20.01.2023 10:00:00

Nusaybin'de Gezilecek Yerler

Nusaybin'de Gezilecek Yerler

Mardin’in ilçelerinden birisi olan Nusaybin, Suriye ile sıfır noktada yer almaktadır. Eski dönemlerdeki pek çok medeniyete de ev sahipliği yapmış olması, bölgenin tarihi açıdan önemini arttıran unsurlar arasındadır. Sümerler, Babiller, Asurlar ve Sasaniler gibi farklı medeniyetlere bir dönem yuva olmuş olan Nusaybin, 1516 yılında Osmanlı topraklarına dahil edilmiştir. Tarihi açıdan pek çok olayın bu toparaklarda yaşandığını söylemek mümkün. Nusaybin gezilecek yerler listemiz sayesinde bölge hakkında daha detaylı bilgiye kavuşabilmek de olanaklı hale gelecek. Nusaybin gezisine çıkmadan önce yazımızı mutlaka okumanızı öneriyoruz.

Mar Yakub Kilisesi ve Nusaybin Okulu

Mar Yakub’un M.S 3. yüzyılda inşa ettirildiği bilinen bu yapı, kilise örnekleri arasında yerini almakta. Tarihi dokuyu daha da yakından görebilmek için Nusaybin geziniz sırasında mutlaka bu yere de şans vermelisiniz. Özellikle de kilisenin işçiliği görenleri hayrete düşürmektedir. Mar Yakub’un ilk inşa ettirdiği yapıyı küçük bulmasından dolayı ileriki dönemlerde yeniden inşa ettirdiği de biliniyor. Yani şu an günümüze kalmış olan yapı ilk inşa edildiği dönemdekinden daha büyük olma özelliği göstermektedir.  4 ya da 5. yüzyıllarda yaptırıldığı bilinen Nusaybin Okulu; 7. yüzyıla kadar eğitim vermiş bir kurum özelliği göstermektedir. Süryaniler tarafından kurulduğu bilinen okul, şu anda Mar Yakub Kilisesi olarak kullanılıyor.

Zeynel Abidin Cami

Hz. Muhammed’in torunlarından birisi olan Zeynel Abidin ve onun kız kardeşi olan Zeynep’in de türbelerinin içerisinde yer aldığı bir cami olma özelliğindedir. Bu yönüyle de İslam dünyası açısından önemli camiler arasında gösterilebilecektir. Bir dönemler sadece küçük bir mescit görevinde kullanılmış olan camiye ileriki dönemlerde bir minare de eklenmiş ve tam anlamıyla bir cami olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu minarenin 1956 senesinde Kaymakam olan Mustafa Türüncü tarafından yaptırıldığı bilinmekte. Minarenin yapımında halkın da katkı sağladığı bilinmektedir. Cami yanına sonradan inşa edilmiş olan iki katlı bina da caminin tam anlamıyla tamamlanmasını sağlamıştır. Cami ibadet saatleri haricinde ziyarete açıktır. Dilerseniz camide ibadet etmeniz de mümkün olacaktır.

Aznavur Kalesi

Bu kale, Nusaybin ilçesinden yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Dilerseniz özel aracınızla dilerseniz de toplu taşıma araçlarıyla bölgeye ulaşım sağlayabilirsiniz. Nusaybin’e gelmişken mutlaka görmeniz gereken yerler arasında bulunan bu kale, 970 yılında yaptırılmıştır. Hamdan bin Al Hasan ve Nasır Al- Davla bin Abdullah bin Hamdan tarafından kalenin yaptırıldığı elde edilen bilgiler arasında bulunmakta. Kale tarihi olma özelliğiyle turistlerin de yoğun ilgisiyle karşılaşmakta. 2 adet gözetleme kulesine sahip olan kalenin aynı zamanda 14 burcu da bünyesinde bulundurduğu biliniyor. Tarihi yapı fotoğrafları çekmeyi seven kişiler için de kale mutlaka gidilmesi gereken yerler arasında.

Üzüm Suyu Kanalı

Tarihi bir kanal olma özelliği gösteren Üzüm Suyu Kanalı, kayaların oyulması sonucunda oluşturulmuş bir kanaldır. İlk olarak Eskihisar bölümündeki üzümlerin ezilmesinden sonra suyunun çıkarılmasının ardından bu kanaldan geçirilerek Ninova’ya gönderim sağlandığı bilinmekte. Tarihi yapı özelliği gösteren bu kanal gezilmesi gereken alanlardan birisidir.

Şirvan Kalesi

451 yılında yapılmış olan bu kalenin asıl amacı; Sasaniler’in Bizans saldırılarından korunma durumudur. Geçmişten beri hemen hemen tüm mimarisini korumuş olan bu kale, Nusaybin’in sembollerinden birisidir. Mutlaka ziyaret edilmesi gereken kalenin çevresindeki doğal güzellikler de kale ile bir bütünlük oluşturur nitelikte.

Bezeke (Erdoğdu)

Tam olarak hangi dönemden kaldığı bilinmese de, Erdoğdu’nun içerisinde toplamda 116 mağaranın yer alması onu özel yapan unsurlar arasında bulunuyor. Tepede ‘’Küçük Kale’’ ismi verilen bir kalenin bulunduğu da bilinmekte. Fakat seneler içerisinde kale korunamamış ve günümüze kadar gelememiştir. Başka bir tepe üzerinde yer alan ‘’Büyük Kale’’nin surları yıkılmıştır fakat günümüze kadar gelmeyi başarabilmiştir. Dilerseniz tepe üzerinde yer alan bu Büyük Kale’yi de ziyaret edebilirsiniz.

Ramanus

Eski bir şehrin yer aldığı bu alan arkeolojik kazılarda ziyaret edilen yerlerden birisi. Ayrıca ‘’Kasrı Belek’’ olarak adlandırılmış olan bir şatonun kalıntıları da arkeolojik kazılar sayesinde çıkarılmaktadır.

Gınnavas Höyüğü

İlçeden yaklaşık 4 kilometre uzaklıkta bulunan bu höyük, toplamda 25 metre yüksekliğe sahiptir. Nusaybin’in farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan bir yer olduğunu belirtmiştik. Höyük içerisinde yapılan arkeolojik kazılar doğrultusunda bu alanda da farklı medeniyetlerin kalıntıları keşfedilmiştir. Günümüzde de kazı çalışmaları devam ediyor.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 1590
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.