2.03.2022 14:25:00

Erfelek Şelalesi

Erfelek

ERFELEK (TATLICA) TAKIM ŞELALELERİ

 

Ülkemizdeki en güzel şelalelerden bir tanesi değil takım halinde hepsi burada. Daha önce hiç takım şelalesi gördünüz mü bilmiyoruz ama çok nadir rastlanan bir durumdur. Türkiye’de tek örneği burasıdır. Her şelale birbirini takip eder durulur sonra tekrar bir şelaleden dökülür durulur ve bu böyle 28 şelale boyunca devam eder ve Erfelek oluşur. Ayrıntılara girelim…

 

 

ERFELEK ŞELALELERİ NASIL BİR YER ?

 

Erfelek Şelaleleri dağların arasında yemyeşil bir orman gölgesinin altında akan turkuaz sulardan oluşan muhteşem bir doğa harikası. Ağustos 2021 de yaşanan sel felaketinden sonra şelaleye ulaşan yolun bir kısmı ve şelale bölgesindeki tesisler zarar gördüğü için bir süre kapalı kalacak olsa da en kısa sürede eski haline getirilecektir. Bölgede tekrar düzenlendiğinde yeniden düzenlenecek olan kısımlar konaklama tesisi, büfeler, tuvalet alanları, kafeteryalar ve piknik alanı olacaktır. Tüm elektrik ve alt yapı sistemi umuyoruz ki en kısa sürede tamir edilecektir.

 


 

ERFELEK ŞELALELERİ NASIL GEZİLİR?

 

Tatlıca takım şelalelerinin içerisinde 28 adet şelale bulunuyor. Şelaleleri 2 şekilde gezebiliyorsunuz.  İlk alternatif şelaleleri tırmanarak ve yürüyerek geçmek, diğeri ise son kısmı doğal diğer yarısı ise  ahşap dizayn edilmiş olan yürüyüş parkurundan devam edip belirli aralıkla sadece büyük şelalelere inen merdivenlerden turu tamamlamak. Şelaleleri tırmanarak geçeceğiz dediyseniz çok zorlu bir tırmanış olmayacağını söylemeliyiz. Şelalelerin sağından veya solundan onları aşabileceğiniz kısımlar bulunuyor. Tek dikkat etmeniz gereken şey bu kayaların oldukça kaygan olabilecekleridir. Tırmanarak gitmek 1.5 saat, parkurdan yürümek ise 45 dakika sürmektedir.

 

 

BÜYÜK ŞELALELER

 

Şelalelerin başlangıç bölgesine geldikten sonra karşınıza yüksekten dökülen veya önünde havuzu olan 7-8 şelale gelecektir.Karşınıza gelen ilk şelale yaklaşık olarak 15 metreden dökülerek turkuaz bir havuz oluşturuyor. Bu havuzlarda avlanmak da yasak olduğu için havuzun içerisinde oldukça büyük balıklar görebiliyorsunuz.

 

 

İlk şelalenin hemen solundaki ahşap köprüden geçip basamaklara doğru ilerliyorsunuz. Bu basamaklardan çıkmaya başladıktan yaklaşık 5 dakika sonra ikinci şelale karşınıza çıkıyor. Yüksekliği ilk şelalenin yaklaşık yarısı kadar olan bu şelalenin de çok güzel bir havuzu bulunuyor.  Tamamen turkuaz bir renkteki cadı kazanı bulunan bu şelale en güzel şelalelerden bir oluyor. Diğer şelalelere devam etmek istiyorsanız merdivenlerden veya bu şelalenin yukarısına çıkıp derenin kenarından devam edebiliyorsunuz.

 

 

Üçüncü büyük şelale için ise 3-4 dakikalık bir yürüyüş yapıyorsunuz. İkincisinden biraz daha dik olan yamacından tırmanarak yola devam edebilir yada çoğu ziyaretçi gibi buradan geri dönebilirsiniz. U şeklinde havuzu olan bu şelalede ince bir tül gibi, eğimli yamacından sürünerek akmakta.

 

Üçüncü şelaleden sonra irili ufaklı bir çok şelaleden geçiyorsunuz. Bu küçük akıntılara da şelale dedikleri için toplamdaki şelale sayısı artıyor. Yola devam ederken objektif bir sayma yaparsanız 12-13 şelale var diyebilirsiniz. Bu şelalelerden sonra karşınıza gelen dördüncü büyük şelale dar bir bölümden kayıyor basma yeri dar olan taşlardan çıkılarak aşılabiliyor. Taşların kayganlık seviyesi de burada artıyor.

 

 

Ormanın içine devam ettikçe bitki örtüsü sizi öylesine çevreliyor ki başka bir dünyaya geldiğinizi düşünüyorsunuz. Buradan sonra yarım saat kadar yürüyor ve birkaç orta büyüklükteki şelaleyi ve 10 tane küçük akıntıları görmüş oluyorsunuz. 

 

 

Son kısıma ulaşmadan önce gördüğümüz son büyük şelale ise gerçekten çok farklı bir aurası olan bir şelale.  Kayaların arasında dar bir delim yaparak yaklaşık 12 metreden dökülen bu şelalenin de çocuk havuzu boyutunda kendi cadı kazanı bulunuyor. Bu şelaleyi de tırmandıktan sonra karşımıza küçük bir ahşap köprü geliyor. Bu köprü şelalelerin sonuna geldiğinizi gösteriyor. Bu köprünün bağlandığı son kısımda küçük bir işletme bulunuyor. Ayranı ile meşhurlaşmış  olan bu işletmede acıkmış olma ihtimalinize karşı birçok aperatif hizmeti de sunuyor. Fiyatlar ise oldukça uygun. 

 


 

ERFELEK ŞELALESİNDE BULUNAN İMKANLAR

 

Şelale sel felaketi sebebiyle zarar gördüğü için yeniden düzenlenecek olan çevrede farklı bir düzenleme olacak mı bilemiyoruz. Şu anda hasar görse de onarılıp hızlıca hizmete sokulabilecek bir tek konaklama tesisi bulunuyor. Eski plana sahip olma ihtimali yüksek olan alanda otopark, kafeterya ve büfe hizmetleri bulunuyor. 

 

Eğer şehir merkezinde geldiyseniz ve günübirlik bir şelale ziyareti planladıysanız şehir merkezinde otel ve pansiyon hizmeti alabileceğiniz birçok işletme mevcut. Fiyatlar ise Sinop genelinde oldukça hesaplı.

 


 

ERFELEK ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR?

 

Öncelikle Erfelek Şelalesine toplu taşıma ile ulaşım bulunmuyor. Şehir merkezine olan mesafesi ise 47 kilometre. Şelaleye gidilebilen  iki adet yol bulunuyor. İlk kısım Samsun istikametinden gelirken karşınıza gelen Erfelek tabelasından içeri girerek Erfelek üzerindendir, Sinop üzerinden gelirken ise üniversitenin oradaki kavşaktan çıkıp viyadüğün altından Erfelek yönüne dönmeniz gerekiyor. 

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2900
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.