Kapadokya Gezi Rehberi: Tarihi ve Doğal Güzelliklerle Dolu Eşsiz Kapadokya'nın Keşfi
Dünya genelinde Türkiye denildiğinde ilk akla 3 yerden birinin Kapadokya olduğunu biliyor muydunuz? İstanbul ve Pamukkale ile birlikte en popüler nokta olan Kapadokya bölgesi aklımızda balon gezisi ve peri bacaları ile kalmakta. En önemli turizm bölgelerinin de başında gelen bölge sizin de mutlaka gidilecekler listenizde olmalı.
KAPADOKYA NASIL BİR YER?
Kapadokya, Nevşehir il merkezinin doğusundaki Ürgüp, Göreme, Uçhisar, Ortahisar, Avanos bölgelerinin içinde olduğu peri bacaları bölgesine denmektedir. Tarihsel açıdan bakıldığında ise Kapadokya bölgesi oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Konya’nın bir kısmı, Niğde, Aksaray ve Kayseri’nin de içinde olduğu Kapadokya kelime olarak “Güzel Atlar Ülkesi” anlamına gelmektedir. Bu bölge içerisindeki en karakteristik özellik eriyebilen kayaçlarla çevrili bölgelerde yapılmış olan kaya yerleşimleridir. İç Anadolu çevresinde görebileceğiniz kaya yerleşimlerinin birçoğu Kapadokya döneminde yapılmıştır. Bugünkü bölge ise daha dar alanı kapsamaktadır.
KAPADOKYA’DA GEZİLECEK YERLER
GÖREME
Göreme Kapadokya bölgesinin merkezi konumundadır. Bölgenin tam ortasında yer olan şehir peri bacaları ve butik otellerle doludur. Bölgenin en yoğun yerleşimi bu noktadadır. İmkanların da en geniş olduğu yer olan Göreme balonların da büyük bir kısmının kalkış noktasıdır. Göreme de görmeniz gereken yerler Zemi Vadisi ve Göreme açık hava müzesidir. Zemi Vadisi balon kalkış alanı ve safari noktasıdır. Açık hava müzesi ise bölgenin en değerli yerleşimlerini ve eserlerini barındıran bölgedir. Giriş ücreti ise 100 lira olup müzekart geçmektedir.
ÜRGÜP
Ürgüp ise bölgenin ikinci kalabalık noktasıdır. Bu bölgede yerleşik halk ve turistler bir arada yaşamaktadır. Kapadokya’nın güneybatısında bulunur. Bu bölgede gezilecek yerler Temenni tepesi, Ürgüp müzesi ve Asmalı Konak’tır. Bölgenin mağazaları da Ürgüp bölgesinde yer almaktadır. Özellikle lüks tüketime yönelik birçok markanın Ürgüp’te dükkanı bulunmaktadır. Ürgüp’te görülmesi gereken noktalardan biri Göreme yolundaki Üç Güzeller peri bacalarıdır. Bunlara ek olarak yine Göreme yoluna çıkışta Turasan Şarap fabrikası ve tadım tesisi bulunmaktadır.
ORTAHİSAR
Bölgenin en önemli yapılarından biri de şüphesiz Ortahisar kalesidir. Bu kale şehrin tam ortasında kalmış olan yüksek tepenin değerlendirilerek kaleye dönüştürülmesiyle oluşmuştur. Klasik kale kapısı bulunsa da merdivenli yapı ile katlı bir kale görünümündedir. Kale giriş ücreti 9 lira olup kalenin en sevilen bölümü özel bir işletme olarak canlı müzik ve şarapevi olarak hizmet veren mahzendir.
UÇHİSAR
Uçhisar Kapadokya bölgesinin Nevşehir bölgesinden giriş kısmıdır. Arnavut kaldırımlı sokakları ve çarşısı ile en sevilen noktalardan biridir. Uçhisar Güvercinlik Vadisine bakan manzarası ile de akıllarda kalır. Bu vadi içerisinde bulunan yaşam alanları ve bir de yalnızca birkaç kişinin sığabileceği tarihi bir kilise bulunur. Uçhisar'da da çevreyi yukarıdan görebileceğiniz bir kale bulunur. Kale giriş ücreti 9 lira olup müzekart geçmemektedir.
