Konya'da Gezilecek Yerler
Ülkemizin en eski şehirlerinden biri olan Konya, kültürel zenginliği yanı sıra manevi değerlerimizin de simgeleştiği en önemli merkezler arasındadır.
Birçok medeniyeti tarihinde barındıran Konya, Selçuklu Dönemi’nden kalma çok önemli şaheserleri de ziyaretçilerine sunmaya devam ediyor. Biz de medreseleri, türbeleri ve müzeleriyle görenleri kendisine hayran bırakan Konya’nın mutlaka ziyaret etmeniz gereken cevherlerini sizler için listeledik.
Mevlâna Müzesi ve Türbesi
1926 yılından bu yana ziyarete açık olan müze, Konya turlarının vazgeçilmez adresi olup Türkiye’nin en eski ve en çok ziyaret edilen müzelerinden biridir. Mevlâna Celaleddin Rumi’nin türbesinin yanı sıra Hürrem Paşa Türbesi, Sinan Paşa Türbesi, Fatma Hatun Türbesi ve Hasan Paşa Türbesi’ne de ev sahipliği yapıyor.
Selçuklu Dönemi’ni yansıtan mimarisiyle, birçok kültürel koleksiyonu barındırmasıyla her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlayan müzede Karamanoğulları, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı Dönemi’ne ait 2500’den fazla el yazması eser, kandil gibi yüzlerce obje sergileniyor. Müzeyi hafta içi her gün ücretsiz olarak gezebilirsiniz, Konya ziyaretiniz sırasında mutlaka uğrayın deriz.
Karapınar Çölü
Konya’da gezilmesi gereken en önemli yerlerden biri olan Karapınar Çölü, Türkiye’nin tek gerçek çölü olmakla önem taşır. Tarihteki en önemli ticaret yollarından biri olan İpek Yolu üzerinde bulunan çöl, şehir merkezine 94 kilometre uzaklıkla bulunuyor. Safari tutkunlarının Türkiye’deki gözdesi haline gelen Karapınar Çölü’nü kesinlikle görmenizi tavsiye ederiz.
Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları
“Konya’nın Kapadokya’sı” olarak da tanınan antik kent, Gökyurt Köyü sınırları içerisinde bulunuyor. Kayalara oyulan evleri, ibadet yerleri ve sarnıç kalıntılarıyla bölgeye gelen pek çok turistin ilgisini çekiyor. Diğer adıyla Kilistra Katır İnci, mistik havasıyla kuşkusuz görülmesi gereken yerlerden biri.
İnce Minareli Medrese
Medrese, Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alıyor. Selçuklu’nun taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan İnce Minareli Medrese kare formlu kubbesi, içerisinde bulunan ders odaları, çinilerle işlenmiş minaresiyle ve en önemlisi 13. Yüzyıl Anadolu Selçuklu Dönemi’ni yansıtan şaheser, tarih severlerin gözdesi adeta.
Medresenin taş odalarında çift başlı kartal, kanatlı melek gibi figürleri, Selçuklu ve Karamanoğlu Beyliği zamanında yapılan motifleri, taş süslemeleriyle dikkat çeken bu medreseyi görmeden Konya’dan ayrılmayın.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’nın en ilgi çekici turistik merkezlerinden biri olan Konya Tropikal Kelebek Bahçesi, 100’e yakın çeşitte 20.000 bitkiyle ve 15 farklı türde kelebek bulunuyor.
Avrupa’nın en geniş kelebek uçuş alanına sahip olmasından dolayı merak edilen kelebek bahçesinin, çocuklar için doğa ve bahçe eğitimlerinin verildiği müzesinde birbirinden farklı onlarca böcek türü de sergileniyor. Kelebeklerin yaşam döngüsü, beslenme ve güneşlenme gibi davranışlarını da inceleyebildiğiniz Konya Tropikal Kelebek Bahçesi görüp de hayran kalınmayacak gibi değil.
Aziziye Camii
Camileriyle ün kazanmış Konya’nın mutlaka görülmesi gereken camilerinden biri Aziziye. 17. Yüzyılda Osmanlı döneminde inşa edilen bu mimari eser, Konya’nın Karatay ilçesinde yer alıyor. Barok mimarisi ve Osmanlı mimarisinin karışımı olmakla tarihi bir öneme sahip cami, tek kubbeli ve çift minareli yapısı bir yana, günümüze kadar özelliğini kaybetmeden gelmesiyle tarih ve mimari sevenlerin dikkatlerini üzerine çekiyor.
Alaaddin Tepesi
Şehri kuşbakışı seyretmek isteyen yerli ve yabancı turistlerin ilk durağı Alaaddin Tepesi, Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer alıyor. Tepede yapılan kazılarda MÖ 3000 yıllarına ve erken tunç çağına ait birçok önemli tarihi eserin bulunmasıyla da önem kazanmıştır. 13. Yüzyıla ait kaynaklarda ünlü yunan filozofu Platon’un mezarının bulunduğu yer olarak da bilinen tepe, yürüyüş yapabileceğiniz, büyüleyici Konya manzarasını seyredileceğiniz harika bir durak diyebiliriz.
Çatalhöyük
Konya’ya 45 kilometre uzaklıkta bulunan Çumra ilçesinde yer alan Çatalhöyük, tüm arkeoloji meraklılarının ilgisini çekiyor.9000 yıl önce inşa edildiği söylenen ve 1958 yılında keşfedilen bölge, Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı dönemlerinde yerleşim yeri olarak kullanılıyordu.
Her yıl binlerce turisti ağırlayan Çatalhöyük, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Burada gezerken binlerce yıllık çanaklar, kaya mezarları, taş odaları günlük hayatta kullanılan eşyaları inceleyebilir, unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.
Nasreddin Hoca Türbesi
Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan türbe, 12 köşeli ve külah çatısı ile dikkatlerini üzerine çekiyor, her yıl yüzlerce ziyaretçiyi kendine hayran bırakıyor. Türbede mermer sanduka ve başında tersten yazılı ölüm tarihi yer almaktadır. Bu tarih Nasreddin Hoca’nın hayatını simgelemektedir. Siz de bu tarihi türbeyi görmeden turunuzu tamamlamayın, bizden söylemesi.
Yerköprü Şelalesi
Şelale, Konya’nın Hadım ilçesinde yer alıyor. Konya’nın tarihi ve arkeolojik miraslarının yanı sıra doğal güzellikleri ve coğrafyasıyla da ülkemizin en önemli turistik merkezlerinden biri olmasına vesile olan, Göksu Nehri’nin üzerinde yer alan şelale, şehre gelen ziyaretçilerine adeta bir görsel şölen sunuyor. Bu doğa harikasını mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.