8.12.2021 15:40:00

PHASELİS

PHASELİS

PHASELİS ANTİK KENTİ

 

Phaselis Antik Kenti, Antalya’da bulunan antik kentler arasında bulunduğu konum, şehir yapısı ve tarihsel özellikleri açısından diğer birçok kentten daha özel bir konumda yer alıyor. Eğer tarih ve doğayı seviyorsanız ziyaret edilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gerekiyor.

 

PHASELİS ANTİK KENTİ NEREDE?

 

Phaselis, Antalya’nın batı bölgesinde Kemer istikametinde bulunuyor. Yol üzerinde geçerken birçok kişinin tabelasını gördüğü ama uğramadığı yerlerden biri burası. Oysa yoldan dönüş yaptığınızda yaklaşık 3 dakika içerisinde antik kentin girişine ulaşabiliyorsunuz. Ulaşımın oldukça kolay olduğu kentin otoparkı dahi mevcut. Toplu taşım aile giderseniz de Batı Antalya otobüslerine binip kavaşğında inip aşağıya kısa bir sürede inebilirsiniz.

 

 

PHASELİS ÜCRETLİ Mİ?

 

Phaselis Antik Kenti giriş ücretinin son fiyatı 55 lira olup müzekartınızla ücretsiz ziyaret edebilmektesiniz. Ücret demişken içeride satış yapan büfenin fiyatlarının da inanılmaz derecede yüksek olduğunu buraya eklemeden geçmeyelim.

 

 

PHASELİS ANTİK KENTİNDE NELER VAR?

 

Phaselis’i gezdikten sonra biz nereye geldik gibi bir cümle kurabilirsiniz. Bölgedeki birçok antik kent girdikten sonra güneşin altında yürüdükçe yürüten cinsten yerler fakat burası hiç de öyle değil. Her tarafı yüksek çam ağaçlarıyla örtülü gölgelik bir kent Phaselis. İçine girdiinizde küçük bir yarımada ile şehir uzamakta. Sağı ve solu ise tamamen sahil. İçerisinde bulvarlar, yaşam alanları, ibadethaneler ve antik tiyatro göreceksiniz.

 

 

Phaselis, yalnızca tarihsel bir nokta değil aynı zamanda denize de girmek için harika bir nokta. Tarihle aram yok ama güzel sahilleri seviyorum diyorsanız burası tam size göre. Diğer sahiller gibi günübirlikçilerin dolduğu bir yerden çok daha nezih kişilerin geldiği yüzüp, güneşlendiği bir yer burası.

 

 

Konumuzdan uzaklaşmadan bölgenin içerisindekileri anlatmaya devam edecek olursak şehre girdikten sonra aracınızı şehri besleyen su kemerlerinin oraya park ediyorsunuz. Buradan çıktıktan sonra karşınızda bir sahil sağınızda ise şehrin girişi beliriyor. Bu yolu takip ettikten sonra şehrin o güzel bulvarı eski ihtişamına yakın bir etki ile sizleri karşılıyor. Bu bulvarın hemen sağ kısımları ise şehir kalıntıları ve ibadethanelerin bulunduğu noktalar. 

 

 

Yolu bitirdikten sonra tiyatronun bulunduğu yere ulaşıyorsunuz. Biraz merdiven çıktıktan sonra tiyatronun yukarı girişine ulaşabiliyorsunuz. Etrafı çam ağaçları ile çevrili tiyatrodan geriye sahne duvarı ve oturma alanı kalmış durumda. Derin bir soluk alıp ortamı hissetmek için tiyatro harika bir yer.

 

 

Antik kent içerisinde gördüğünüz yerlerden sonra arabanıza gidip geri dönmeniz gerekiyor gibi düşünebilirsiniz ama size pek fazla kimsenin anlatmadığı noktalardan da biz bahsedelim. Giriş alanına geldikten sonra sahili sağınıza alıp devam ederseniz bir patika yola yola ulaşıyorsunuz. Şehri arkanızda bırakıp patikadan yukarı doğru devam ettiğinizde burada da ayrı bir nekropol alanı bulunuyor. Ne yazık ki lahitlerin hiçbiri yerinde yok fakat alt mezar alanları bu bölgenin bir çok tarafına yayılmış durumda. Buraya çıktıktan sonra da Phaselis’i uzaktan seyredebilirsiniz.

 

 

PHASELİS’İN TARİHSEL GEÇMİŞİ

 

Phaselis’in kuruluşu M.Ö. 690 yılına dayanıyor. Likya döneminde kurulan şehir, Likya Birliğinin asi çocuğu olarak bilinir. Kendilerine ait para dahi basmış olan şehir deniz ticareti sebebiyle de oldukça zenginleşmiştir. Limanlarından biri askeri diğeri ise ticari olarak kullanılmıştır. Şehir, Likya bölgesinin en doğusunda yer alır ve daha çok bir Pamfilya kenti gibi yaşam sürer.

 

 

Bu ticaret şehri daha sonraki zamanlarda Rosodlular tarafından kurutulmuş balık karşılığında satın alınır. Ticaretin bu döndüğü ama bu kadar da zayıf olduğu başka bir halk tarihte çok nadir karşımıza çıkar. Bu balık hikayesi de yıllarca anlatılmaya devam edilir ve hatta sikkelerinde gemi ve balık figürleri yer alır. Kent,  Büyük İskender’in de bölgedeki en sevdiği ve konakladığı şehir olarak kalır ve yağmalarla bir zengin bir fakir olarak tarihte son bulur.

 

 

PHASELİS ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR

 

Phaselis, bölgedeki turizm beldelerinden biri olan Çamyuva’nın hemen bitişiğindedir. Doğusunda Göynük ve Kemer, batısında ise Çıralı bulunur. Kentin bulunduğu yerde herhangi bir konaklama tesisi yoktur. Kentin içerisinde otopark, lavabo ve büfe imkanı vardır.  

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 3903
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.