Ihlara Vadisi
IHLARA VADİSİ
İç Anadolu’nun bozkır renkleriyle uzanan kilometrelerce uzanan tepelerinin arasında bir vaha bulunuyor. Melendiz çayının binlerce yıl boyunca aşındırması ile oluşturduğu vadi içerisi adeta farklı bir dünya. Serin suların çevresinde aşınmış kayalara kadar uzanan yaklaşık 50’şer metrelik bir yaşam alanı bulunuyor. Bu bölgenin doğal ve tarihsel alanı bu dar alanda hayat bulmuş.
IHLARA VADİSİ NASIL BİR YER?
Genel bakış olarak dağların arasında bulunan bir açık hava müzesi burası. Birçok girişi bulunan nokta Aksaray’da bulunuyor. Ihlara köyünden yapılan girişten sonra yüksek bir noktadan basamaklarla inilen vadi oldukça geniş bir yürüyüş parkurları ie günlük bir aktivite alanına dönüşmüş. Özellikle yaz dönemi ziyaretçi akınına uğrayan bölge her mevsim güzel olsada en keyifli sezonu bahar ve yaz dönemleridir.
IHLARA VADİSİ NASIL GEZİLİR?
Ihlara Vadisi Açık hava müzesinin 4 girişi bulunuyor. Bu girişlerden iki tanesi ise biletli olarak giriş yapabildiğiniz alanlar olan Ihlara girişi ve Belisırma girişidir. Bilet 45 lira olup müzekart geçmektedir. Girişlerden Ihlara girişi restoranlar ve kafeteryaların olduğu araç otoparklı ana giriştir. Belisırma girişi ise çay üzerine kurulmuş olan ahşap restoranların olduğu bir bölgedir. Bu iki girişin birinden girip diğerinden çıkmak isterseniz aracınızı almak için geri dönmeniz veya çıktığınız yerden taksiye binmeniz gerekmektedir.
Görmeye değer yerlerin birçoğu bu iki giriş arasında kalmaktadır. Vadi içerisindeki doğal alanların yanı sıra birçok tarihi nokta bulunmaktadır. İnançlarını gizli bir şekilde yaşamak isteyen kişilerin kayaçları oyarak yaptığı yaşam alanları ve kiliseler bulunmaktadır. Sayıları tam olarak bilinmese de zamanla kalabalıklaşan alanda üretilmiş olan eserler yüzyıllar boyunca izole bir yerleşim olması sebebiyle korunabilmiş.
Bölgenin bu korunaklı yapısı 14 kilometrelik vadi boyunca sürmektedir. Bu iki ana giriş arasındaki kısım ise eserlerin yoğun olduğu bölgedir. Bu aralıkta bulunan eserleri yürüyerek gezmeniz ise tek yönlü olarak yaklaşık 1.5 - 2 saatinizi alacaktır. Belisırma ile ana giriş arasında 3.5 kilometrelik bir parkur bulunmaktadır. Bölgedeki yapılar birbirine çok yakın ve küçük yapılardır. Bu alan içerisinde görebileceğiniz tarihi noktalar ise şunlardır;
-
Yılanlı Kilise
Kırkdamaltı Kilisesi
Aziz George Kilisesi
Bahattin Samanlığı Kilisesi
Direkli Kilise
Ala Kilise
Kaya Camii
Selime Katedrali
Meryem Kilisesi
-
Bezirhane
Kokar Kilisesi
Pürenliseki Kilisesi
Eğritaş Kilisesi
Kara Kale Kilisesi
Daniel Pantonassa Kilisesi
Sümbüllü Kilise
IHLARA VADİSİNDEKİ İMKANLAR
Ihlara vadisinin başından sonun tam bir parkur yürümek 14 kilometrelik bir parkur kat etmek anlamına geliyor. Bu parkur süresince belirli aralıklar ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz noktalar oluşturulmuş. Ana parkur olan 3.5 kilometrelik Belisırma - Ana giriş arasında ise bir adet kafeterya bulunuyor. Bu alan içerisinde yeme içme imkanı bulabiliyorsunuz. Su üzerindeki banklarda ya da toprak üzerindeki kapalı alanda vakit geçirebilir vadi havasını içinize çekebilirsiniz. Bunlara ek olarak ana giriş noktalarında da restoran ve lavabo ihtiyaçlarını kolayca halledebilirsiniz.
Bölgede konaklama için ise alternatifler Güzelyurt ve Belisırma’da bulunuyor. Bölge genel olarak günübirlik bir gezi alanı olsa da bölgede daha fazla vakit geçirmek ve tanımak adına buralarda konaklama yapabiliyorsunuz. Özellikle vadi içerisinde yer alan birkaç tesisin olduğu yerde gece çok az ışık olması sebebiyle yıldızların çok güzel göründüğünden söz edilmekte
IHLARA VADİSİNE NASIL GİDİLİR?
Ihlara Vadisi’ne karayolu ile gelmek oldukça kolay. Bölgeye Nevşehir, Niğde ve Aksaray yönlerinden direkt gelen ana yollar bulunuyor. Toplu taşıma ile bölgeye gelmek için Aksaray’dan Güzelyurt’a, Güzelyurt’tan da buraya gelen dolmuşlara binebilirsiniz. Bunlara ek olarak Aksaray’dan ve Kapadokya’dan bölgeye tur düzenleyen işletmeler bulunuyor. Bölgeye havayolu ile gelmek için ise 70 kilometre mesafedeki Nevşehir havalimanını kullanabilirsiniz.