Divriği Gezi Rehberi - Divriği Ulu Cami Nerede?
DİVRİĞİ GEZİ
Ülkemizde Selçuklu izlerinin en yoğun şehirlerden biri de Divriği’dir. Sivas’ın en uzak ileçelerinden biri olan Divriği eski dönemlerin önemli merkezlerinden biridir. Doğu Anadolu ile İç Anadolu iklimlerinin hakim olduğu ilçe kendine özgü sosyo kültürel yapısı ile önemli bir turistik nokta olarak göze çarpıyor.
DİVRİĞİ NASIL BİR YER?
Divriği bozkır dağların arasından akıp Fırata bağlanan Çaltı Suyu Çayı’nın hemen yanında kurulmuş olan bir kenttir. Şehir içerisinden günümüz ve geçmiş yapıları bir arada bulunur. Genel olarak sakin olan şehirde yaklaşık 16 bin kalıcı nüfus bulunmaktadır. Yıl içerisinde küçük küçük turistik ziyaretlere ev sahipliği yapmaktadır. Bir tepenin altında yükselen şehir ziyaret etmeye değer bir hazinedir.
Divriği Ulu Cami Nerede?
DİVRİĞİ DE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
DİVRİĞİ ULU CAMİİ VE DARÜŞŞİFASI
Dünya mirası listesinde UNESCO'nun Türkiye'de korumaya aldığı ilk 3 eser arasında yer alan eşsiz bir eser Divriği’de bulunuyor. Caminin yapımında yer alan hiçkimse hakkında bir bilgiye ulaşılamıyor olması da çok ilginç bir konu. Caminin heybetli giriş kapısından içerisindeki her işlemeye kadar birbirinden bağımsız mesajlar içeren parçalar bulunuyor.
Anadolu beyliklerinden Mengücekoğulları hükümdarı Süleyman Şah'ın oğlu Ahmed Şah tarafından 1228 yılında yaptırılan Divriği Ulu Caminin 3 giriş kapısı bulunuyor. Karşınıza gelen sırayla ilk kapı Behram Şah’ın kızı tarafından yaptırılan Darüşşifanın Kapısı, ikinci kapı Batı Kapısı, üçüncü kapı ise Kıble Kapısı olarak bilinmekte. Mengüceklilerden kalan bu eşsiz mirası gezmek ise şimdilik ücretsiz. Tadilatı uzun yıllardır bitmek bilmeyen Ulu Camii’nin gezebileceğiniz kısımları ise oldukça kısıtlı. ayakta tutabilmek adına hassas noktaların koruma altında kalmaya devam etmesi bekleniyor.
DİVRİĞİ KALESİ
Divriği Kalesinin ilk inşası Mengüceklilere dayanıyor. Bugün kaleden geriye bir sur dışında pek bir şey kalmamış durumda. Kalenin herhangi bir giriş ücreti bulunmuyor. Kalenin sur duvarlarının büyük bir kısmı bugün yeniden inşa edilmiş. Restorasyon yapalım derken yeni bir kale yapmışlar. Görsel olarak tarihi yapısından oldukça uzaklaşmış olan kalenin içerisinde Mengüceklilerden kalma bir de camii bulunuyor.
HÜMA HATUN SOKAĞI
Hüma Hatun Sokağı, Divriği’nin turist ağırlama noktasıdır. Şehir merkezindeki eski çarşının içerisinde bulunan bu küçük sokak bölgenin eski havasını size tattıracak şekilde dizayn edilmiş. Sokak içerisinde karşılıklı olarak yaklaşık 10 küçük dükkan bulunuyor. Her bir dükkan farklı bir ürün satıyor. Bu dükkanların iç kısımlarında oturma alanları ise oldukça az. Bölgeye gelen misafirler ise tüm dükkanlar tarafından birlikte ağırlanıyor. Örneğin bir yemek yiyecekseniz içeceği bir işletmeden, yiyeceği bir işletmeden, tatlıyı başka bir işletmeden sipariş ediyorsunuz. Sokağın içerisinde ise geniş tepsili oturma alanları ve küçük tabureler bulunuyor. Oldukça keyifli bir alan.
DİVRİĞİ'DE BULUNAN İMKANLAR
Divriği turizmin yanında zengin demir madenleri sebebiyle ticari olarak da ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır. Bu sebeple bölgede konaklama için birçok alternatif bulunuyor. Şehirde belediyeye ait iki adet misafirhane, oteller ve butik otel konseptli konaklar bulunuyor.
Divriği bölgesinde yöresel yemekler ve diğer restoranların hepsi Hüma Hatun Sokağı ile Ulu Camii arasında kalan çarşıda bulunuyor. Divriği yemekleri denince akla gelen ilk yemek ise "Divriği pilavı" oluyor. Tarihi 600 yıl geriye giden Divriği pilavı tereyağlı pilav üzerinde servis edilen kuzu eti ile yapılıyor. Ana tarif kuzu etine dayanıyor olsa da daha fazla kişiye hitap edebilmek amacıyla dana etiyle de yapılmakta. Pilavın yanında ise en çok tercih edilen içecek tarçınlı üzüm hoşafı oluyor. Oldukça büyük porsiyonlarda servis edilen pilavı da mutlaka deneyimlemelisiniz.
DİVRİĞİ’YE NASIL GİDİLİR?
Divriği karayolu ulaşımının kolay olduğu bir nokta olsa da yol üstü bir yer olmaması sebebiyle kuytu köşe kalmakta. Sivas Elazığ yolu üzerinde bulunan şehre başka yönlerden geliş olsa da yol kalitesi düşmekte. Bölgeye tren yolu ile gelmek de mümkün. Ülkemizin en meşhur tren rotası olan Doğu Ekspresi ile direkt olarak Divriği istasyonuna ulaşabilmektesiniz. Sivas şehir merkezi ile Divriği arasında gün içerisinde gidip gelen iki de tren seferi bulunmaktadır. Bölgeye havayolu ile gelmek ise oldukça meşakkatli. İlçe, Sivas, Malatya ve Elazığ havalimanlarının hepsine 2.5 saat mesafede bulunuyor.