Doğu Karadeniz'in En Güzel 5 Kasabası
Ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesi, Küre Dağları’ndan Ilgaz’a, Yedigöller’den Çamlıhemşin’e ve Yusufeli’ne, Kaçkarlardan Hatila’ya ve Karagöl’e dek, Türkiye’nin en etkileyici milli parklarını barındıran cennet bir coğrafya. Doğanın güzelliklerini cömertçe gözler önüne sunduğu, her yeri birbirinden çekici bölgede doğanın yeşiline, dağların zirvelerine, yaylaların havasına suyuna doyacağınız Karadeniz kasabaları ziyaret edilmeyi bekliyor. Ucuz uçak bileti bulduğunuzda bu güzel yerleri keşfedin!
1. Borçka
Artvin’in yemyeşil doğasının kucağında yer alan Borçka, 27 km uzaklığında yer alan Karagöl ile biliniyor. 19’uncu yüzyılın başlarında bugünkü Aralık Yaylası’nın yakınlarındaki bir tepenin, heyelan sonucu oluşan Karagöl, yaşlı ağaçlarla ve onlarla koyun koyuna yaşayan yaban hayatı barındırıyor. Gölde sandalla gezebilir, çadır kurabilir, Borçka’ya 50 kilometre mesafedeki Macahel’in büyülü güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) tarafından da izlenen Macahel aynı zamanda Dünya Bankası ve Küresel Çevre Fonu tarafından tehdit altındaki 25 bölgeden biri.
2. Çamlıhemşin
Çamlıhemşin, Rize’ye bağlı, adı Ayder Yaylası ile özdeş bir bölge. Çamlıhemşin’in içinden geçerek ulaşılan Ayder Yaylası’na çıkarken dünyanın korumada öncelikli 200 ekolojik bölgesinden biri olan Fırtına Vadisi’nden geçiyorsunuz. Çamlıhemşin’e 19 km uzaklıktaki 1358 metre rakımlı Ayder Yaylası, her yıl temmuz ayında boğa güreşlerine ev sahipliği yapıyor. Burada ayrıca, 260 metre derinlikten çıkan ve sıcaklığı 50 dereceye ulaşan sularıyla Ayder Kaplıcalarını da ziyaret edebilirsiniz.
3. Çaykara
Çaykara, Trabzon’a yaklaşık 100 km uzaklıkta, deniz seviyesinden ise 1090 m yüksekteki Uzungöl ile tanınıyor. Vadinin iki yanındaki yamaçlardan düşen kayaların Haldızen Deresi’nin önünü kapatmasıyla oluşan Uzungöl’de trekkingden, kuş gözlemine dek pek çok aktivite yapılıyor. Çam ve ladin ormanları arasındaki bungalovlarda konaklayabileceğiniz bölgede, güneye doğru Haldızen Yaylası ve Soğanlı Dağlarına devam ettiğinizde, 3 bin metre yükseklikte karşınıza Balık, Aygır, Kara, Sarı, Pirömer, Buzlu, Koyun, Dipsiz, Hatalan, Sırri ve Kazıklı Gölleri çıkıyor.
4. Maçka
Trabzon’un bir ilçesi olan Maçka ilçesi, Altındere Köyü’nde yer alan Sümela Manastırı ile bilinse de aslından bundan çok daha fazlasına sahip. Ladin ormanlarının ağırlıkta olduğu vadilerin ortasındaki bir dere yatağına kurulmuş olan ilçe merkezi, doğal güzellikler bakımından Trabzon’un en zengin yerlerinden. Zigana Geçidi’nin de içerisinde bulunduğu Maçka’da, turizm merkezi olarak ilan edilen Şolma Yaylası gibi pek çok yayla yer alıyor. Altındere Vadisi’ne hâkim Karadağ’ın eteklerinde sarp bir kayalık üzerine kurulu Sümela Manastırı ise, denizden 1.239 metre yükseklikte muazzam bir konuma sahip.
5. Tirebolu
Giresun’un 45 km doğusunda yer alan Tirebolu, doğal güzelliklerinin yanı sıra zengin tarihiyle de öne çıkıyor. Tarihi MÖ. 7’inci yüzyıla dek uzanan ve Miletoslular tarafından kurulan Tirebolu, ismini üç şehir anlamına gelen Tripolis’ten geliyor. Tarihi kaleleri, Rumlardan kalan eski yapıları ve kilise kalıntılarıyla sıra dışı bir mimariye sahip olan Tirebolu’da bulunan Sen-Jan Kalesi şehir merkezinde denize doğru uzanan bir yarımadada bulunuyor. Koyları ve plajlarıyla da oldukça tercih edilen bir ilçe olan Tirebolu’nun yaylalarında trekking, Harşit Çayı’nda ise kano rafting yapabilirsiniz.
Yemyeşil doğanın kucağında, huzuru ve dinginliği iliklerinize dek hissettiren bu muhteşem coğrafya, ruhunuzu bir kuş gibi hafifletiyor.