldukça kolay bir ulaşım sağlıyor. Bölgeye ülkenin her yerinden toplu taşıma ile ulaşım sağlanabiliyor. Bugünlerdeki en popüler ulaşım şekillerinden biri de Van Gölü Ekspresi olmakta. Yaklaşık 26 saat süren bu tren yolculuğu Bitlis’in Tatvan ilçesinde sona eriyor. Buradan sonra da hemen tren garı çıkışından kalkan araçlarla hızlıca Van’a ulaşabiliyorsunuz. 

 

 

Van’a havayolu ile de ulaşmak mümkün. Van Ferit Melen Havaalanı aktif olarak birçok çok büyükşehirden direkt çoğu şehirden de aktarmalı olarak yolcuları ağırlıyor. Havalimanının şehir merkezine olan uzaklığı ise 75 kilometre olup yaklaşık 1.5 saat sürmekte.







 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 1379
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.