24.10.2022 19:50:00

Mardin Gezilecek Yerler

Mardin Gezilecek Yerler

                                    

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin önemli şehirlerinden Mardin, köklü tarihi ve çok kültürlü bir yapıya sahip olması ile bilinmektedir. Çok sayıda dizi ve filmin de çekildiği Mardin; her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti de ağırlamaktadır.

Güneydoğu Anadolu bölgesinde görülmesi gereken şehirlerden biri olan Mardin; mutfağı ve tarihi mimarisi ile öne çıkmaktadır.

Cami, türbe, kilise, manastır gibi çok çeşitli dini yapılara ev sahipliği yapan Mardin’de; girdiğiniz her sokak  ve cadde size tarihin bir başka kapısını aralıyor gibi hissediyorsunuz…

Mardin’de gezilecek yerler:

1-Deyrüzzaferan Manastırı

Deyrüzzaferan Manastırı

Deyrüzzaferân Manastırı 5. yüzyılda yapılan bir Süryani manastırı ve Süryanilerin önemli merkezlerinden biridir. Manastırın önemli yapılarını Mor Hananyo Kilisesi, Azizler Evi, Meryem Ana Kilisesi ve Güneş Tapınağı oluşturur.

 İlk tıp fakültesinin Deyrüzzaferân Manastırında kurulduğu söylenmektedir.

 Manastırın en önemli özelliği ise içinde 52 Süryani patriğinin mezarlığı bulunmasıdır.

2-Kasımiye Medresesi

Kasımiye Medresesi

Artuklular döneminde yapımına başlanan fakat Timur dönemindeki Moğol saldırıları nedeniyle yarı kalmış, 15. yüzyılın sonlarında Akkoyunlu sultanı Kasım İbn Cihangir döneminde yapımı tamamlanmıştır.

 Eğitim verdiği dönemde bölgedeki en önemli eğitim merkezlerindendi.

 Artuklu dönemi mimarisiyle inşa edilmiş olan bu bina iki katlı olup tek bir avlu etrafında yapılmıştır.

 Medresenin avlusundaki havuz ile doğumdan ölüme kadar insan hayatı ve sonrasını simgelenmiştir.

3-Mardin Kalesi

Mardin Kalesi

Mardin'e giderseniz kesinlikle görmeniz gereken tarihi bir yerdir.

İl merkezinde bulunan Mardin Kalesi en önemli tarihi ve kültürel yapılardan birisidir ve ulaşımı kolaydır.

Mardin Kalesi kayalıkların üzerine kurulmuş, eşsiz manzarası ve gizemli geçitleri ile dönemin bir çok şairine ilham kaynağı olmuştur.

Subari, Sümer, Babil, Mitaniler, Asur, Pers, Roma, Bizans, Emevi, Abbasi, Hamdaniler, Selçuklu Hanedanı, Artuklu, Karakoyunlu, Akkoyunlu, Safeviler, Osmanlılar dönemlerini yaşamış çok önemli bir kaledir.

4-Ulu Camii

Ulu Camii

Ulu Camii Mardin'in merkezinde bulunur ve Artuklular devri mimarisini taşır.

Cami kubbesi dıştan yivleme tekniği ile yapılmıştır ve bu teknik daha sonradan Mardin mimarisinde gelenek haline gelmiştir.

Caminin her köşesinde farklı bir detay olduğu için kesinlikle gezilip görülmesi gereken bir yerdir.

5-Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi

Zinciriye Medresesi Mardin merkez de bulunuyor. Selçuklu süslemeleri ve mimarilerine ev sahipliği yapan Zinciriye Medresesi 1985'te Aksaray Müzesi olarak da hizmet vermeye başlamıştır.

1385 yılında Artuklu Sultanı Melik Necmettin İsa bin Muzaffer Davud bin El Melik Salih tarafından inşa edilmiş.

Mimari olarak iki avlulu ve iki katlı tasarlanmıştır, girişinde bulundan taş işlemeleri dikkat çekiyor.

Osmanlı döneminde hapishane olarak kullanılan Zinciriye Medresesi Mardin'in en önemli tarihi yapıları arasında yer alıyor.

6-Kırklar Kilisesi

Kırklar Kilisesi

Eski adıyla Mor Benham 569 yılında inşa edilmiş bir Süryani kilisesidir. Mardin'deki asıl Kırklar kilisesi camiye dönüştürülünce Mor Benham Kilisesi'nin adı ''Kırklar Kilisesi'' olarak değiştirilmiştir

Kilisedeki ince taş işçiliği, dört yüz yıllık ahşağ mihrap kapıları,çan kulesi ve dantel gibi işlenmiş taş oymacılığı örneklerinin bulunduğu divan kesinlikle görülmeye değer bir yer.

