20.12.2021 11:30:00

İzmir Görülmesi Gereken Yerler

İzmir Görülmesi Gereken Yerler

İZMİR’İN MERKEZ TURU

 

Ülkemizin en büyük 3. şehri olan İzmir’e yolunuz düşerse bu büyük şehirde yolunuzu kaybetmeden bu şehri en güzel nasıl gezebileceğinizi bu yazımızda sizlere anlatmış olacağız. İzmir oldukça büyük ve karmaşık bir şehir. Her yöne giderken bir karmaşa yaşayabiliyorsunuz. Bu yazımızda İzmir’i ulaşımından, turistik noktalarına ve en lokal yeme içme noktalarına kadar her yönüyle tanıtacağız. 

 

 

İZMİR’DE ULAŞIMIN PÜF NOKTALARI

 

Yaklaşık 4.5 milyonluk nüfusun büyük bir bölümü birbiri ile iç içe yaşayan ilçelerde ikamet etmekte. Her gün bu kadar büyük bir kalabalığın hareket etmesi oldukça büyük bir sorun. İzmir’in önemli noktalarını bilmeniz her şeyi kolaylaştıracaktır.

 

 

İzmir’deki ulaşım çeşitleri olarak, otobüs, dolmuş, tramvay, tren, metro, vapur kullanılmaktadır. Şehrin en merkezi noktası Alsancak ve Konak’tır. Şehirdeki en önemli iki hat İzban ve Metro hattıdır. Bunlara ek olarak  Alsancak-Üçkuyular arasında ve Karşıyaka-Mavişehir arasında tramvay hatları bulunmaktadır. Şehirdeki  en önemli aktarma istasyonu İzban-Metro ve Göztepe tramvayının ve büyük otobüs duraklarından birinin olduğu Halkapınar’dır. Bu bölgelerin hepsinden “İzmirim Kart” ile iniş biniş yapabilirsiniz. İzban kullanırken gittiğin kadar öde sistemi olduğu için kartınızdan tam bilet çeker ve indiğiniz yerde geri ödeme almanız gerekir. Bu sebeple yolculuğunuzda İzban kullanacaksanız kartınızda her zaman 10 lira üzeri bulunmalıdır. Bunlara ek olarak her bölgede ücretli dolmuş hatları da bulunur.



 

İZMİR’DE YEMEK

 

İzmir ulaşımını atlattıktan sonra sırada şehrin ünlü yemeklerini yemek var. İzmir’de yiyebileceğiniz yemeklerden de kısa kısa bahsetmemiz gerekiyor. Bu yemeklerin tek güzel yapan yer şurasıdır gibi bir şey söyleyemiyoruz. Her ne kadar damak tadına göre değişse de tatlar birbirine oldukça yakın. İzmir yemekleri İzmir’in her yerinde aşağı yukarı aynı kalitede veya üzerinde üretiliyor.

 

 

Boyoz, İzmir’in en meşhur yiyeceğidir. En meşhur yeri Alsancak’ta Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan “Dostlar Fırını”dır. Buna rağmen sabahtan gece yarısına kadar her bölgede birbirinden güzel boyozlar yapılmaktadır. İçine koyulan malzemesine göre birçok çeşidi bulunan boyoz genel olarak sabah kahvaltılarında haşlanmış yumurtanın yanında çay ile tüketilir. Yerel pastanelerde ise en çok domates-kaşarlı olan versiyonu tüketilir.

 

 

Midye, ülkemizde en güzel İzmir’de yapılır dersek abartmış olmayız. Çünkü birçok şehire midye İzmir’den gitmektedir. Bu midyeyi ise geleneğe dönüşmüş bir şekilde en çok Mardinliler yürütmektedir. İzmir’in bu çeşitli dokusundaki en önemli parçalardan biri olan midye Mardinlilere emanettir. İzmir’de en sevilen midyecilerden biri de özellikle sıcak midyesi ile meşhur olan İnciraltı beldesindeki Serkan&Hamza’dır.

