3.03.2022 10:20:00

En Mutlu ve Sakin Şehir Sinop

Sinop

SİNOP

 

Sinop denince akla gelen ilk şey en kuzeyimizdeki şehir olmasıdır. En kuzey noktayı görebileceğiniz İnceburun dışında da birçok güzelliği bir arada bulabileceğiniz huzurlu bir şehir Sinop. Ülkemizin en mutlu ve en sakin şehirleri listesinde üst sıralarda olan şehir biraz kuytu köşede yer alıyor olsa da ziyaret etmeye değer.

 

SİNOP NASIL BİR YER?

 

Trafik ışıklarının bile daha yeni yeni kullanılmaya başlandığı şehir birçok tarihi ve doğal güzelliği bir arada barındırıyor. Bugün ülkemizde adı pek duyulmasa da eski dönemlerde oldukça hareketli bir şehirmiş. Bölge doğal limanı orman varlığı ve tatlı suları ile yeşil ile maviyi bir arada barındırıyor. Genel olarak sakin, samimi insanların ve daha çok emeklilerin tercih ettiği şehir bugün 200 bin civarında bir nüfusa sahip. Şehir merkezi ise yalnızca birkaç anayol ve birkaç yanyoldan oluşuyor. 

 


 

SİNOP’TA GEZİLECEK YERLER

 

SİNOP KAPALI CEZAEVİ

 

Sinop’a giden herkesin mutlaka uğradığı ilk yer filmlere konu olmuş ve daha önce birçok film ve dizi için de kullanılmış olan darbe döneminin acı hatırası bu cezaevidir. Birçok meşhur ismin yıllar boyunca burada hapis yattığı hapishanenin geçmişi ise oldukça eski dönemlere dayanmakta.

 

 

Hapishane, arazi olarak Sinop kalesinin içerisinde yer alıyor. Bu kale yüzyıllar boyunca Karadeniz kıyılarındaki en güçlü noktalardan biri olarak yaşarken 1560 yılından sonra bu bölümü zindana çevrilmiş. 1999 yılına kadar yaklaşık 530 yıl boyunca aynı işlevde ve daha öncesindede yapı olarak  birçok devlet tarafından kullanılmış. 

 

 

Şehrin girişi sayılabilecek bir noktada bulunan cezaevi bugün müze olarak ziyaretçilerini ağırlamakta. Müzekart ile de giriş yapılabilen müze birçok bölümden oluşuyor. Geniş avluları yetişkin ve çocuklar için ayrılmış olan koğuşları ve o dönemlerin izlerini taşıyan duvarları ile mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir nokta olarak göze çarpıyor.

 


 

DİYOJEN HEYKELİ

 

Sinop tarihi denilince akla gelen ilk isimlerden biri de ünlü filozof Diyojendir. Kniksi yaşam felsefenin başlangıcını oluşturmaktadır. Knikos “Köpeksi” anlamına gelmektedir. Yani bir köpek gibi hiçbir şey edinmeden de yaşamanın yollarını ararken insanı ondan ayıran düşünme yetisine ağırlık vermektedir. En meşhur kıssalarından biri, onu ziyarete gelen İskender’e söylediği, “gölge etme başka ihsan istemem” sözüdür. Diyojen her ne kadar Sinop’ta doğmuş olsa da hayatının büyük bir kısmını Yunanistan’ın Korint şehrinde geçirmiştir.

 

 

İNCEBURUN

 

İnceburun, Sinop şehir merkezinin kuzey batısında yer almaktadır. Ülkemizden geçen 42 derece kuzey meridyeninin değdiği nokta buradan geçmektedir. En kuzey nokta denildiğinde aklınızda ne canlanıyor bilemeyiz fakat burası adeta bir okyanus kıyısını andırıyor. Çok yönlü akıntıların ve rüzgarların dövdüğü kıyılar dalgaların etkisiyle oldukça aşınmış. Rüzgarın neredeyse hiç eksik olmadığı burunda siyah kayalık  yapısı göze çarpıyor. 

 

 

Şehir merkezine yaklaşık yarım saat uzaklıkta bulunan burun deniz feneriyle de meşhur. 1863 yılında inşa edilmiş olan fener Karadeniz ticaretinde önemli bir nokta olmuştur. Sinop doğal limanı sayesinde orta Anadolu’ya ulaşacak olacak ticari ürünlerin ilk durağı olarak uzun yıllar ev sahipliği yapmıştır. İnceburun da 160 yıldır deniz feneri ile denizcilerin önemli işaretlerinden biri olmuştur. 

 

 

TATLICA (ERFELEK) TAKIM ŞELALELERİ

 

Sinop şehir merkezinin  yaklaşık 1 saat güneyinde yer alan Erfelek Şelaleleri yaklaşık 28 şelaleden oluşan ve dünyada nadir bulunan bir doğa harikasıdır. Suların aktığı güzergah boyunca kayaç yapılarının belirli aralıklarla oluşturduğu bu takım şelalesinin ülkemizde başka bir örneği bulunmamaktadır. 

