Sagalassos Antik Kenti Nerede?
SAGALASSOS ANTİK KENTİ
Ülkemizin antik kentleri arasında en heybetli olanlardan biri Sagalassos Antik Kentidir. Bu kent her yıl on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçiyi ağırlar. Ülkemizin en yüksek rakımda bulunan antik kenti olma özelliğine sahiptir. Burdur’un Ağlasun ilçesinde bulunan kent bölge tarihinin en önemli kentlerinden biri olarak günümüze kadar gelmiştir.
SAGALASSOS ANTİK KENTİ NASIL BİR YER?
Antik kenterin birçoğundan geriye kalanlar oldukça dar bir alanı kapsıyor. Ülkemizde geniş alana yayılan 10 kadar kent bulunuyor. Bunlar arasında en zorlu arazide bulunanlardan biri burasıdır. Kent 1750 metre rakımda kurulmuştur. Öylesine büyüktür ki dört ana bölümden oluşan şehir kısa, orta ve uzun olmak üzere 3 farklı rotadan gezilebilmekte ve bu rotalar 1.5, 2 ve 4 saat sürmektedir. Orman örtüsünün zayıfladığı ve daha çok kayalık alanlara dönüşen noktadaki şehri gezmeye giderken mevsim normallerinden biraz daha serin olma ihtimalini gözden kaçırmamalısınız.
SAGALASSOS KENTİ HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER
Kentin bulunduğu bölgedeki insan izleri M.Ö. 10000 yılına kadar gitsede bölgedeki yerleşim M.Ö. 4300 yıllarından sonra başlamıştır. Şehrin kuruluşu ise M.Ö. 1000 den sonraya denk gelmektedir. Bölgedeki yaşam genel olarak şehrin alt tarafındaki ovadaki tarıma dayalı olarak devam etmiş. Anadoludan gelen Luvilerin şehir hayatını kurmasından sonra önemli bir kent halini almış. Pisidya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olan Sagalassos, M.Ö. 333 yılında oldukça zor bir şekilde Büyük İskender tarafından ele geçirilmiş.
Kentin bugüne kalan dokusundaki en önemli izler ise Roma döneminden kalmaktadır. Bugün şehir içerisinde olan bölümlerden agora, çeşmeler, tiyatro ve arena bulunuyor. Yerleşim alanlarının da göze çarptığı yerleşim alanın en önemli parçası tiyatrosudur. Şehrin ihtişamının doruğunda olduğu yıllarda nüfusu 5 bin iken 9 bin kişilik bir tiyatroya sahip olması onun önemli bir kültür merkezi olarak da kullanıldığını göstermektedir. Pisidya birliğinin önemli toplantılarının bu şehirde yapıldığı da bilinmektedir.
SAGALASSOS NASIL GEZİLİR?
Şehri verimli bir şekilde gezebilmek için giriş yapılan bölgenin hemen solunda kalan tanıtım alanını ziyaret etmelisiniz. Bölge hakkında derli toplu bilgileri ve şehri gösteren minyatürlerle dolu haritayı burada görebilirsiniz. Bu haritadan kendinize bir rota çıkarabilir rahatça gezebilirsiniz. Bunların dışında şehir hakkında verilen broşürde yer alan rotalardan vaktinize ve enerjinize uygun olanını seçebilirsiniz.
Ana girişten sonra şehre ait parçalar yolun sağında ve solunda yer almaktadır. İlk olarak sağa döndüğünüzde yerleşim alanları ile karşılaşırsınız. Bu yolu hiç bırakmadan yukarı çıktığınızda ise tiyatro karşılar sizi. Tiyatronun devamında da bazı parçalar olsa da ilginize göre devam edebilirsiniz. Ardından geri dönüşte sağınızda Neon Kütüphanesi ve bir çeşme yer alır. Bu bölgeden de aşağı devam ettiğinizde en meşhur olan nokta Yukarı Agora ve Antoninler çeşmesi gelir. Sütunlarla ve heykellerle bezeli çeşme şehrin simgesidir.
Bu bölgeden solunuza devam ettiğinizde ise Mikail Bazilikası ve bazı yaşam alanları bulunur. Buradaki patikayı yaklaşık 15 dakika kadar yürüdükten sonra Stadyuma ulaşırsınız. Eğer devam etmez de aşağı inerseniz sütunlu yolu, aşağı agorayı ve Tiberius kapısını görmüş olacaksınız.
SAGALASSOS ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR
Ağlasun ilçesi oldukça küçüktür. Konaklama için ise bölgedeki imkan oldukça kısıtlıdır. Kentin şehre inen yolu üzerinde büyük bir otel ve spa merkezi bulunur. Bunun dışında bölgedeki konaklama noktaları Isparta ve Burdur bölgelerindedir. Sagalassos’a toplu taşıma ile de gitme şansınız bulunmuyor. Ağlasun’a kadar ulaştıktan sonra bölgeye taksi ile gidebiliyorsunuz. Yeme içme için ise Ağlasun merkezinde ve ana yol üzerinden birçok restoran bulunuyor.
SAGALASSOS’A NASIL GİDİLİR?
Ağlasun’a Burdur, Isparta ve Antalya’da giden kooperatif dolmuşları bulunmakta. Sezon sezon saatler ve sıklık değiştiği için bunu kooperatif sayfasından öğrenebiliyorsunuz. Eğer Antalya bölgesinde tatil yapmaktaysanız da bölgeye gün içerisinde götürüp getiren turlar bulunuyor. Şahsi ulaşım ise araçla oldukça kolay. Bölgeye havayolu ile gitmek için ise en yakın alternatifler 1 saat uzaklıktaki Isparta ve 1.5 saat uzaklıktaki Antalya Havalimanıdır.