 

 

Kumru, ülkemizin birçok yerinde aşağı yukarı aynı lezzette yapılan kumru İzmir’e gelince yine temel bir farklılık gösterememktedir. İçine koyulan malzemelerin aşağı yukarı aynı olması onu bu duruma sürüklemiştir. İzmir’de kumrunun tek farkı özel ekmeğinin kullanılmasına dikkat edilmesi ve diğer şehirlerdekilerden pahalı olmasıdır.

 

 

Alavara, aslında özel bir restoranın adıdır. Fakat İzmir kültüründe önemli yer eden bu restoran daha çok öğrencilerin ziyaret ettiği bir noktadır. Alsancak’ta bulunan Alavara’nın standart bir yemeği vardır. Bu yemek ise üzerine sos ve mısırla dökülerek yanında turşu ile servis edilen ve yanındaki içeceklerle birlikte ucuza verilen bir settir. İzmir’de Alavara yemek diye bir deyim vardır. Çok basit bir tat olsa da arada bir özlenmektedir.

 

Söğüş, İzmir’in en sevilen lezzetlerinden biridir. Kelle etinden yapılan ve içerisinde yeşillik ve soğan bulunan versiyonu yada sadece domates biber ve lavaşla servis edilen çeşitleri vardır. Sakatat sevenler için özel bir alternatiftir. Bir İzmir atasözü der ki, “savaşma söğüş”.

 

Bomba, yine İzmir’den ülkemize yavaşça yayılmaya başlayan bir üründür. Sosyal medya yayılana kadar sadece İzmirlilerin bildiği bir tatlı olan bomba, ince hamurun içine doldurulmuş yoğun bir çikolatanın adıdır. En sevilen yeri Kıbrıs Şehitleri Caddesindeki Çelebioğulları’dır. Günümüzde yeni çeşitleri olsa da klasikten vazgeçmeyiniz. 


 

 

Lokma, bir dönem tüm ülkede yeni bir lezzetin başlangıcı gibi kısa bir yükseliş yaşamış ama İzmirlilerin anlam verememesi sonucunda sona ermiş bir sektördür. Çünkü lokma İzmir ve çevresindeki birçok şehirde bedava olan bir şeydir. Şehrin her köşesinden her gün mutlaka bir hayır lokmacısı görürsünüz. Vefatların ardından, ölünün ardından lokma döktürmek buralarda gelenektir. 

 

İZMİR’DE ŞEHİR MERKEZİNDE GEZİLECEK YERLER

 

İzmir şehir merkezi gezilecek yer açısından da birçok noktaya sahip. İzmir’i daha iyi tanımak onu daha iyi hissetmek için aşağıdaki yerleri ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. 

 

ALSANCAK GEZİLECEK YERLER

 

Alsancak İzmir’in Beyoğlu’su durumunda bir yerdir. Alışveriş ve yemek işletmelerinin bulunduğu en kalabalık noktası Kıbrıs Şehitleri Caddesidir. Bu caddenin doğu ve batısındaki ara sokakların birçoğu da konsept kafeler, publar ve restoranlar ile doludur. Caddenin batısında bulunan kordon İzmir denilince akla gelen ilk manzarayı oluşturur. İzmir körfezine bakan kordon boyunca bisiklet ve yürüyüş parkurları uzanır. Arkadaşları ile çimlerde buluşanlar, balık tutanlar her gün Alsancak kordonunda olurlar. Bu kordonun merkezi de meşhur Gündoğdu meydanıdır. Çevresinde bir çok anıtsal yapı bulunan meydan en klasik buluşma noktalarından biridir.

 

 

Alsancak’ta bulunan görülmesi gereken özel noktalardan ilki ise Atatürk Müzesi’dir. Atatürk’ün de yaşamış olduğu bu konak içerisinde, çalışma odaları, toplantı odaları, yatak odaları ve banyolar bulunur. Alsancak kordonuna bakan bir konumdaki müze ücretsiz ziyaret edilebilmektedir.

 

 

Alsancak’ta denize nazır olmasa da yerel halkın gezmeyi en çok sevdiği noktalardan biri de Kültür Park’tır. Bölgenin güneyine doğusunda Konak ile Alsancak’ın arasında yer alır. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan bu parkın içerisi uzun palmiyelerle doludur. İzmir’de birçok etkinlik de Kültür Park içerisinde bulunan amfi tiyatroda yapılır. Tiyatro her yıl onlarca konsere ev sahipliği yapar.