İnce işçilik seven gezerlerin yol haritasına eklemesi gereken bir konum.

 

7-Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Mardin Arkeoloji ve Etnografya Müzesi

Müzenin binası Antakya Patriği İgnatios Benham Banni tarafından 1895'te yaptırılmıştır.

Uzun bir süre dini bir amaçla hizmet veren bu yapı, daha sonralarda askeri garnizon, parti merkezi, sağlık ocağı gibi çeşitli işler için kullanılmıştır.

Yörenin kültürel ve tarihsel zenginliklerini görebileceğiniz arkeolojik ve etnografik koleksiyonlara sahiptir.

Arkeolojik koleksiyonları arasında Bronz Devri, Asurn, Urartu, Helenistik, Ahameniş İmparatorluğu, Roma İmparatorluğu, Bizans İmparatorluğu, Selçuklu Hanedanı, Artuklular ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerine ait tabletler, silindir ve damga mühürler, kült kapları, figürinler, metalden bızlar, takılar, seramikler, altın, gümüş ve bakır sikkeler, gözyaşı şişeleri ve kandiller yer alırken etnografya kısmında ise Mardin ve çevresine ait gümüş işlemeciliğinin örnekleri olan kolyeler, küpe, bilezik, halhal, alınlık, saçlığın yanı sıra, eski giysiler, kılıçlar, kahve takımları, hamam eşyaları, tesbihler, ısınma araçları ve bakır eşyalar da sergilenmektedir.

8-Midyat

Midyat

Mardin merkezine 60 kilometre mesafede bulunan Midyat, kesinlikle ziyaret edilmesi gereken bir yer.

Mardin'in Midyat ilçesi binlerce yıllık tarihi ile Mardin'in en çok ziyaret edilen yerleri arasında yer alıyor. Midyat’ın tarihi M.Ö (Milattan Önce) 9.yüzyıldaki Asur tabletlerine kadar dayanıyor.

Her dinden ve ırktan insanların birlikte barış ve huzur içinde yaşadığı Midyat; Yukarı Mezopotamya’nın en önemli manastırlarına ev sahipliği yapmıştır.

Anadolu medeniyet tarihinin en eski Süryani Ortodoks tapınağı olan Mor Gabriel Manastırı, Midyat Saat Kulesi, Hristiyanlar tarafından kutsal bir hac yeri olarak ziyaret edilen Meryem Ana Kilisesi Midyat sınırları içerisinde yer almaktadır.

9-Nusaybin

Nusaybin

Tarihi İpek yolu üzerinde bulunan Nusaybin Mezopotamya'nın kuzey kısmında bulunmaktadır. MÖ 4500 yıllarında Subarular tarafından kurulan şehir, MÖ 3000  yıllarında Sümer Kralı Lugazakis tarafından ''Nırbo'' olarak adlandırılmıştır.

Çok sayıda farklı devletin yönetimi altına giren Nusaybin birçok kültürel ve toplumsal değişikliğe maruz kalmıştır.

Zeynel Abidin Camii, Gırnawas, Merdis-Mariis-Marin Harabeleri, Mar Bobi Kilisesi ve daha nicelerine ev sahipliği yapan Nusaybin gerçekten görülmeye değer bir yer olarak listemize girmiştir.

10-Mardin Sokakları

Mardin Sokakları

Mardin’de gezerken tarih kokan sokaklar sizi çok etkileyecek. Her sokakta farklı bir medeniyetin izlerine rastlayacaksınız. Binlerce yıldır varlığını sürdüren ve çok farklı uygarlıklara ev sahipliği yapmış olan Mardin, sizleri adeta tarihte bir yolculuğa çıkaracak.

Tüm bunların yanı sıra kesinlikle Mardin’de yöresel yemekleri denemeden dönmemelisiniz.

Ayrıca insanların cana yakınlığı, misafirperverliği sizi mutlu edecektir…

Mardin Yemeklerine değinmeden olmaz!

Eşsiz tarihi ve büyük medeniyetlere ev sahipliği yapması ile bilinen Mardin’in bu çok kültürlü yapısı şehrin mutfağına da yansımış durumda. Mardin yemekleri ve Mardin’de ne yenir sorusunun cevabını da gezginler çokça merak ediyorlar.

Kuzu yada oğlak işkembesinden yapılan Kibe yada Kibbe, Mardin usulü içli köfte İrok, Kaburga Dolması, Soğan Kebabı…

Mardin’in enfes yemekleri saymakla bitmez, buraya yapacağınız bir kültür turunda Mardin mutfağını daha yakından deneyimlemenizi tavsiye ediyoruz!

 

 

 

 

 

 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2930
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.