Gümüşhane
GÜMÜŞHANE
Gümüşhane adını ülkemizdeki en önemli gümüş rezervlerinden biri olmasından dolayı almıştır. Özellikle bölgede uzun bir dönem yaşayan Rumlar döneminin en zengin insanları olmuşlar. Daha sonraları keşfedilen yeni gümüş damarları ile zengini bol bir şehir olmaya devam ediyor Gümüşhane. Şehrin girişinde ise “Altın Kalpli insanların Şehri” yazmaktadır.
GÜMÜŞHANE NASIL BİR YER?
Gümüşhane yüksek tepelerin ortasında kurulmuş olan kadim bir şehirdir. Ortasından Harşit Çayı geçmektedir. Bu çayın çevresine kurulmuş olan şehir tarihin birçok döneminde var olmuş bir ticaret şehridir. Karadeniz bölgesinde yer alan şehrin insanları klasik Karadeniz insanıdır. Çoğunlukla Trabzon bölgesinde yerleşme olan Gümüşhaneliler ülkenin birçok yanında da ticaret yapmaktalar. Şehir küçük ve nüfusu az olsa da nüfuz alanı ülke ve dünya çapındadır. Bir bu kadar da yerin altında olan bir şehir diyebiliriz.
Günümüzdeki haliyle güzel bir çevre düzenlemesi ve bol ışıklandırma ile gecesi gündüzü ayrı güzel olan bir yere dönüşmüş. Yaşam alanı dar olması sebebiyle trafik biraz sorunlu olsa da ana yollar genel olarak işlektir. Şehir içi ise genel olarak tek yönlü yollardan oluşmaktadır. Sıcak ve samimi insanlarla dolu olan şehir ziyaret etmeye değerdir.
GÜMÜŞHANE’DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
ŞEHİR MERKEZİ
Gümüşhane şehir merkezi başlı başına gezilebilecek bir noktadır. Harşit Çayı’nın çevresinde bir gece turu ise oldukça keyiflidir. Kısa sürede bitebilecek bir çarşı olsa da şehir merkezi oldukça butik ve keyiflidir. Merkezi gezerken arnavut kaldırımlı yollardan geçip özenle dizayn edilmiş parklarda soluklanabilirsiniz. Şehir merkezinde gez için en çok tercih edilen noktalar ise şöyledir ; Halgent Şelalesi, Sema Doğan Parkı, Karşıyaka Mesire Yeri, Şelale Parkı, Fatih Parkı ve Tarihi Köprü, İkizevler Kent Müzesi.
KARACA MAĞARASI
Karaca Mağarası ülkemizde keşfedilmiş en eski mağaralardan biridir. Tahminen oluşumu 15 milyon yıl önce başlamış olan mağara içerisinde oldukça nadir görülebilen sarkıt, dikit ve diğer oluşum şekilleri bulunmaktadır. 1990 yılında turizme kazandırılan mağara, 1986 yılında keşfedilmiş ve hızlı bir çalışma ile ziyarete açılmıştır. Bugünkü yapısı da içeriyi güvenli ve rahat bir şekilde gezebilmenize olanak sağlamaktadır.
Klasik oluşumların yanı sıra içerisinde bulunan traverten havuzları da oldukça meşhur olan mağara dünyanın birçok yerinde mağara meraklılarını çekmektedir. Mağaranın bulunuşu ise birçok mağarada olduğu gibi bir çobanın sayesindedir. Keşfinden sonra incelemeler için bölgeye gelen Jeoloji Mühendisi Şükrü Eroz tarafından da ülkemize ve dünyaya tanıtılmıştır. Mağaranın ayrıca astım hastalarına da iyi geldiği bilinmekte. Mağaranın iç sıcaklığı ise yıl boyu ortalama 15 derecedir. Yaz günü üşüme ihtimaliniz çok yüksektir. Eğer yolunuz Gümüşhane’ye düşerse Torul yolu üzerinde bulunan bu mağarayı görmeden geçmemenizi öneririz.
TORUL CAM TERAS
Torul cam terası ülkemizdeki cam teras modasının en önemli temsilcilerinden biridir. Eskiden kale ile çevrili olan tepede o günlerdeki yapıdan geriye çok az bir parça kalmıştır. Bugün ise turistik tesis olarak Gümüşhane turizmine kazandırılmıştır.
Cam terasımız Gümüşhane - Trabzon yolu üzerindeki Torul ilçesinde yer almakta. Gümüşhane şehir merkezinin yaklaşık 15 kilometre kuzeyinde bulunan teras ilçeye hakim bir tepenin üzerinden panoramik bir bakış sağlıyor. Torul ilçe merkezinden rakım olarak 240 metre yukarıda bulunan cam teras giriş ücreti ise 5 liradır. Teras her gün 08:30 ile 23:00 arası hizmet veriyor.
GÜMÜŞHANE’DE NE YENİR?
Gümüşhane’de ne yenir denildiğinde akla ilk olarak pestil ve köme gelir. Köme ülkemizde cevizli sucuk olarak bilinmekte. Bal ve pekmez karışımı ile yapılan kömenin içerisinde de ceviz bulunuyor. Bir kömenin hazırlanması ise yaklaşık 4 gün sürmekte. Tamamen doğal malzeme ile imal edilen ürünler marketlerdeki ile karşılaştırıldığında daha önce cevizli sucuk yememişsiniz hissi uyandırıyor.
Köme, orcik adıyla Elazığ’da da oldukça güzel yapılıyor olsa da asıl fark burada yapılan pestilde ortaya çıkıyor. Anadolunun birçok yöresinde yapılan pestil ülkenin başka bir noktasıyla kıyaslanamayacak kadar özenle ve lezzetli üretiliyor Gümüşhane’de. Kağıt inceliğinde olan pestil cevizli, sade ve fındıklı versiyonlarda yapılıyor. Ana versiyonlar dışında da muska pestil(içerisinde fındık ezmeli), sarma pestil (fındık ezmesi ve çikolata), fındıklı sarma, ballı sarma ve çokopesti olarak çeşitlenmekte. Şerbetli tatlılara en iyi alternatiflerden biri olarak pestil tüketebilirsiniz. Pestil ve Köme denemek istiyorsanız Gümüş Pestil ve Kral pestil ilk adresler olacaktır. Pestilleri şehri gezmeden önce yemenizi tavsiye ediyoruz.
GÜMÜŞHANE’DE KONAKLAMA
Gümüşhane Karadeniz ile Doğu Anadolu arasındaki en önemli geçiş güzergahlarından biri üzerinde olduğu için konaklama konusunda birçok imkana sahip bulunmakta. Ticaret konusunda da öne çıkması ile bölgede birçok şehir oteli ve misafirhaneler kurulmuş. Şehrin başından sonuna kadar her noktada konaklama noktası bulabilmektesiniz. Fİyatlar genel düzeyi ise birbirine yakın durumda.
GÜMÜŞHANE’YE NASIL GİDİLİR?
Gümüşhane’nin kuzeyinde Trabzon, güneyinde Erzincan ve Bayburt yer almaktadır. Bu aralıkta herhangi bir geçite ihtiyaç kalmadan vadi üzerinden gidilebilecek duble yollarla birbirine bağlanmış karayolları şehirden geçmektedir. Şehre havayolu ile gelmek isterseniz, Gümüşhane’ye en yakın havalimanları Erzincan havalimanı 2 saat, Trabzon Havalimanı da 1.5 saat uzaklıkta bulunmaktadır.