 

 

KONAK GEZİLECEK YERLER

 

Konak Atatürk Meydanı

İzmir şehir merkezinin asıl ilçesi olan Konak denilince akla gelen ilk şey şüphesiz saat kulesidir. İzmir’in de simgesi olan saat kulesi Konak Atatürk Meydanında bulunur. Meydanın hemen arkasında hükümet konağı ve İzmir Valiliği’nin tarihi binası bulunur. Valiliğin hemen önünde ise sekizgen planlı küçük bir yapıda olan Konak Camii bulunur.

 

 

Kemeraltı Çarşısı

Konak içerisinde gezilecek yerlerden diğeri de Kemeraltı çarşısıdır. Tarihi çarşı İzmir’in en büyük çarşılarından biridir. İçerisinde bulamayacağınız şey neredeyse yoktur. Eski hanlar ve bedestenlerin de içerisinde bulunduğu çarşı yaklaşık 200 yıldır İzmir’in ticaret merkezlerinden biri olmuştur.

 

 

Kızlarağası Hanı

Kemeraltı çarşısının yukarısında ise bölgedeki tarihi noktalardan biri olan Kızlarağası Hanı bulunur. İzmir’İn en büyük hanı olan Kızlarağası Hanı aynı zamanda İzmir’İn en büyük camisi olan Hisar Camiisinin de hemen bitişiğindedir. İlk yapımı esnasında han deniz kenarındadır. Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından 1744 yılında yaptırılmıştır. 2 katlı ve dikdörtgen planlı han eskiden ticaret için gelenlerin hayvanlarını bağlayıp, konakladığı bir yer iken bugün restoranların  ve küçük dükkanların bulunduğu turistik bir noktadır. 

 

 

Smyrna Antik Kenti ve Agora

Konak merkezinde görebileceğiniz son nokta ise Syrna Antik Kentidir. İzmir’in adının da geldiği bu antik kent iki farklı yerde kurulmuştur. Bayraklı bölgesinde kurulmuş olan ilk Smyrna’nın geçmişi M.Ö. 3000 yılına kadar gitmektedir. Aslı yerleşim ise M.Ö. 700 yıllarında gerçekleşmiştir. Birkaç yüzyıl sonra bölgeye akınlar düzenleyen İskender gördüğü rüya üzerine şehri bugünkü bulunduğu bölgeye taşıtır ve imar eder. Bu bölgede de yaşam halihazırda bulunmaktadır. Aslı güçlü dönemini Roma zamanında yaşayan şehir 12 büyük İyon şehrinden de biri olmuş, Roma döneminde e bazı ayrıcalıklı haklara sahip olmuştur. Bugün kentten geriye kalanlar Konak meydanının yaklaşık 1 kilometre kadar yukarısında bulunuyor. Smyrna giriş ücreti 5 hemen arkasındaki Agora’nın giriş ücreti ise 25 liradır. Müzekart ile giriş yapabilmektesiniz.

 

 

Asansör

İzmir’in en güzel manzaralarından birinin göründüğü yerde İzmir tarihi asansörüdür. Konak saat kulesinden doğuya doğru yaklaşık yarım saatlik yürüyüşle ulaşabileceğiniz asansör ücretsizdir. Asansörün yukarısında ise manzara eşliğinde vakit geçirebileceğiniz kafeterya bulunmaktadır. Bölgede vakit geçirmek isterseniz de hemen aşağısındaki sokağında da Dario Moreno sokağındaki konsept kafelerde oturabilirsiniz.

 


 

İZMİR ÇEVRESİNDE GÖRÜLEBİLECEK YERLER

 

İzmir merkezi dışında da görülecek birçok tarihi ve doğal güzelliğe sahiptir. İzmir genelinde bir tur yapmak isterseniz kuzeyden güneye şeklinde sıralı tur aşağıdaki gibidir;

  • Bergama Antik Kenti

  • Eski Foça

  • Karagöl

  • Birgi

  • Alaçatı

  • Çeşme

  • Seferihisar

  • Selçuk (Şirince ve Efes)

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7729
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.