Gaziantep Gezilecek Yerler
Gaziantep, Türkiye’nin en yoğun nüfusa sahip altıncı şehri olup. toplam 2.101.157 nüfusa sahiptir. Ticaret, sanayi, tarım gibi çok çeşitli özellikleri sayesinde zamanla Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olmuştur. Gaziantep’in ticaret ve sanayide önemli bir şehir olmasının önde gelen sebeplerinin en başında Anadolu ile Orta Doğru arasında köprü bir noktada olması ve liman kentlerine yakın olması vardır. Türkiye’nin bu güzel ve önemli şehri; hem tarihi unsurları hem dünyada ün yapmış yemekleri ile yurtiçi ve yurtdışından gelen turistlerin beğeniyle ziyaret ettikleri bir yerdir.
Gaziantep‘ de gezilecek yerler:
1- Zeugma Mozaik Müzesi
9 Eylül 2011 yılında açılan Zeugma Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi ünvanına sahiptir. Zeugma Müzesi sadece Gaziantep için dünya arkeoloji tarihi için de çok büyük önem taşıyan bir yerdir. Zeugma Mozaik Müzesinde; Zeugma Antik Kentinde çıkarılan eserler sergilenmektedir ve bu antik kentin kökleri Milattan Önce 300 yılına kadar dayanmaktadır. Müzenin en önemli özelliklerinden birisi, 2000 yıllık tarihi geçmişi olan fakat eksik parçaları olan mozaiklerin teknolojik imkanlar sayesinde görüntülenebilmesidir.
Zeugma Mozaik Müzesi’nin en çok dikkat çeken eseri ise hiç şüphesiz Çingene Kızı mozaiğidir. Bu eser yerli-yabancı tüm turistlerin ilgisini çekmektedir. Çingene Kızı mozaiği nedir ve tarihi önemi nedir sorusunun cevabı için bu müzeyi muhakkak ziyaret etmelisiniz.
2-Zincirli Bedesten
1718 yılında Darendeli Hüseyin Paşa tarafından yaptırılan Zincirli Bedesten Gaziantep’in tarihi alışveriş merkezidir. 70’den fazla dükkanın bulunduğu Zincirli Bedesten’de; turistik ürünlerden tekstil ürünlerine kadar çok çeşitli türde eşyalar satılmaktadır. Aynı zamanda buranın baharatçıları da çok meşhurdur.
Bunun yanında otantik bir yapısı olan Zincirli Bedesten; yerli-yabancı buraya gelen her ziyaretçi tarafından oldukça sevilen bir yerdir.
3-Gaziantep Kalesi
Gaziantep’in en eski yapılarından biri olan Gaziantep Kalesi’nin tarihi, Roma Dönemine kadar uzanıyor. Kale üzerinde 12 adet kule bulunmaktadır ve kalenin çevresi 1200 metredir. Gaziantep’e geldiğinizde bu tarihi yapıyı görmenizi muhakkak tavsiye ediyoruz.
4-Hamam müzesi
Lala Mustafa Paşa tarafından 1577 yılında yaptırılan hamam, 2015 yılından restorasyon yapılarak müzeye dönüştürülmüştür. Osmanlı’nın hamam kültürü hakkında bilgi sahibi olabileceğiniz bu müzede, hamam adetleri balmumu heykeller ve maketlerle canlandırılmıştır.
5-Kaleoğlu Mağarası
500 yıllık tarihi öneme sahip Kaleoğlu Mağarası aynı zamanda insanların aşırı sıcak havadan bunalıp dinlenmek için gittikleri de bir adres… Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan bu mağara; yazın serin kışın ise sıcak olması ile biliniyor. Gaziantep’e yolunuz düştüğünde görmeniz gereken bir yapı.
6-Emine Göğüş Mutfak Müzesi
Gaziantep, enfes yemekleri sayesinde dünyada büyük bir üne sahiptir ve dünyada şehir ismi ile anılan tek mutfak olmayı başarmıştır. Gaziantep’in enfes mutfak kültürünü tanıtmayı amaçlayan Emine Göğüş Mutfak Müzesi, Gaziantep mutfağında kullanılan araç ve gereçlerin tanıtıldığı ve yöresel yemeklerin görseller halinde sergilendiği bir müzedir. Türkiye’de kurulmuş ilk mutfak müzesi olma özelliğine sahiptir.
