Niğde Gezilecek Yerler
Niğde ülkemizin gerekli önemi görememiş en önemli şehirlerinden biridir. İçerisinde bulunan doğal harikalar ve tarihsel noktalar onu ayrıca gezmeniz konusunda size fikir vermektedir. İç Anadolu’nun ve tarihi Kapadokya bölgesinin en önemli parçası olan bozkır şehrinde güzel olan neler var bu yazımızda bulabilirsiniz.
NİĞDE NASIL BİR YER?
Niğde’yi merkezi ve dağları olarak iki şekilde düşünmeniz gerekiyor. Kaya yerleşimlerinde uygar dönemlere ve ardından günümüze kadar uzanan bir tarih bu şehirde bir arada bulunmaktadır. Genel olarak düz ve alçak tepeli şehir merkezi ile Bor ilçesi görülmektedir. Dağcılık, doğa yürüyüşleri ve kampçılık konusunda ilginiz var ise Niğde bu işin en güzel noktalarından Aladağlar ve Bolkarlara ev sahipliği yapmaktadır. Tarih ve doğa bu şehirde bir arada yaşamaktadır.
NİĞDE’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
GÜMÜŞLER MANASTIRI
Kapadokya bölgesinin şehirlerinden biri Niğde, tarihin birçok zamanında yer almış. Bu tarihin en önemli parçalarından biri de Gümüşler Manastırı. Niğde şehir merkezine 10 kilometre mesafede bulunan manastır aynı zamanda bir şehrin parçası. Oyularak inşa edilmiş olan şehir tepenin birçok noktasında uzanmaktadır. Manastır ise şehrin orta noktasında yer alıyor. Üzeri açık olarak inşa edilmiş olan manastır içerisinde birçok kısım bulunuyor.
Yaşam alanları, mezar odası ve erzak odasına kadar birçok nokta görülebiliyor. Doğal ve sonradan ekleme basamakları kullanarak yaklaşık 3 katlı alanı gezebiliyorsunuz. Manastır içerisindeki en önemli yapı ise kilise kısmıdır. Kilisenin önemli olmasının sebebi de dünyadaki kilise çizimlerinin hiçbirinde Hz. Meryem’in gülmüyor olmasıdır. Buradaki işlemede ise Hz. İsa’yı kucağında tutan Hz. Meryem gülümsemektedir.
Manastır ve çevresi Niğde bölgesinin en çok ziyaret edilen noktalarındandır. Gelen misafirleri ağırlamak için yapılmış bir de kafeterya bulunmaktadır. Manastır girişinin hemen karşısında bulunan restoranda dinlenebilir ve lezzzetli yemeklerden tadabilirsiniz. Müzenin giriş ücreti 12.5 lira olup müzekart ile giriş yapılabilmektedir.
KEMERHİSAR - TYANA ANTİK KENTİ
Bölgedeki yerleşim Hitit ve Asur dönemlerine kadar geri gitmektedir. Kapadokya bölgesinin önemli noktalarından olan bu şehir bugünkü kent görünümüne Roma döneminde ulaşmıştır. M.Ö. 30 - M.S. 390 yılları arasında en yoğun olduğu dönemdir. Tyana kentinden çıkarılmış olan eserlerin en önemlileri Niğde müzesinde sergilenmektedir. Bölgenin en karakteristik kısmı ise 3-4 kilometre uzunluğundaki su kemerleridir. Bugün yaklaşık yarısı halen ayakta olan su kemerleri Roma havuzuna da ulaşmaktadır. Su kemerlerini bugün yol kenarında uzanırken görebilirsiniz.
ALADAĞLAR MİLLİ PARKI
Ülkemizde dağcılık denildiği zaman akla gelen ilk nokta Niğde Aladağlar oluyor. Milli park içerisinde birçok vadi ve zirve bulunuyor. Bu bölgede kaya tırmanışçıları ve dağcıları bir arada bulabiliyorsunuz. Genel olarak iki sporu da yapanlar bu bölgede bulunuyorlar. Milli park içerisindeki en önemli noktalardan biri kaya tırmanışçılarının uğrak yeri olan Emli Vadisidir. Bu vadi içerisinde bulunan parkurlar çeşitli sporcular eğitim almakta ve antrenman yapmaktadır.
