13.03.2022 09:40:00

Osmaniye

Osmaniye

OSMANİYE

 

Ülkemizin sonradan il olmuş olan şehirleri arasında kültürel ve tarihsel olarak en zengin şehirlerinden biri de Osmaniye’dir. 1996 yılında il olan şehrin her ilçesinde ayrı bir hikaye yer almaktadır. Ülkemizde yeteri kadar meşhur olmamış olan şehrin içerisinde neler olduğunu duyunca mutlaka ziyaret etmek isteyeceksiniz.

 

 

OSMANİYE NASIL BİR YER?

 

Güneyinde Amanos dağlarına dayalı, doğu Çukurova bölgesinin ve tamamını içinde bulunduran bereketli topraklarından üzerinde kurulmuş kadim bir şehirdir Osmaniye. Şehir kaleler şehri olarak bilinmektedir. İpek ve baharat yolları üzerinde bulunan şehirde ticaretin yoğun olması sebebiyle kale tipi hanlar bulunmaktadır. Bazı kaleler de savunma, yaşam alanı ve gözlem amaçlıdır.  Bugünkü şehir merkezi ise günümüze daha yakın dönemlerde kurulmuştur. Bu şehirde yemekten, tarihe, doğadan kültüre kadar birçok şey bulabiliyorsunuz.

 


 

OSMANİYE’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

TOPRAKKALE

 

Toprakkale, şehrin batı yönünden girişinde bulunan ve en çok bilinen kalesidir. Adana - Osmaniye yolunun üzerinde Antakya kavşağında bulunması sebebiyle sık sık görülüyor olsa da ziyaretçi bulmak konusunda zorlanmaktadır. Eğer bu bölgeden geçiyorsanız bile şehrin içine girmeden Osmaniye’de bir noktayı görmek için iyi bir  noktadır. 

 

 

Kalenin geçmişi M.Ö. 2000’li yıllara dayanıyor. Yapıldığı dönemde Akdeniz’e oldukça yakın olduğu kaynaklarda geçiyor. Bugün ise kıyıdan kilometrelerce uzak olan kale alüvyal birikim sonucu içeride kalmıştır. Kale burçlarının birçoğu bugün  hala ayakta. İç avlunun bulunduğu kısım ise  tavanı çökmüş durumda bulunuyor. Kale yaşamının fazlasıyla hissedildiği kale stratejik olarak da önemli bir yerde bulunuyor. Bölgede görüş alanı en açık olan kalelerden biri olarak biliniyor.

 

 

KARATEPE ASLANTAŞ MİLLİ PARKI

 

Osmaniye’nin en önemli tarihsel zengili ise şüphesiz Karatepe’dir. Bunun sebebi bölgedeki  eski yerleşim noktası olması. Geç Hitit döneminde kurulmuş olan şehir oldukça yakın bir tarihte keşfedilmiş. M.Ö. 8. yüzyılda kurulmuş olan şehrin en önemli özellikliği Hitit yazılarının okunabildiği ilk yer olmasıdır. Bugüne kadar çevirisi yapılamamış olan Hitit dili bu kentte bulunan yazıtlarda Fenikece ve Hititçe olarak yazılan eş tabletlerin çevrilmesi ile  keşfedilmiştir. Mezopotamya ve Anadolu tarihinin en önemli devletlerinden biri olan Hititlerin sırları burası sayesinde açığa çıkmıştır. 

 

 

Karatepe, 1958 yılında ülkemizin ikinci milli parkı olarak tescillenmiş. Oldukça uzun surlar ile çevrili olan bu şehir bölgenin Kralı Asatiwataya tarafından yaptırılmış. Kral'ın kendini Adanava kralı olarak tanıttığı ve Tanrı ile konuştuğu bir yazıt ise alanın en önemli eserlerinden biri olarak görülmektedir. Ören yeri giriş ücreti 12.5 lira olup müzekart ile giriş yapılabilmektedir. 

 

 

KASTABALA ANTİK KENTİ

 

Kastabala Antik kenti, Roma İmparatorluğunun bir mirası olarak günümüze ulaşmış Osmaniye’deki nadir yerlerdendir. M.S. 4. yüzyılda kurulan şehir, daha çok Ege ve Antalya çevresinde gördüğümüz şehirlere benzemektedir. Ceyhan nehrinden şehre yapılan su kanalları ile beslenen şehirden günümüze de birçok yapı kalmış. Şehrin tipik girişi ise sütunlu bir bulvarla başlamaktadır. Bulvardan devam ettikten sonra ise karşınıza ibadethane, yaşam alanları, hamam ve tiyatro gelmektedir. 

