Konya Gezilecek Yerler
Konya, birçok medeniyete ev sahipliği yapması ve değerli isimlerin yaşam noktası olması açısından Türkiye'nin en önemli şehirleri arasında yer almaktadır. Türkiye'nin yüzölçümü açısından en büyük şehri olan Konya, tarihte çok büyük medeniyetlere de ev sahipliği yapmıştır. Şehir aynı zamanda çok büyük ovaları ile de bilinmektedir.
Konya Tropikal Kelebek Bahçesi
Konya’da aklınızda kalabilecek ve gezerken eğlenip, renklerin büyüsüne kapılabileceğiniz en güzel yerlerden biri burası. Rengarenk kelebeklerin uçuştuğu birbirinden güzel tropikal bitkilerin bulunduğu bu yerde Böcek Müzesi ile böcek çeşitlerini de görmeniz mümkün. Konya’da yer alan bu rengarenk doğal ortamda kelebeklerin yaşam döngülerini izleyebilir ve onlarla keyifli bir yürüyüşe çıkabilirsiniz. Dünyanın en büyük kelebeği olarak anılan Atlas Kelebeğini de görebileceğiniz bu yolculuk sayesinde birçok yeni tür keşfederek, kelebeklerin koza evrelerini de yakından takip edebilme imkanı kazanacaksınız.
Mevlana Müzesi
Konya’ya gelip de Mevlana Müzesi’ni gezmeden gitmek olmaz. İslam mimarisinin özelliklerini taşıyan eskiden Mevlana’nın dergahı olan yapı Mevlana’nın türbesini de içinde barındırmaktadır. Müze alanı içerisinde gül bahçesi olarak düzenlenmiş bir bölümde bulunmaktadır. İçerisinde yer alan şadırvan I. Selim tarafından yaptırılmıştır. Bu müzeyi uzaktan yemyeşil kubbesiyle tanıyabilirsiniz. Hoşgörü anlayışının temellerini insanlara yayan Mevlana’nın müzesi içinde yer alan bölümleriyle ilginizi çekecektir.
Aziziye Camii
Bu camiinin Şeyh Ahmet tarafından yapılan hali yandıktan sonra Sultan Abdülaziz’in annesi tarafından tekrar inşa edilmiştir. Yapıldığı dönem itibariyle Barok mimarisinin bir örneği olan camii ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Dışarıdan bakıldığında da günümüz mimarisinden farklı özellikleri olan bu camiinin pencereleri kapılarından büyüktür. Farklı mimari yapılar ilginizi çekiyorsa Aziziye Camii’ni yakından görmelisiniz.
Alaaddin Tepesi
Tarih öncesi yerleşim yerlerinden biri olan Alaaddin Tepesi birçok döneme ve medeniyete tanık olmuştur. Tunç Çağı’ndan Lidyalılara, Selçuklu’dan Osmanlı’ya uzanan bu tarihi dönemlerin izlerini taşıyan bu yerde Alaeddin Camii, Alaeddinn Tepesi Çeşmesi ve bir rivayete göre Platon’un mezarı yer almaktadır. Tarihi binaların yanı sıra mesire alanları ve parklarda bulabileceğiniz bu yer için geniş bir zaman aralığı bırakmalısınız. Türk mimari izlerini yoğun olarak görebileceğiniz bu yerden “Konya’nın kalbi” olarak bahsedebiliriz.
Çatalhöyük Neolitik kenti
Yerleşik hayata geçişin ilk izlerini “tarımsal üretime geçişi” görebildiğimiz bu yer Doğu Höyüğü ve Batı Höyüğü olarak ayrılmaktadır. Doğu Höyüğünde duvar resimleri, heykeller ve rölyefler varken Batı’da ise Kalkolitik Dönem’e ait buluntular vardır. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan bu yer arkeoloji ve tarih tutkunlarının ilk uğrak yeri olacaktır.
İnce Minare Taş Eserler Müzesi
Adını Kuzeydoğu köşesindeki minaresinden alan tek katlı bir medrese burası. Kapalı avlulu bu medrese taç kapısıyla taş işçiliğinin incelik ve güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Medrese içerisinde yer alan yazılar hat sanatı ile ilgili detaylar bulundurmaktadır. Selçuklu Dönemi’ne ait sembol olan çift başlı kartala ve kanatlı melek figürlerine burada rastlayabilirsiniz.
Meram Bağları
Meram, Selçuklular Döneminde yapılan birçok yapıyla doludur. Meram Hamamı, köprüsü, Hasbey mescidi, Tavus Baba Türbesi, Darü’l-Huffazı gibi birçok mimari esere sahip bu yer günümüzde mesire alanı olarak kullanılmakta. Meram çayı etrafında birçok kafede bulunmakta. Yemyeşil ormanların arasında kalan Meram Bağları ulaşım açısından da çok kolay bir konumda. Evliya Çelebi’ni eserlerine de konu olan temiz havalı ve huzurlu bu yerde sevdiklerinizle zaman geçirebilirsiniz.
Sille Köyü
Konya Selçuklular tarafından işgal edilince bölgede kalan Hristiyanlar bir araya gelerek Sille Köyü’ne taşınmışlardır. Köyün etrafında yer alan ve tüften oluşan tepeler, oyularak şapel olarak kullanılmıştır. Bizans İmparatorluğu Dönemi’nde bölgede halkın ibadetlerinin kolaylaşması için Hristiyanlara yönelik “Aya Elena” adında bir kilise yaptırılır. Türkiye’nin ilk zaman müzesi unvanına sahip Süt Şapeli’ni de görebileceğiniz bu yere giderek eski Rum kültürü hakkında bilgiler edinebilir ve yeni yerleri keşfedebilirsiniz.
Japon Kyoto Parkı
Japon mimarisine ilginiz varsa ve kültürünü merak ediyorsunuz Konya’da yer alan ve çiçekler ve ağaçlarla süslü bu yeri ziyaret etmelisiniz. Eski Japon evlerinin yapısal özelliklerini barındıran bu yapının çevresinde Japon balıklarının bulunduğu bir gölet, kamelyalar, taştan ve ahşaptan yapılmış köprülerle mükemmel bir renk cümbüşü göreceksiniz. Yemek yiyip keyifli vakitler geçirebileceğiniz bu yerde güzel fotoğraflar çekilmeyi unutmayın.
Nasreddin Hoca Evi
Konya’nın Akşehir ilçesinde yer alan ve Nasreddin Hoca Dünya Mizah Köyü projesi kapsamında hazırlanan bu yerde çeşitli heykeller, kültürel parçalar ve daha nicesi bulunuyor. Panolarda yer alan Nasreddin Hoca fıkralarını okuyabileceğiniz, havuzlu bahçesinde yürüyüş yapabileceğiniz bu yerde sevdiklerinizle hoşça vakit geçirebilir ve bolca Nasreddin Hoca’yı anabilirsiniz.