Tunceli
TUNCELİ
Ülkemizin kendine has yapısı olan en önemli şehirlerden biridir. Bu özel durumunu ise muhafaza ederek yıllardır gelecek kuşaklara taşıyan bir şehirdir Tunceli. Ülkemizde eğitim seviyesi, kitap okuma sayıları konusunda da en üst sıralarda yer alır. Genel olarak açık görüşlü bir halkın yaşadığı şehir aynı zamanda eski geleneklerine de sıkı sıkıya bağlıdır. Hem gelenekçi olup hem de dünyaya hitap edebilmenin de mümkün olduğunun görülebildiği nadir şehirlendendir.
TUNCELİ NASIL BİR YER?
Tunceli Munzur nehri ve Pülümür Çayının birleştiği noktada kurulmuştur. Genel olarak bölgesinin aksine yeşil bir yapısı bulunur. Küçük bir şehir merkezi vardır. Yaklaşık 85 bin kişilik nüfusu bulunmaktadır. Kuzeyinde bulunan Munzur Dağları ve güneyinde Fırat nehrinin Murat koluyla Elazığ’dan ayrılır. Genel olarak hoşgörülü insanların şehri olarak bilinen şehirde yöresel yemeklerde neredeyse hiç et yoktur. Avcılık konusunda da hassalardır. Tunceli’de avcılık yasaktır. Munzur nehri de kutsal olduğu için balık avlamak yasaktır.
TUNCELİ’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
MAVİ KÖPRÜ VE ÇEVRESİ
Şehir merkezinin batısından aşağı inen yolu takip ettiğinizde Munzur Irmağı'nın yanına ulaşıyorsunuz. Mavi köprü nehir üzerinde karşıya geçilen noktalardan biri olup çevresindeki sosyal yaşam ile canlı kalmaktadır. Mavi Köprü çevresinde restoranlar, eğlence mekanları, kafeteryalar, konaklama noktaları ve hatta aquapark bile bulunmaktadır. Şehir merkezinde gezmek için en iyi nokta bu bölgedir.
ASMA KÖPRÜ
Şehir merkezinden Munzur nehrini takip edip biraz daha doğaya karışmak isterseniz şehrin arka bahçesi diyebileceğimiz bir yer mevcut. Bölgede bulunan asma köprünün iki tarafında bulunan birkaç küçük işletme bulunuyor. Bu işletmelerden yol tarafında olan daha çok restoran tarzındadır. Asma köprünün karşısında bulunan işletme ise suya ayaklarınız dahi sokabileceğiniz mesafede ağaçların altında hoş bir ortam sağlamış. Burası daha çok bir şeyler içmek için değerlendirilebilir. Fiyatlar ise oldukça hesaplı.
MİSKİSA
Tuncelililerin yaz zamanlarında en sevdiği yer Miskisa’dır. Burası Ovacık yolu üzerinde olup yaklaşık 4 kilometre sonra solunuzda sizi karşılıyor. Yoğun akan Munzur nehrinin taş biriktirmesi ile yoğun akan ve daha durgun olarak iki kola ayrılması sağlanmış. Nehir çevresinde herkes ailesiyle birlikte veya tek başına kamp kurup, piknik yapıp serinlemek için bu durgun kısımda yüzmeye geliyor. Alan her ne kadar geniş olmasa da hafta sonları dışında aşırı yoğunluk olmuyor. Bölgenin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor.
HALVORİ GÖZELERİ
Tunceli'deki gezi noktaların bir diğeri şehir merkezinin 20 dakika kadar kuzeyinde Ovacık yolu üzerinde bulunan Halvori Gözeleridir. Buraya Halvorin ve Halbori gözeleri de denmekte. Bu bölgede de yer altından çıkan kaynak noktaları bulunuyor. Bu gözelerden akan su Munzur Nehrine katılıyor. Buradaki göze sayısı Ovacık’taki gözelerden oldukça az olsa da temiz su kaynağı olması sebebiyle burası da bir mesire alanına dönüşmüş. Burası kutsal görünmediği için Halvori'de ayrıca bir tesis bulunuyor. Burada her türlü yeme içme, sandalye, masa, çadır gibi hizmetler veriliyor olsa da kendiniz de getirip bu bölgede vakit geçirebiliyorsunuz.
