7.03.2022 16:05:00

Doğu Bayazıt

Doğu Bayazıt

DOĞUBEYAZIT

 

Ülkemizin en mistik noktalarından biri de Doğubeyazıt’tır. Ülkemizi baştan sona gezmek isteyenlerin yapılacaklar listesinde mutlaka Doğubeyazıt’ta yer alır. Her ne kadar eski popülerliğini kaybetse de çorak toprakların arasında yapılmış olan bir saray her zaman ilgi çekici olmaya devam etmektedir.

 

 

DOĞUBEYAZIT NASIL BİR YER?

 

Doğubeyazıt genel olarak çorak arazilerle çevrili Ağrı Dağı manzaralı tarihsel önemi olan bir sınır şehridir. İran ile olan sınırımızı oluşturur. Bölge genel olarak sınır ticareti ile yaşamaktadır. Bölgede görülmeye dair noktalar oldukça az olsa da ikonik yerlerdir.

 

 

DOĞUBEYAZIT’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

İSHAK PAŞA SARAYI

 

İshak Paşa Sarayı ülkemizde bulunan diğer saraylardan oldukça farklı. Ayrıca İstanbul dışında bulunan tek sarayımız. Onu diğerlerinden ayıran ise inşa edildiği nokta. Bir kale yapar gibi kayalık bir sırtı çevreleyerek yapılmış. Taban kısmı da düzleştirilmemiş olup en üst nokta ile aşağıda kalan kısımlar kışlık depo olarak kullanılmak üzere değerlendirilmiş.

 

 

İshak Paşa Sarayı konum olarak Doğubeyazıt şehir merkezinin 7-8 km kadar doğusunda yer alıyor. Şehir merkezindeki birçok noktadan kolaylık görülebilecek hakim bir noktada bulunuyor. Uzaktan gördüğünüzde oldukça uzak görünüyor olsa da oldukça yakın.

 

 

Sarayın iç kısmından da bahsetmek gerekirse ilk başta İşlemeli bir kapıdan içeri giriliyor. Selçuklu mimarisine benzeyen heybetli bir giriş bulunuyor. Kapıdan girdikten sonra bilet gişesini aşıp geziye başlıyorsunuz. İlk olarak geniş bir avlu karşılıyor sizi. Ortadaki geçişten işlemeli ve kubbeli alana çıkılıyor. İç kısımlarında ise zindan, mutfak, saray odaları, yemek depoları, tuvaletler ve ibadethaneler bulunuyor. Birbirini andıran özel dizayn edilmiş birçok salon ile karşılaşıyorsunuz. Genel olarak turuncu sarı arası renkteki taşlarla inşa edilmiş olan sarayın yapımı ise 1685 - 1784 arasındaki 100 yılda tamamlanıp bugünkü halini almış.

 

 

URARTU KALESİ

 

İshak Paşa Sarayından çıktığınızda yukarı doğru uzanan yolun sol tarafında Urartu Kalesini görebilmektesiniz. Tepenin büyük bir kısmını saran bu kale oldukça zor şartlarda yapılmış. Ülkemizde görebileceğiniz en ilginç arazilerden birinde yapılmış olan bu kale oldukça ilgi çekici. M.Ö. (861 yılında kurulmuş ve Van, Tuşpa merkezli Urartuların ne zaman yıkıldığı tam olarak bilinmese de yaklaşık 300 yıl bölgede hüküm sürdükleri düşünülmektedir. Böylesi uzun bir uygarlıktan geriye aradan geçen 2500 yıl sonra bu kadar iz bile kalmış olması oldukça kayda değer. Kaleyi doğaçlama olarak üzerine çıkarak gezebiliyorsunuz. Herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Surlardan grünen manzara ise oldukça güzel.

 


 

DOĞUBEYAZIT’TAKİ İMKANLAR

 

Şehir ticaret ve turizm sebebiyle konaklama ve yeme içme alanında birçok alternatife sahip. Şehir merkezinde ve saray kenarında konaklama için otel, pansiyon ve kampingler bulabiliyorsunuz. Ülkemizden geçen en önemli bisiklet rotalarından birinin uğrak noktası olan şehirde hareketlilik hiç bitmiyor. 

 

 

Şehirdeki ulaşım ise çevresindeki Ağrı il merkezine, Iğdır’a, Van’a ve İran’a kolay bir şekilde sağlanabiliyor. Bölgede yeme içme içinde oldukça güzel noktalar bulabiliyorsunuz. Et ağırlıklı mutfağı olan bölgede lezzet daha rafine bir şekilde artıyor. 

 

DOĞUBEYAZIT’A NASIL GİDİLİR?

 

Doğubeyazıt Avrupa ve İran arasındaki rota üzerinde yer aldığı için buraya ulaşım oldukça kolay. Güneyde ise Van üzerinden de kolayca bölgeye ulaşabiliyorsunuz. Van rotasının geçitler ve yükselti sebebiyle kış dönemi kapanabilme ihtimaline karşılık araştırarak gitmenizi tavsiye ediyoruz. 

 

 

Doğubeyazıt’a havayolu ile gitmek için ise Ağrı’daki havalimanını kullanabiliyorsunuz. Havalimanı Doğubeyazıt arası 100 kilometredir. Bölgeye şehir merkezindeki toplu taşıma imkanları ile yada havalimanından araç kiralayarak ulaşabilmektesiniz.


 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 8874
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.