 

 

Sinop’a giden turistlerin birçoğunun uğradığı önemli yerlerden biri olan Erfelek Şelaleleri 2021 yılında yaşanan sel felaketinde zarar görmüştür. Bugün ise tekrar turizme kazandırılmak için hızla çalışılan nokta önümüzdeki yıllarda da birçok ziyaretçi ağırlayacaktır. Bölgede yapılan tesiste, otopark, piknik alanı, tuvalet, manav, kafeterya ve konaklama alanları minimal düzeyde bulunmaktadır. Hafta sonları ise oldukça kalabalık olan bölge için ayrıca bir giriş ücreti bulunmaktadır.

 


 

SARIKUM TABİAT PARKI

 

Sarıkum Tabiat Parkı, Sinop şehir merkezinin yarım saatlik bir mesafede ve batısında yer alıyor. Ayancık yolu üzerinden gidildikten sonra keskin bir dönüş ile tabiat parkı yoluna giriyorsunuz. Bölgede karşınıza gelen ilk nokta, birçok kuşa ve kaplumbağaya yıl boyunca ev sahipliği yapan Sarıkum Gölü oluyor. Çevresindeki sazlık oluşumları, göl alanının genişliği, yakınında yerleşim merkezi olmaması, kalabalık bir güzergahta olmaması onu kuş türleri için sakin bir ev yapıyor. 

 

 

Sarıkum Gölü’nden sonra önce köy merkezine ardından da kumsala ulaşıyorsunuz. Bu kumsal ara ara burunlarla kesilen yaklaşık 15 kilometrelik bir kumsalın ortasında yer alıyor. Genel olarak kum laleleri ile dolu olan güney sırtları sahilin güzelliğine güzellik katıyor. Oldukça yoğun bir kum alanından sonra karşınıza dar bir kumsal geliyor. Burası merkezden uzak yüzmek isteyenler için biçilmiş kaftan.

 

 

HAMSİLOS KOYU

 

Hamsilos Koyu Sinop’un en meşhur koyudur. Eğer şehir merkezine yakın bir noktada yüzmek isterseniz geleceğiniz ilk adres burası olacaktır. Koyun meşhur olmasının sebeplerinden biri çift taraflı iki koydan oluşmasıdır. Bu koylardan bir tanesi ise içeri doğru kıvrılarak özel ve durgun bir alan yaratmaktadır. Serin suları ve temiz deniziyle Sinopluların en sevdiği yerlerden biri olan Hamsilos’u rotanıza mutlaka eklemelisiniz. 

 


 

SİNOP’TA NE YENİR?

 

Sinop bir Karadeniz şehri olduğu için mutfağında birçok karadenize esintisi bulabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak Sinop’un kendine has tatları da yok değil. Sinop denilince ilk akla gelen yemek Sinop mantısı oluyor. Mantıcıların çoğu şehir merkezindeki çarşıda bulunuyor. En tercih edilen nokta ise “Örnek Mantı” olmakta. 

 

 

Şehirdeki özel yemeklerden bir taneside “Boyabat Ezmesi”dir. Kavrulup ezildikten sonra şerbet ile hamur kıvamına getirilen fındığın üzerine çevir koyularak servis edilir. Fındık ezmesinin üzerine ceviz koyulmuş gibi düşünebilirsiniz fakat lezzetin doruğunda bir tattır. Buna ek olarak bir de hamur işi olan “Nokul” Bafra ve Sinop’ta karşımıza çıkmaktadır. Birbirine her ne kadar benzese de lezzet olarak birbirinden farklılardır. Fırın ve pastanelerde nokulun tadına bakabilirsiniz.

 

 

SİNOP’TA İMKANLAR

 

Sinop şehir merkezi olarak her ne kadar büyük bir şehir olmasa da birçok şeye hızlıca ulaşabilmektesiniz. Liman şehri olması ve Samsun’a olan yakınlığı da onun imkanlarını zenginleştirmektedir. Konaklama olarak şehrin birçok noktasında oteller, pansiyonlar, bungalovlar ve misafirhaneler bulunmakta.

 

 

Şehirdeki ulaşım ise oldukça kolay. Şehir merkezinde belirli birkaç noktaya doğru kalkan otobüs ve dolmuşlar ile her yere kolayca ulaşabiliyorsunuz. İlçeler arası gidişler ise şehir merkezinin giriş noktasındaki garajdan yapılıyor. Şehre başka bölgelerden gelmek ise oldukça kolay. Sinop küçük olmasına rağmen kendine ait bir havalimanına da sahip. Sinop havalimanının şehir merkezine uzaklığı ise yalnızca 15 dakika. Otogar ise şehrin anayol girişinde merkeze 10 dakika mesafede yer alıyor. 


 

 





 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7581
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.