Sümela Manastırı
SÜMELA MANASTIRI
Ülkemizin turizm denildiği zaman ilk akla gelen 10 noktasından biri uzun bir süre Sümela Manastırı idi. Bu manastır ülkemizin tanıtımında ve Trabzon turizminde çok önemli bir yer oynadı. Fakat uzun bir dönem boyunca restorasyon altına alınması sebebiyle gözlerden uzaklaştı. Yakın zamanda parça parça tekrar ziyarete açılan manastır tekrar hatırlanmayı bekliyor.
SÜMELA MANASTIRI NASIL BİR YER?
Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinin en yüksek noktalarından birinde sık ormanlarına kurulmuş olan bir dini eğitim alanıdır. Dağın oldukça sarp bir noktasına inşa edilmiş bugün neredeyse birkaç fakülte büyüklüğünde geniş bir alanı kapsar. İçerisinde eğitim alanlarının yanı sıra, ibadethaneler ve yaşam alanları bulunur. Eski dönemlerdeki dini eğitim noktalarının birçoğu gibi gözlerden uzakta olmayı tercih etmişlerdir. Bu büyülü noktayı gelin daha yakından tanıyalım.
SÜMELA MANASTIRI TARİHİ
Sümela Manastırı kesin olmamakla birlikte M.S. 375-390 yılları arasında yapıldığı tahmin edilmektedir. Yapımı ise birçok aşamadan geçmiş olsa da başlangıcı Aziz Barnabas’In rüyasına dayanır. Atinalı olan bu aziz, İsa döneminde yaşamış ve adına incil olduğu varsayılan Barnabas değildir. Atinalı aziz buraya gelmesi ve bir manastır kurması gerektiğini rüyasında görür. O dönem bir Rum imparatorluğu bölgesi olan Trabzon’da bugün Karadağ olarak adlandırılmış bölgeye gelinir ve burada çalışmalar başlatılır.
Uzun zaman boyunca aktif olarak ilk haliyle eğitim verilen alan, 13. yüzyılda yenilenir ve bugünkü haline yakın bir hale getirilir. Uzun yıllar boyunca hristiyanlığın en önemli eğitim alanlarından biri olmaya devam eden manastır, Osmanlı döneminde de aynı statüde hizmet vermeye devam etmiştir. Birçok padişahında burası ile ilgili fermanlar yazdığı ve koruduğu bilinmektedir.
SÜMELA MANASTIRINA NASIL GİDİLİR? GİRİŞ ÜCRETLERİ
Sümela manastırına gitmek oldukça meşakkatlidir. Trabzon’un Maçka ilçesine ulaştıktan sonra Altındere Milli Parkı’na doğru yola çıkıyorsunuz. Milli park girişi için ücret ödedikten sonra yolunuzu kesip sizi ücretli otoparka alıyorlar. Sonrasında bu otoparka da para verip Sümela’ya çıkan servislere binmek için de para ödüyorsunuz. Sümelanın girişine geldikten sonra ne güzel başka ücret yok diyerek yaklaşık 10 dakika boyunca manzaralı bir yoldan yürüyerek manastıra gidiyorsunuz. Tam manastıra girecekken gişe karşılıyor sizi. Bir de manastıra giriş ücreti ödüyorsunuz. Eğer müzekartınız yoksa manastır giriş ücreti olarak 75 lira daha ödemiş oluyorsunuz. Manastırı gezene kadar aşağı yukarı 100 liralık oluyorsunuz. Gitmeden önce bu kısmı mutlaka bilin ki sonra tadınız kaçmasın.
AYA VARVARA KİLİSESİ
Sümela Manastırına toplu taşıma ile geldiğiniz noktadan sonra işletmeleri geçtikten sonra yol ikiye ayrılıyor. Bu yolun sağından 70 metre devam edip 2 dakikalık bir yürüyüşle hemen aşağıya doğru bir iniş yapıyorsunuz. Taş duvarın içerisine girdiğinizde solunuzda bir tepe ve sağınızda küçük odaları andıran taşlık bir alan görüyorsunuz. Hemen solunuzda eğitim alanı ve devamında küçük bir uygulama kilisesi görüyorsunuz. Sümela manastırından sonra genel olarak pek fazla kişinin ziyarete inmediği bu nokta da en az Sümela kadar güzel bir manzaraya sahip. Ayavarvara Kilisesini görmeden dönmemenizi tavsiye ediyoruz. Burası için ekstra bir ödeme yapmıyorsunuz.
SÜMELA MANASTIRI ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR
Sümela Manastırı çevresinde konaklama için otel, bungalov, pansiyon ve kamping imkanları bulunuyor. Bunların birçoğu bölgenin aşağısında kalıyor. İsterseniz Maçka merkezde de konaklama imkanları bulunuyor. Bunlara ek olarak bölgeye Trabzon şehir merkezinden direkt toplu taşıma imkanı da bulunuyor. Bu sebeple günübirlik tur da işinizi görecekse merkezdeki seçeneklerinizi de değerlendirebilirsiniz.
Sümela çevresinde yeme içme içinde birçok restoran hizmeti bulunuyor. Ayaküstü yenecek tarzda yemekler için ise milli park içerisinde yerler bulabiliyorsunuz.Trabzon denilince akla gelen ilk yemek ise elbette kuymak oluyor. Sabahın erken saatlerinde geziye gelmek isterseniz bölgede kahvaltıda kuymak yiyebilirsiniz. Eğer aracınız ve zamanınız var ise bölgeye yakın bir noktada bulunan Hamsiköy’de de sütlaç yiyebilirsiniz.