Aladağlar Milli Parkının en meşhur noktası ise bölgeden gidilen Demirkazık zirvesidir. Bu zirve dışında bölgede görülecek Yedigöller, Hacer Ormanı, Aksu Kanyonu, Zamantı Vadisi , Kapuzbaşı Takım Şelaleleri ve Acısu bulunmaktadır. Bölgede birçok zirve bulunmaktadır. Milli park alanı Niğde ve Kayseri il sınırında olup keşfedilmemiş birçok noktası bulunan özel bir bölgedir.
BOLKARLAR
Bolkarlar Niğde’nin güneyinde Adana sınırını oluşturan dağlardır. Birbirinden güzel yayla köyleri, zirveler ve buzul göllerine ev sahipliği yapmaktadır. Bolkarlar gezisinde ilk durak Meydan Yaylası olmaktadır. Bu noktaya gidiş ise Adana istikametinden gelirken Alihoca köyü, Ulukışla istikametinden gelirken ise Darboğaz köyü üzerinden gelmek zorundasınız. Köylerden sonra ise yol tamamen stabilize yoldur. Bu yoldan sonra karşınıza Meydan yaylası gelir. Buzul göllerinin altında gerçekten de meydana benzeyen yayla yaz dönemleri oldukça yoğun bir ziyaretçi ağırlamaktadır. Yaylada herhangi bir imkan bulunmamaktadır.
KARAGÖL VE ÇİNİLİ GÖL
Bolkarlara gittiğinizde asıl görmeniz gereken yer bu iki gölün olduğu kısımdır. Yukarıda bahsettiğimiz Meydan yaylasına ulaştıktan sonra yaylanın sonunda yukarı doğru çıkan iki patika bulunur. Bu patikalar ileride birleşmektedir o yüzden istediğinizi seçebilirsiniz. BU patikaları takip ederken yaklaşık 45 dakika yürüdükten sonra Karagöl’ün bulunduğu noktaya ulaşmış olacaksınız. Çevresi oldukça geniş olan bu göl sığ bir buzul gölüdür. Çevresi tamamen çayır kaplıdır. Bölgedeki tek imkan su çeşmesidir.
Çinili Göl ise Karagöl’ün sağındaki patika takip edilip çıkılan noktanın devamında bulunmaktadır. Bu noktadan devam ettiğinizde yaklaşık 15 dakikada Çinili Gölü görebilisiniz. Çinili Göl’ün hemen solundaki patikayı da doğaçlama olarak yukarı doğru aşarsanız en üst kısım bayrak tepesi olarak bilinir. İki gölü yukarıdan aynı anda görebileceğiniz bu tepeye ulaşmak yaklaşık 45 dakika daha sürmektedir ve oldukça sert bir zeminden oluşmaktadır. Rüzgar oranının da arttığı bu noktaya çıkarken yanınızda suyunuz atıştırmalığınız ve üzerinizde bir şey olmasını tavsiye ederiz.
NİĞDE’YE NASIL GİDİLİR?
Niğde’ye karayolu ile ulaşmak oldukça basittir. Şehre gelen Ankara-Kayseri ve Adana yönlerinin hepsinden otoban ile ulaşım sağlayabilmektesiniz. Ankara Niğde otobanının ise oldukça pahalı olduğunu unutmayınız. Bu noktaların hepsinden şehre D-805 karayolu ile duble yollardan ulaşabilmektesiniz.
Şehre havayolu ile ulaşmak için ise en yakın alternatif Nevşehir havalimanıdır. Nevşehir havaalanından Niğde’ye gelmek için öncelikle Niğde otogarına oradan da Niğde’ye gelmektesiniz. Eğer araç kiralayacaksınız da toplam mesafe 1.5 saattir.
Niğde Müzesi, Sarı Saltuk Türbesi, Sungur Bey Camii, Gümüşler Manastırı, Roma Havuzunuda görmeninizi öneririm.