AVANOS
Avanos bölgenin şehirleşmiş kısmıdır. Burası daha çok günümüz yerleşimin olduğu ve daha çok müzelerin olduğu noktadır. Avanos’ta bulunan en meşhur müzeler hem tarihi hem de el işçiliğinin izlerini bulabileceğiniz ve kendinizin de dahil olabileceği Güray Müzesi, eski bir aşk hikayesine dayanan Chez Galip Saç Müzesi’dir.
Avanos denilince akla gelen en güzel nokta ise Zelve bölgesinde bulunan Paşasabağıdır. Bu bölgede 2 ören yeri bulunuyor olsa da tek biletle gezebilmektesiniz. Peri bacalarının aralarında dolaşabileceğiniz çok güzel karelerin yakalanabildiği bir bölgedir burası.
KIZILÇUKUR VADİSİ
Kapadokya bölgesinin en sevilen gün batımı manzarasının izlendiği yer burasıdır. Giriş ücretlidir. Bölge içerisinde otopark alanı bulunmaktadır. Vadide gün batımı izlenen noktalarda işletmeler kurulmuş ve yiyecek içecek servisi yapmaktadırlar. Manzaraya karşı oturma alanları da bulunuyor. Konum olarak Göremenin yukarısında Ürgüp çevre yolu üzerinde bulunuyor. Manzara noktası ile vadinin yerinin aynı olmadığını da bilin. Vadiyi gören bir nokta manzara noktasıdır.
KAPADOKYA’DA KONAKLAMA
Kapadokya’da konaklama genel olarak bölgenin yapısı itibariyle küçük butik otellerde yapılmaktadır. Nevşehir taşı olarak bilinen sarı taşlardan yapılma konak ve hanlar ile kayaların içerisine yapılmış olan mağara tipi odalı oteller bulunmaktadır. Şehri oteli şeklindeki noktalar Avanos ve Nevşehir il merkezinde bulunuyor. Bölgede konaklama için en iyi nokta bütçenize göre değişiyor olsa da konum olarak en iyi nokta Göreme’dir. Aşağı yukarı her bölgeye buradan ulaşabilir ve birçok etkinliğe katılabilirsiniz.
KAPADOKYA’DA BULUNAN İMKANLAR
Kapadokya etkinlik açıdan oldukça zengin bir bölge. Bölgede gezi yapabileceğiniz birçok nokta bulunuyor. Müze, Ören yeri, yeraltı şehri ve birçok kültürel noktada özel ve resmi 25’İn üzerinde alan bulunuyor. Doğal gezi alanları ise yine oldukça fazla. Bireysel veya grup olarak yapabileceğiniz en önemli etkinlikler ise, balon turu, atlı safari ve atv safaridir.
Bölge içerisinde kişisel ihtiyaçlarınıza dair her türlü imkan bulunuyor olsa da bölgenin turizm sebebi ile biraz daha pahalı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Yeme - içme konusunda ise ortalama fiyatlar ve yüksek fiyatlarla karşılaşıyorsunuz. Bölgede yemek için yöresel bir seçenek ararsanız testi kebabı deneyebilirsiniz. Fakat neredeyse tüm noktalarda asıl yapılış usulüne bağlı kalınmadan yapıldığı için farklı bir tat yakalamanız çok da mümkün bulunmuyor.
KAPADOKYA’YA NASIL GİDİLİR?
Kapadokya bölgesine giderken otoban Ankara’dan sonra otoban kullanmanıza gerek olmadan her bölgeden eşit sürede ulaşabilmektesiniz. Şehrin tüm yönlerden girişi bulunuyor. Şehre toplu taşıma ile gelecek iseniz konaklama yeriniz neresi olursa olsun bahsettiğimiz 5 bölgenin de otogarı olduğunu bilmeniz gerekiyor. Eğer göreme merkezine gelirseniz de buradan tüm çevreye toplu taşıma imkanı da bulunuyor.
Kapadokya’ya hava yolu ile gelmek de oldukça kolay. Şehrin 45 kilometre kuzeyinde bulunan Kapadokya havalimanında bölgeye hızlıca ulaşabiliyorsunuz. Yaklaşık 45 dakikada buradan gelebiliyorsunuz. Eğer başka bir alternatif isterseniz de Kayseri havalimanının Göreme’ye olan mesafesi de yaklaşık 1 saattir.