Siirt'te Gezilecek Yerler
Türklerin ilk yerleştiği yerlerden birisi olan Siirt, pek çok medeniyete de ev sahipliği olan güzide şehirlerimizden biridir. Siirt’in doğal güzellikleri yanında tarihi güzellikleri de herkesi kendisine hayran edecek yerler barındırmakta. Gelin Siirt’te gezilecek yerlere beraber bakalım.
Rasıl Hacar (Delikli Taş)
Siirt’te merkeze yakın olan doğal güzelliklerden birisini görmek isterseniz Rasıl Hacar yani Delikli Taş tam size göre olacak yerlerden birisi. Bu yer özellikle doğal güzelliği ile herkesi büyülemekte. Siirt’in çok eski dönemlerde pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını söylemiştik. Aynı zamanda milattan önceki devirlerde de kireç taşlarının oyulmasıyla barınak amaçlı kullanılan yapıları da bünyesinde taşımakta. Bu yapılardan birisi de Rasıl Hacar’dır. Hem fotoğrafçıların hem de yamaç paraşütçülerin en çok uğrak yeri olan Delikli Taş'a kolayca ulaşım sağlamak mümkün.
Tillo Kalesi Cam Seyir Terası
2016 yılında inşa edilen bu yapı adından da anlaşılabileceği üzere seyir terası olarak kullanılmakta. Siirt’e kuş bakışı bakmak isteyen kişilerin rahatlıkla ziyaret edebileceği bu yer, manzarası ile büyüleyici bir güzelliği de göz önüne sermekte. Aynı zamanda yapıya toplamda en fazla 30 kişinin çıkmasına izin verilmektedir.
Sağlarca Kaplıcası
Sağlarca Köyünde yer alan Sağlarca Kaplıcası, Siirt’e 17 km uzaklıkta yer alan bir kaplıca özelliği göstermekte. 36 derecelik suyuyla aynı zamanda şifa dağıttığını da belirtmemiz gerekmekte. Suyun içerisinde yer alan sodyum, klorür ve kalsiyum içermesinden dolayı şifalı özelliği bünyesinde taşımakta. Sağlarca Kaplıcası, Siirt’e gezmeye gelen kişiler tarafından tercih edilmekle beraber, hususi olarak kaplıca için ziyarete gelen kişiler tarafından da uğrak alanı olmuştur. Kaplıca suyunun içerisinde barındırdığı özelliklerden dolayı cilt hastalıkları, kas problemleri, ameliyat sonrası ağrı ve romatizma gibi sağlık sorunlarına da iyi gelmesi özelliğiyle çokça ziyaretçinin uğrak yeri haline gelmiştir.
Botan Mağarası
Siirt'in önceki zamanlarda farklı medeniyetlere ev sahipliği yaptığını belirtmiştik. Botan Mağası da bu barınak yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkmakta. Kalker oluşumu özelliği ile dikkat çeken bu mağara, ev olarak eski dönemlerde tercih edilmiştir. Tarihi eser olarak da ziyaret edilebilecek olan bu mağarada tarihin kokusunu içinize çekmeniz de mümkün olacak.
Siirt Ulu Cami
İnşa tarihi kesin olarak bilinmese de, inşa edildikten kısa bir süre sonra harap edilmiş olan bu yapı, Mücâhid İshak tarafından yeniden tamir edilmiştir. Binanın yapımının Osmanlı dönemine rastladığı tahmin edilen bu cami, medrese amaçlı da kullanılmıştır. Aynı zamanda 1905 yılında camiye bir saat kulesi eklemesi yapılmış. Hem içi hem de dış yapısıyla görenleri kendine hayran bırakacak olan bu camiyi ziyaret etmenizi öneriyoruz.
Botan Kanyonu
Kaynağını dağlardan alan Botan Kanyonu, dağların içinden akan yapısıyla fotoğraf çekmek isteyen kişilerin en çok ziyaret ettiği noktalardan birisi olarak karşımıza çıkmakta. Aynı zamanda çayla da birleşen Botan Çayı, Dicle Nehri’ne karışma özelliği göstermekte. Siirt’ te gezilecek yer arayışında olan kişilerin bu kanyonu listenin ilk üç sırasına eklemeleri gerekmekte.
Veysel Karani Türbesi
Siirt’in en önemli türbelerinden birisi olarak kabul edilen bu türbenin 1901 yılında yapıldığı bilinmektedir. Sonrasında da daha modern bir hale getirilerek ziyarete açılmıştır. Hem mimari özelliğiyle hem de taşıdığı manevi özellikler sebebiyle ziyaretçilerin en çok gittikleri yapılardan birisi olarak görülmektedir.
Kormas (İnce Kaya) Kalesi
Siirt’in merkezine yaklaşık olarak 40 kilometre uzaklıkta olan bu kale, Bizanslılar döneminde yapılmıştır. Orta Çağ’a ait olan kalenin farklı medeniyetlere de ev sahipliği yaptığı bilinmekte. Bu medeniyetler arasında Osmanlı, Bizans ve Selçuklu yer alıyor. Ayrıca kalenin çok farklı amaçlar için kullanıldığı da bilinmekte. Bizans döneminde kilise olarak kullanılan bu kale, Osmanlı döneminde de cami olarak kullanıma açılmıştır. Su sarnıcı, kiler ve içerisinde 350 adet oda barındırmış olan kale zaman geçtikçe aşınmış ve restore edilmemiştir. Özellikle de Bizans döneminde içerisinde hazine barındırdığı düşünüldüğü için hazine avcıları tarafından da harap edilmiştir. Son dönemlerde kalenin korunması için başvurular yapılmıştır. İlerleyen tarihlerde kalenin restore edilmesi beklenmektedir. Kormas yani İnce Kaya Kalesi henüz restore edilmemiş olsa da, tarihi yapılara merak edilen kişiler tarafından rahatlıkla ziyaret edilebilecektir. Kalenin eski özelliğini koruması onun daha çok tarihi özelliğe sahip olmasına da imkan tanıyor.S