OVACIK
Ovacık Tunceli’nin hem en turistik hem de en kutsal noktasıdır. Ovacık ilçesi Munzur Vadisi Milli Parkının en büyüleyici kısmında bulunuyor. Çevresi ormanlıklarla ve Munzur dağlarıyla çevrili olan Ovacık' ta farklı bir dünyaya gelmiş gibi hissedebiliyorsunuz. Bölgede en çok ziyaret edilen nokta ise kutsal kabul edilen gözelerdir. Gözeler, Munzur nehrinin kaynağıdır ve yer altından çıkan yaklaşık 40 farklı noktadan su gelmesi ile oluşur. Gözeler aynı zamanda bir "ziyaret" yeridir. Oldukça kutsal olan bu noktada piknik ve benzeri aktiviteler yapmak kesinlikle yasaktır.
KUTU DERESİ
Kutu Deresi, Tunceli'nin Munzur üzerinden olmayıp Pülümür Çayı üzerinde yer alan sosyal bir bölgedir. Tunceli şehir merkezinden Pülümür istikametine doğru yaklaşık 20 kilometre gittikten sonra karşınıza gelen noktada bir çok da işletme bulunuyor. Kutu deresi diye geçen bu bölgede suyun doldurma ile havuzlaştırıldığı bölgeler bulunuyor. Birçok işletme nehrin ortası yapılan doldurma kısımda şezlong ve beach club hizmeti veriyor. Nehirde Bodrum havasını yaşamak için buraya mutlaka uğramalısınız. Suyun ise yazın dahi oldukça soğuk olduğunu bilmelisiniz.
TUNCELİ'DE YEME İÇME
Tunceli yemek kültürü genel olarak hayvansal gıda içermeyen bir mutfağa sahip. Şehirde et yiyebiliyor olsanız da yöresel ürünler hamur işidir. Bu yöresel yemeklerin hepsi farklı pişirilen aynı hamurun üzerine sarımsaklı yoğurt dökülmesi ile yapılıyor. Neredeyse hepsi aynı olan bu tatların isimleri ise Zerefet, Sırrım ve Şir. Yöresel ürünleri çok az yerde bulabiliyorsunuz. En sevilen noktalardan biri Mavi Köprü’nün karşısında bulunan “Kültü Köy” adlı kafe. Doyuruculuk olarak aşağı yukarı her biri aynıdır. Bir tanesini söylemeniz yeterlidir.
TUNCELİ’DE BULUNAN İMKANLAR
Tunceli konaklama açısından oldukça zengindir. Şehir merkezinde ağırlıklı olarak oteller bulunmaktadır. Mavi Köprü tarafındaki Munzur kenarında ve Ovacık’ın girişindeki Anahita’da bungalov imkanı bulunmaktadır. Topu taşıma ise bölgede seyrek olsa da yaygındır. Merkez ile ilçeler arası toplu taşıma imkanları bulunmaktadır. Şehir merkezinde her türlü ihtiyacınızı giderebileceğiniz bir şehirde olması gereken birçok şey bulabilirsiniz.
TUNCELİ’YE NASIL GİDİLİR?
Tunceli herhangi bir ana yol üzerinde bulunmadığı için Tunceli’ye gelmek için Tunceli’ye gelebiliyorsunuz. Kuzeyinde Erzincan güneyinde ise Elazığ bulunuyor. Eğer Tunceli’ye Malatya - Elazığ istikametinden geliyorsanız, baraj kenarındaki yolu takip ederek Pertek’e ulaşıp bölgedeki feribot ile Fırat nehrinin üzerinden yolunuzu kısaltarak gidebilirsiniz. Doldukça hareket eden feribot fiyatı ise 12 liradır.