Malatya Gezilecek Yerler
Kayısısıyla meşhur, tarihte Romalıların, Perslerin, Selçukluların ve çok daha fazla medeniyetin hakimiyeti altına giren ve bu medeniyetlerin izlerini günümüzde de taşımaya devam eden Malatya, ülkemizin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alıyor. Eşsiz lezzetleri, tarihi eserleri ve doğal güzellikleriyle keşfetmeye doyamayacağınız Malatya’nın gezilecek yerleri yazımızın devamında sizlerle.
Malatya Kalesi
Battalgazi ilçesinde yer alan kale, Malatya’nın en önemli simgesel yapılarından bir tanesi. Lejyon Karargâhı olarak yaptırılmaya başlanan surların bitimi epey bir zaman almış olsa da 527 ve 565 yılları arasında son haline kavuşmayı başarmıştır. Beşgen yapıda bulunan kale, çok fazla tahribata uğradığından harabe şeklindeydi fakat 2011 yılında giriş kapısı ve ayakta kalmayı başaran bazı bölümlerinin günümüzde de restorasyon çalışmaları devam etmektedir. Surları ve bu surların yapısal özellikleri zamanında Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde yer alan Kalenin ihtişamlı görüntüsü ve devasa büyüklüğü görülmeye değer.
Yeni Cami
Halk arasında Teze Camii olarak da bilinen Yeni Cami, Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alıyor. Cami 28,50x28,50 metre ölçülerinde olup kare planlıdır. 3 Mart 1894 yılında meydana gelen depremde fazlasıyla hasar gören caminin yeniden inşası için Sultanı II. Abdulhamit tarafından on bin altın gönderilmiştir. Günümüzde hala Şerefe’den yukarısı eksik olan camin tüm bunlara rağmen, şehirdeki en dikkat çekici yapılarından biri olması nedeniyle oldukça fazla turist ağırlamaya devam ediyor.
Malatya Konakları
Genellikle iki katlı plana sahip konaklar birbirleriyle ahenk içerisinde sıralanan kendine özgü tasarımıyla yoğun ilgi gören konaklar Malatya’nın önemli turistik yerlerinden biridir. Bölgeye ait iklim türüne göre yapılan kalın duvarları, küçük pencereleri bulunan konakların yapımında taş, kerpiç ve ahşap malzeme kullanılmıştır. Ayrıca kullanım amaçlarına göre de içerisinde çeşitli bölümler yer alıyor. Malatya Konakları tarihi görünümü, muhteşem tasarımlarıyla hayran olunmayacak gibi değil.
Malatya Fotoğraf Makinaları Müzesi
Yaklaşık olarak iki bin adet fotoğraf makinesini, içerisinde tarihte kullanılan ilk fotoğraf makinesi gibi özel ve önemli parçaları barındıran müze, Asya ve Avrupa’nın en büyük fotoğraf makinesi müzesi unvanına sahiptir. Sadece fotoğraf makinesi değil aynı zamanda projeksiyon cihazı, agrandizör ve flaş gibi fotoğrafçılık alanıyla ilgili birçok ekipmana da ev sahipliği yapıyor. İçerde bulunan tüm eserler Baki Tamer Selçuk isimli koleksiyonere ait. Siz de fotoğraf tutkunu, makine meraklılarından biriyseniz içinde güvercinlere takın casus kameraların, belirli sayıda üretilen altın makinelerin ve ilk projektör örneklerinin bulunduğu Malatya Fotoğraf Makinaları Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmelisiniz.
Polat Sulu Mağara
2260 metre yüksekliğindeki mağara Doğanşehir ilçesinin Polat kasabasında yer alıyor. Kuzkaya tepesinde konumlanan mağara iki kısımdan oluşuyor. Mağaranın her iki kısmında da fazla sayıda oluştuğu günden bu yana sapasağlam kalmayı başaran, hiçbir insani müdahalede bulunulmayan dikit ve sarkıt bulunmaktadır. Tamamen doğal haliyle mevcudiyetini korumaya devam eden mağarayı ziyaret etmeden Malatya’dan ayrılmayın, bizden söylemesi.
Günpınar Şelalesi
Türkiye’nin 243. Tabiat parkı niteliğini taşıyan şelale Malatya’nın Darende ilçesinde bulunuyor. 40 metre yükseklikten dökülen ve oluşturduğu görsel şölen ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakan Günpınar, ilçeden yalnızca 5 kilometre mesafede yer alıyor. Şelalenin çevresinde bulunan işletmelerden faydalanabilir, sevdiklerinizle beraber doğa yürüyüşleri yapabilir ve bu tabiat parkının eşsiz güzelliğinin tadını çıkarabilirsiniz.
Turgut Özal Tabiat Parkı
Büyüklüğü 403 dekar olan park şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Battalgazi ilçesinin Pınarbaşı mevkiinde yer alıyor. Bir yaşam merkezi haline gelen alan 2009 yılında tescillenen, korunan park alanında sevdiklerinizle dilediğiniz gibi mangal, kamp ve piknik gibi aktiviteler gerçekleştirebilir, sevdiklerinizle doya doya keyifli vakitler geçirebilirsiniz.
Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı
Battalgazi ilçesinde, Alacakapı Mahallesinde bulunan kervansaray, 68x76 metre boyutlarında dikdörtgen bir alan üzerine, 1637 tarihinde IV. Murat’ silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından Üstat Ebubekir’e yaptırılmıştır. Hem ticari hem de askeri fonksiyona sahip han, belirli bir çizgi üzerinde dükkanların külliye şeklinde sıralandığı bir tasarıma sahip. Ancak 2007-2010 tarihleri arasında yapılan restorasyon çalışmalarında bu dükkanlar kaldırılmış ve havuz bölümü ile duvarlar onarılmıştır. İhtişamlı duruşuyla yoğun ilgi gören bu tarihi yapıyı, haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz.