18.12.2021 09:50:00

İzmir Selçuk Gezilecek Yerler

İzmir Selçuk Gezilecek Yerler

SELÇUK

 

Dünyanın birçok ülkesinden ülkemize gelenlerin en çok ziyaret ettiği şehirlerden biri de Efes Antik Kentine ev sahipliği yapan Selçuk’tur. Yılın 12 ayı ziyaretçisi hiç bitmeyen Selçuk, her yıl milyonlara ev sahipliği yapmaktadır. Tabii Selçuk’ta görülmesi gereken yerler Efes’ten daha da fazla. İzmir’in incisi Selçuk’u daha iyi tanımak için yazımızdaki her paragrafı dikkatli okumanızı tavsiye ediyoruz.

 

 

SELÇUK NEREDE VE NASIL GİDİLİR?

 

Selçuk, İzmir’in en güney noktasında bulunan ilçesidir. Aydın ile komşudur. İzmir-Aydın otobanı üzerindeki Belevi çıkışından gidilmektedir. Güneyden gelenler ise Söke-Kuşadası istikameti üzerinden de şehre ulaşabilmektedir. Şehre ulaşım oldukça kolaydır. İzmir yönünden her türlü otobüs, toplu taşıma ve İzban ile ulaşılabilmektedir. Denizli - Aydın - İzmir  treni de Selçuk’ta mola vermektedir.

 

 

SELÇUK’TA GEZİLECEK YERLER

 

EFES ANTİK KENTİ

 

Selçuk denince akla gelen ilk yer şüphesiz Efes’tir. Eski bir liman kenti olan eve Selçuk şehir merkezinin 4 km batısında yer almaktadır. Efes’te yaşamın başlangıcı M.Ö. 7000 yılına kadar dayanmakta. Bugünlerden günümüze kadar tarihin birçok sahnesine tanık olmuş olan kent ticari, idari ve askeri yönden oldukça önemli olaylara tanıklık etmiş. Şehir her ne kadar bugün denizden kilometrelerce içeride olsa da zamanının en önemli liman şehirlerinden biri olarak anılmaktaymış. Özellikle Roma döneminde yapılan birçok eser hala günümüze kadar devam etmektedir. Helenistik dönemin birçok eseri ve tanrıça kabartmaları her köşede karşımıza çıkmaktadır.

 

 

Şehri gezmeye başladığımızda ilk olarak karşımıza sütunlarının birçoğu yıkılmış olan uzun bir bulvar gelir. Bu bulvarı solunuza doğru takip ettiğinizde karşınıza tiyatro gelmektedir. Şehrin tiyatrosu onun şanına yakışır derecede oldukça büyüktür. Sahne kısmı yıkılmış olan tiyatro görkemini hala korumaktadır. Tiyatronun kapasitesi ise yaklaşık 25000 kişidir.

 

 

Tiyatordan devam ettikten sonra sağınızda bulunan geniş alan ticari agoradır. Agoranın hemen yanında ise Efes’in en görkemli eseri olan Celsus kütüphanesi bulunmaktadır. Bu kütüphane  M.S. 2. yüzyılda yapılmıştır ve dönemindeki İskenderiye ve Pergamon’dan sonraki en önemli kütüphanedir. 


 

 

Mermer caddeyi takip ettiğinizde solunuzda aşk evi ve sosyal tuvaleti göreceksiniz. Sosyal tuvalet alandaki en ilginç yapılardan biridir. Adından da anlaşılacağı üzere tuvaletinizi herkesle beraber yapıyor olduğunuz bir yerdir. 

 

 

Yukarı doğru devam eden caddeye ise Kuretler Caddesi denir. Bu caddenin solunda ünlü Trajan Çeşmesi bulunur. Çeşmeden devam ettiğinizde Herkül kapısı, anıtlar, kabartmalar, odeon ve ikinci kapıya yakın bölgede İsis tapınağını görebilirsiniz. Şehrin yaşam alanlarının olduğu bölge ise üzeri kapalı bir şekilde korunmakta ve ayrıca tekrar biletlendirilerek ziyaretçi alınmaktadır. Efes giriş ücreti 120 liradır. Yamaç evlerini de görmek isterseniz 45 lira daha ödemeniz gerekiyor. Efes ana girişinde müzekart geçiyor fakat yamaç evleri için geçmemekte. 

 

 

YEDİ UYURLAR

 

Efes’ten çıktıktan sonra mecburi istikamet olan yönde devam ederseniz Yedi Uyurlar’ın olduğu bölgeyi de ziyaret edebilirsiniz. Ülkemizde bu efsanenin orası olduğu söylenen birçok nokta bulunmaktadır. Hikayeye göre Hristiyanlığı yaymak için yola çıkan 7 kişi dönemin buna uymaması açısından uyurlar ve yaklaşık 200 yıl sonra tekrar uyanırlar ve değişen dünyada Hristiyanlık önemli bir yere gelmiştir ve onlarda bildiklerini anlatarak dinlerine katkıda bulunurlar.

 

 

MERYEM ANA EVİ

 

Yedi Uyurlar’ın olduğu bölgeden ilk olarak çevre yoluna çıktıktan sonra ileriden tekrar girerek Meryem Ana Kilisesi’ne ulaşabilirsiniz. Burada bulunan kilisenin Meryem Ana tarafından ziyaret edildiğine inanılır. Ölmeden önce de buradaki evde yaşadığına inanılan Meryem Ana için her yıl Ağustos ayının 15. inde ayin düzenlenmektedir. Tarihçiler ise bu konuda ikiye bölünmüş durumdalardır. Birçok tarihçi Meryem Ana’nın buraya geldiğine dair kesin kanıtlar olmadığını savunurken  burası olduğunu düşünenlerde vardır.


 

 

ARTEMİS TAPINAĞI

 

Selçuk otogarının hemen ilerisinde bulunan bölge de Artemis tapınağı bulunmaktadır. Fakat bu tapınaktan geriye tek bir sütun ve onlarca sütunbaşından başka hiçbir şey kalmamıştır. Bölge için herhangi bir giriş ücreti bulunmamaktadır. 

 

 

AZİZ JOHN BAZİLİKASI

 

Aziz John yada Aziz Yuhanna adı verilen kişi İsa’nın 12 havarisinden biridir. Hz. İsa’nın annesini emanet ettiği kişidir. Öldükten sonra bu tepeye gömülmüş olup onun adına  burada bir kilise kurulmuştur. Bazilikanın giriş ücreti 30 lira olup müzekart ile giriş yapabilmektesiniz.

 

 

SELÇUK KALESİ

 

Selçuk şehir merkezinin hemen üzerindeki Ayasuluk tepesinin üzerinde görkemli bir kal yer alır. Ülkemizdeki en bakımlı kale yapılarından biri olan Selçuk Kalesi Bizans, Aydınoğulları ve Osmanlı imparatorluğu tarafından kullanılmış. Burayı ziyaret etmeden önce Aziz John Bazilikasını da rotaya ekleyip içinden geçerek kaleye ulaşabiliyorsunuz. Kale için ekstra bir ücret talep edilmemektedir. 

 


 

ŞİRİNCE

 

Şirince, uzun dönem boyunca Rumların yaşadığı ve imar ettiği bir köy olmuş. Genel olarak zeytin, zeytinyağı ve şarap ürünlerinin ticareti ile yaşayan şehir tehcir kanunundan sonra boşaltılmış ve yerine Trakya’dan getirilen Türkler yerleştirilmiş. Daha sonrasında incir ve zeytin ticareti yapan bölge 1990 lardan sonra turizme kazandırılmış ve restore edilmiş. Bugün ise özellikle şarapları ile meşhur olan köy aynı zamanda birçok el yapımı doğal lezzetlerle de tanınmaktadır. Özellikle meyve şarabının Türkiye’de tanınması Şirince sayesinde olmuştur. 

 

 

Arnavut kaldırımlı bayır sokaklarında gezmenin lezzeti oldukça ayrı olan Şirince her yıl yüzbinlerce turist ağırlıyor.  Bölge sadece günlük ziyaret noktası olmak yerine aynı zamanda birçok konaklama tercihiyle de misafirlerini ağırlıyor. Bölgeye Selçuk şehir merkezinden sık sık dolmuşlar da kalkmakta. Selçuk’a yolunuz düşerse Şirince için de mutlaka zaman ayırmanız gerektiğini düşünüyoruz.

 

PAMUCAK SAHİLİ

 

Selçuk’a geldik peki biz denize nerede girebiliriz diye sorarsanız Pamucak bunun için en ideal yer. Selçuk şehir merkezinden 10 kilometre batıda bulunan sahil oldukça uzun ve geniş bir alanı kapsıyor. Bu alanda ücretli ve ücretsiz birçok kısım bulunuyor. Ücretsiz halk plajının bulunduğu kısmın arka tarafında bulunan alanlarda kamp yapmak ise ücretli. Bölgede yeme içme ve konaklama için de birçok tesis bulunuyor. 

 

SELÇUK’TA BULUNAN İMKANLAR

 

Selçuk, bölgenin en önemli turizm merkezlerinden biri olması dolayısıyla birçok konaklama alternatifine sahip. Her türlü otel, pansiyon, bungalov  ve kamping alanı bulabilmektesiniz. Bölgede onu diğerlerinden ayıran en önemli etkinlik ise Türk Hava Kurumunun eğitimleri ile yapabileceğiniz “Sky Diving” etkinliğidir. Eğitmenlerinizle birlikte gökyüzündeki bir uçaktan serbest bir şekilde atlıyorsunuz bir süre düştükten sonra paraşütle karaya iniş yapıyorsunuz. Bölgede aktivite olarak çok da fazla çeşit bulunmuyor. Deniz turizminden çok tarih turizmi olan bir bölge burası. Şehir de bunların dışında genel olarak her türlü imkanı bulabiliyorsunuz.

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 3767
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.