Kahramanmaraş Andırın
ANDIRIN
Türkiye’nin en uzak ilçesi unvanını taşıyan bir şehir düşünün. Kahramanmaraş, Osmaniye ve Kayseri il sınırlarının orta noktasında olan bu ilçe uzun yıllardır yollarının doğru düzgün yapılmaması sebebiyle ulaşımda uzun süre sıkıntı çekmiş. Bugün bir ilçeden çok köye giden bir yolu andıran yoldan ilçeye ulaşabiliyorsunuz. Halk kendi arasında şehrini anlatırken bu yol mevzusuna serzenişte bulunmak için “burası Türkiye’nin en uzak ilçesi” demeye devam etmektedir.
ANDIRIN NASIL BİR YER?
Andırın doğal güzellikleri ve tarihin birçok kısmında da yer alması sebebiyle bölge tarihi için de önem taşıyan bir yer. Bugün ülkemizde adını çok az kişinin bildiği şehir Akdeniz ikliminin sona erdiği noktada yer alıyor. Bölge genel olarak tepelerle çevrili. Bu sebeple tepelerin güney yamaçları yeşil iken kuzey yamaçların orman örtüsü iğne yapraklı bir yapıya geçiyor ve bazı bölgelerde ise oldukça seyreliyor.
Şehir eski dönemlerde kaleler şehri denecek kadar çok kaleye sahipmiş. Bugün ise birçoğunun sadece kalıntısını gördüğümüz bu kaleler bölgede aktif olan ticaret yaşamının da bir göstergesi. Bölgede en meşhur şeylerden biri de aslında zehirli bir otun kaynatılıp zehrinin alınması ile yapılan, her derde deva olan ve adına “Andırın Doktoru” denilen tirşik yemeğidir. Çevre ilçelerde de biliniyor olsa da en meşhur olduğu yer burasıdır.
ANDIRIN’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
MİNARELİ KÖPRÜ
Andırın’ın Türkiye genelinde en çok akılda kalan manzarası Minareli Köprüsüdür. Şehir merkezinin hemen yukarısında Göksun yolu üzerindeki iki tepeyi birbirine bağlayan bu köprü 360 metre uzunluğunda ve 2.5 metre genişliğindedir. Köprünün hemen altından geçen yolunda 100 metre yukarısındadır. Şehrin ziyaretçilerinin arttığı bahar ve yaz dönemlerinde bu nokta sık sık ziyaretçilerle dolmaktadır.
KANLIBÖGET
Andırın’ın en güzel doğa harikalarından biri de Kanlıböget’tir. Kanlıböget bugün yaşam mücadelesi veriyor. Yakın bir zamanda yanlış sulama kanalı açılması sebebiyle suyu çekilen alan tekrar eski haline dönebilecek diye umuyoruz. Bu yemyeşil berrak suları ile cennetten bir köşe olan mekan çok değerli bir hazine. Suyun içerisinde yüzmek ise yılın her mevsimi için çok zor. En girilebilir dönem olan yaz sıcağında bile buradaki insanın iliklerine işler vaziyettedir.
Suyun çıkış noktasının hemen yanında olan noktada gezebileceğiniz pek bir alan bulunmuyor. Bulunduğu noktaya geldikten sonra küçük bir kısmında vakit geçirebiliyorsunuz. Bu kadar uzakta olan bir ilçede de çok fazla yoğunluk olmuyor elbette.
KİLDENLİK ŞELALESİ
Yazımızın başında bahsettiğimiz iklim değişim noktası tam olarak bu şelalenin bulunduğu noktada gerçekleşiyor. Çukurovanın Akdeniz iklimi derenin yukarısındaki tepelerde son buluyor. Bu tip özelliği olan yerlerin her zaman farklı bir yapısı oluyor. Bölge Andırın’da Çatak, Kildenlik Mevkii olarak biliniyor. Haritalarda bulmanın zor olduğu yeri yöre halkından öğrenip gidebilirsiniz.
Kildenlik şelalesi aslında yaklaşık 2 metreden dökülen enlemesine bir şelaledir. Turkuaz renkli suların aktığı vadinin kayaç yapısının büyük kısmı kilden oluştuğu için bu adı almış. Şelalenin bulunduğu noktada oluşan havuzda yüzmek ise yaz zamanı en çok sevilen aktivitelerden biridir. Bölgeye gittiğinizde bu serin sulara kendiniz atabilir yada kil banyosu yapabilirsiniz.
AZGIT KALESİ
Andırın’In kaleler şehri olduğundan bahsetmiştik. Günümüze kalan kaleler arasında en sağlam kalanı 4. yüzyıl civarında Romalılar tarafından yapıldığı bilinen Azgıt kalesidir. Kale Romalılardan sonra diğer bir Roma devleti diyebileceğimiz Bizansın elinde 700 yıl boyunca yaşatılmaya devam edilmiş. Hakim bir tepe üzerinde bulunan Azgıt kalesi uzun yıllar boyunca Bizans garnizonu olarak kullanılmış. Bugünkü konumu Andırın’ın kuzeyinde bulunan kale Göksun-Kadirli-Çukurova hattı üzerinde kullanılan ticaret yollarının devamlı bir uğrak noktası olmuştur. Herhangi bir giriş ücreti yada koruması bulunmayan kale Osmanlı döneminde de aktif olarak kullanıldığı için günümüze kadar ulaşabilmiş.
ANDIRIN’DAKİ İMKANLAR
Andırın bölgesi her ne kadar uzak bir noktada olsa da ilçe bir ilçe olmanın tüm vasıflarını taşımaktadır. Birçok yerel birime sahip olan ilçede marketten bankaya en temel kurumlar yer almaktadır. Şehirde konaklama içinde misafirhane ve otel bulunmaktadır. Bunlara ek olarak da il merkezi ile ve günde belirli saatlerde Osmaniye’nin Kadirli ilçesiyle gidip gelen dolmuşlar yer almaktadır.
ANDIRIN’A NASIL GİDİLİR?
Andırın en başta da bahsettiğimiz gibi Türkiye’nin en uzak ilçelerinden biri olarak biliniyor. Bölgeye gitmek ise bu kadar zor değil. Bölgeye Adana, Osmaniye ve Kahramanmaraş’tan olmak üzere birçok bölgeden gelebiliyorsunuz. Toplu taşıma ile gelmek için Kahramanmaraş merkeze gidip ilçe dolmuşları ile yaklaşık 1.5 saatlik bir yol yapmanız gerekiyor. Eğer Andırın’a havayolu ile gelmek isterseniz bu da mümkün. Andırın’a en yakın olan havalimanı 1.5 saat mesafedeki Kahramanmaraş Havalimanıdır. Andırın, Adana Havalimanı ve Gaziantep Havalimanına da 2.5’ar saat mesafede bulunmaktadır.