 

 

Antik kentin en önemli kısımlarından birisi de şüphesiz kaledir. Şehri oldukça yukarıdan gören kale güneybatıdaki Toprakkale ile birlikte şehrin iki ucundaki gözetleme noktalarıdır. Ovaya bakan ve bugün hala ayakta olan burç ve bazı sur duvarları ile zamanında ne kadar heybetli olduğu anlaşılmaktadır. 

 

 

HEMİTE 

 

Osmaniye’nin kuzeyinde Gökçedam köyünde bulunan bu kaleden geriye merkez kule ve bazı sur duvarlarından başka bir şey kalmamış durumda. Şehrin en meşhur kalelerinden biri olan Hemite Kalesi  ovanın ortasında bulunup çevreyi gözetleyebilecek durumdadır. Kalenin hemen önünden ise Ceyhan nehri geçmektedir. Manzarası oldukça güzel olan kalenin aşağısındaki köy ise ünlü Çukurova edebiyatçısı Yaşar Kemal’in de memleketidir. 

 

 

ZORKUN YAYLASI

 

Osmaniye en güzel noktalarından biri de Hatay ile sınırını oluşturan Amanos dağlarının üzerinde bulunan Zorkun Yaylası’dır. Bölgede birçok yayla bulunsa da bunlardan en çok tercih edileni ise Zorkun Yaylası olmaktadır.  Yayla Osmaniye şehir merkezinin 28 kilometre güneyinde yer almakta. Yaklaşık 10 km düzlükten sonra kalan yol tırmanış şeklindedir. Yılın her mevsimi ziyaretçi akınına uğrayan yaylada her mevsim farklı güzeldir. 

 

 

Yaylada yaşam her mevsim devam ediyor olsa da kışın bu sayı oldukça azalmaktadır. Yaylada market, kasap, manav gibi birçok imkanı bulunmakta. Yaylanın en sevilen noktalarından biri Şenliktepe adı verilen bir mesire alanıdır. Zorkun Mesire Yeri olarak da geçen bölge çam ağaçlarının altında büyülü bir yerdir. Mesire alanı içerisinde havaya bağlı olarak Osmaniye’ye kadar görebileceğiniz bir seyir tepesi bulunmaktadır. Yayla bölgenin en meşhur yemeklerinden biri olan “Zorkun Tava” ile meşhurdur. Kasaplarda hazırlanan tava fırınlarda pişer ve neredeyseniz oraya gelir. Tahmini hazırlanış süresi 1 saattir.

 

 

OSMANİYE’DE YEME İÇME

 

Osmaniye tıpkı çevresindeki şehirler gibi oldukça geniş bir sofraya sahiptir. Daha çok Adana ve Hatay mutfağını bulabileceğiniz şehirde her şey oldukça lezzetlidir. Osmaniye’de en meşhur olan yemekler genelde şehir merkezinde bulunan kömbedir. Kurabiye tipi bir ürün olan kömbe pastane, fırın gibi yerlerde ve sadece kömbe yapan noktalarda bulunur. Şehrin meşhur olduğu şeyler ise, yer fıstığı, Zorkun Tava, Kadirli turpu ve Kadirli sucuk ekmeğidir. Ayrıca yöre halkı kahvaltıda simit ve şalgam ikilisini çok sever.

 

 

OSMANİYE’DEKİ İMKANLAR

 

Osmaniye konaklama açısından her noktasında birçok imkana sahiptir. Birçok otel,n bulunduğu şehrin Düziçi ilçesinde bulunan kaplıcalarda bölgedeki en öneml konaklama noktalarından biridir. Şehrin her noktasında konaklama için alternatifler bulabiliyorsunuz. İlçeleri de oldukça yoğun turist ağırlayan şehir keyifli bir gezi için hazır durumdadır. Şehirdeki toplu taşıma imkanları da oldukça yeterlidir. 

 

 

OSMANİYE’YE NASIL GİDİLİR?

 

Osmaniye’ye ulaşım oldukça kolaydır. Şehre karayolu, tren yolu, havayolu hatta zorlarsanız deniz yolu ile de ulaşabilirsiniz. Şehrin hemen üzerinden otoban geçmektedir. Bölgeden geçip Şanlıurfa ve İstanbul yönelerine giden bu otoban ile rahatça bölgeye gelebiliyorsunuz. Tren yolu ile ise Adana-Elazığ arasında sefer yapan Fırat Ekspresini kullanabilirsiniz. Şehre havayolu ile gelmek için de 100 kilometre mesafede bulunan Adana Şakirpaşa Havalimanı’nı kullanabilirsiniz.







 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 4289
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.