7-Gaziantep Atatürk Anı Müzesi
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 26 Ocak 1933 tarihinde Gaziantep’e yaptığı ziyarette kullandığı eşyaların orjinal hallerinin sergilendiği Gaziantep Atatürk Anı müzesi şehrin yine önemli ve ziyaret edilmesi gereken yapıları arasında yer almaktadır.
8-Kurtuluş Camii
1892 yılında Meryem Ana Kilisesi olarak yaptırılan bu camii, Gaziantep’in çok kültürlü yapısını anlamak açısından çok önemlidir. Tarih içerisinde hem kilise hem de hapishane olarak kullanılmıştır, 1980’li yıllarda ise camiye dönüştürülmüştür.
9-Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi
Gaziantep’in en eski mahallelerinden Bey Mahallesinde bulunan bu müze, 1700’lü yıllardan günümüze oyuncak tarihinin en güzel örneklerinin sergilendiği bir müzedir. Gaziantep Oyun ve Oyuncak Müzesi, Türkiye’de mağara galerisinin bulunduğu ve "Dünya Çocukları”nın tanıtıldığı tek Oyun ve Oyuncak Müzesi olma özelliğine sahiptir.
10- Tarihi Antep Evleri
Dış mekanlardan soyutlanmış, Gaziantep’in eski tarihi evleri hem şehri hem şehrin tarihi yapısını anlamak açısından çok önemlidir. Gaziantep’in en eski evlerini, evlerin mimarisini görmek için burayı ziyaret edebilirsiniz.
11- Gaziantep Hayvanat Bahçesi
Türkiye’nin en büyük, Avrupa’nın 2. dünyanın ise 4.en büyük hayvanat bahçesi ünvanına sahip olan Gaziantep Hayvanat Bahçesi; 1000 dönümlük büyük bir alana kurulmuştur. Burada, yırtıcı hayvanlardan sürüngenlere kadar toplam 400 türde 10.000’den fazla hayvan bulunmaktadır.
12. Elmacı Pazarı diğer adıyla Almacı Pazarı
Gaziantep'in asırlık pazarı burayı görden sakın dönmeyin burada yüzlerce organik ve yöresel ürünleri çeşit çeşit baharatları bulabilrsiniz,
13. Bakırcılar Çarşısı
Taş sokaklarında gezerken size nostalji yaşatan Bakırcılar çarşısında el yapımı ürün bulabilir, el sanatı ustaların sanatlarını yakından inceleyebilirsiniz, buradaki dükkanlar 1 asırdır işliyor ve burada sanat hiç bitmiyor
GAZİANTEP 'E GELMİŞKEN BUNLARI YEMEDEN SAKIN DÖNME
Bilenler bilir bizlerin önceki girişimi yemekneredeyenircom du instagram'da 2 milyon takipçiyi aşmıştık, Çok iyi bildiğimiz Gaziantep'in en iyi restoranlarını sizler için listeledik, bu listede en iyi baklavacı, en iyi künefeci, en iyi katmerci, en iyi kebapçı en iyi şöbiyetçi en en en iyi iyileri bulacaksınız, bu lezzetler için en az 2 gün ayırın
İşte Sizlere Gaziantep Lezzet Turu için En iyi Öneri Listesi
1- Katmer için Katmerci Zekariya Usta
2 - Beyran için Metanet Lokantası
3- Melengeç Kahvesi için Tahmis Kahvesi
4- Yuvalama Çorbası ve Kuru Patlıcan için Aşina Kebap
5- Baklava için Koçak Baklava
6 - Gaziantep Yörsel Kahvaltı için Orkide Pastanesi
6- Küşleme, Simit Kebabı ve O Mükemmel Salatası için Olmazsa olmaz Kebapçı Halil Usta
7 - Künefe ve Kadayıf İçin Erçelebi Kömürde Kadayıf kesinlikle
8 - Şöbiyet için Baklavacı Zeki İnal eşi benzeri yok
9 - Ali Nazik ve Patlıcan Kebabı için İmam Çağdaş Antep'in en eski restoranlarından birisidir.
10- Ciğer için - Ciğerci Ali Haydar Usta
bu yazıyı yazarken açıktık :) Afiyet olsun