Dilek Yarımadası
DİLEK YARIMADASI
Ülkemizin en özel milli parklarından birine doğru yola çıkıyoruz. Aydın ilinin tatil cennetlerinden biri olan Kuşadası ilçesinin güneyinde harika bir yer burası. Ayrıca ülkemizin sınır hariç Yunanistan ile en yakın noktası da bu yarımadanın ucunda bulunuyor. Tamamen kendine has doğal yaşamı ve güzel sahilleri ile Dilek Yarımadası sizleri bekliyor.
DİLEK YARIMADASI NASIL BİR YER?
Dilek yarımadası 27645 hektarlık bir alan üzerindeki izole bir yaşam yeridir. İzole olmasının sebebi içerisinde herhangi bir yapılaşmanın mümkün olmaması ve diğer birçok çalışmadan da uzak tutuluyor olması. Bu tip önlemler sayesinde bu bölgedeki canlı yaşamı da korunmaya devam etmekte. Genel olarak başından sonuna devam eden ormanlık, kıyılarındaki sahilleri ve içerisindeki yürüyüş ve bisiklet parkurlarından oluşuyor diyebiliriz. Milli park içerisinde ayrıca birçok da domuz bulunuyor. Günübirlik gelenlerin bıraktığı meyve atıklarını yemek de onların günlük rutinleri olduğu için çevrenizde onları görünce korkmayınız. İnsanlarla herhangi bir alıp veremedikleri bugüne kadar olmamış.
DİLEK YARIMADASINA NASIL GİDİLİR?
Eğer bölgeye toplu taşıma ile şehir dışından geliyorsanız ilk olarak Kuşadası’na ulaşmanız gerekiyor. Buraya ulaştıktan sonra Güzelçamlı dolmuşları ile yola devam edebilirsiniz. BU dolmuşlar sizi Güzelçamlı beldesinin merkezine kadır getirmekte. Buradan sonrası ise size kalıyor. İsterseniz yürüyerek isterseniz de taksi ile yarımadaya ulaşabiliyorsunuz.
DİLEK YARIMADASI NASIL GEZİLİR?
ZEUS MAĞARASI
Bölgede gezi planınız varsa mutlaka bu plana sabah erken saatlerde başlamalısınız. Bölgede gezebileceğiniz yerler arasında alanı en dar olup en çok ziyaretçi alanı Zeus Mağarasıdır. Derinliği henüz belli olmayan bu mağara büyük bir havuz görünümündedir. Suyu oldukça soğuk olan mağaranın gün içinde gelip gideni arttığından dolayı rahat bir şekilde gezemezsiniz. Ayrıca mağara milli park girişine de oldukça yakın bir noktada yer alıyor.
MİLLİ PARK
Milli park girişine geldiğinizde gişe ile karşılaşacaksınız. Ülkemizde her arnavut kaldırımlı yer gibi burası da ücretli. Eğer yaya olarak girecekseniz giriş ücreti 10 lira olup aracınızla girmek için ise 30 lira ödemeniz gerekmekte. Neden aracımla gireyim diye düşünüyorsanız eğer koyların birbirine olan uzaklıklarının epey olduğunu ve yürüyerek oldukça fazla zaman alacağını söylemeliyiz.
İçeri girdikten sonra hemen sağınızdan aşağı indiğinizde karşınıza gelen koy “İçmeler Koyu” olarak geçiyor. Bu koyun arkasından yürüyüş parkurları devam ediyor. Uzunluğu diğerlerinden fazla olan koyda şezlong ve şemsiye hizmeti de bulunmakta. Yola devam edince 4 km sonra karşınıza gelen ikinci koy ise “Aydınlık Koyu” oluyor. Bu koyda da şezlong şemsiye hizmeti mevcut. 3 koy olan “Kalamaki (Kavaklıburun) Koyu” da 7 km sonra karşınıza gelmekte. Bu koyda ise herhangi bir işletme yok. Yarımadanın en güzel koyu ise 4. koy olan “Karasu Koyu” dur. Güzellik tabiki de göreceli, bakalım siz de beğenecek misiniz? Bu koyda ise işletme ve restoran bulabilmektesiniz.
PARKURLAR
Milli park içerisinde birden fazla parkur bulunuyor. Bisiklet ve yürüyüş için hazırlanmış parkuların isimleri ve uzunlukları da şöyle;
Bisiklet Parkurları;
-
Panionion - Eski Doğanbey Köyü 30 km
Oluklu Kanyon - Eski Doğanbey Köyü 15 km
Oluklu Kanyon - Karakol Gediği - Panionion 37 km
Yürüyüş Parkurları;
-
Oluklu Kanyon - Eski Doğanbey Köyü 15 km
Botanik Parkur ( Karasu Koyu- Kavaklıburun Koyu) 2 km
DİLEK YARIMADASI ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR
Dilek Yarımadası ülkemizin en önemli turizm bölgelerinden biri olan Kuşadası’na yalnızca 25 km mesafede yer alıyor. Genel olarak bölgenin ziyaretçileri bu bölgeden geliyor olsa da bu çevrede de konaklyanlar mevcut. Dilek yarımadasının bulunduğu bölgeye yakın olan Güzelçamlı beldesi de turistik konaklamanın da bolca bulunduğu bir yer. Bu çevrelerde otel, pansiyon, bungalov ve kamping türlerinde konaklama imkanları bulabiliyorsunuz.
Bölgede aktivite olarak yapabileceğiniz şeyler ise genel olarak Kuşadası merkezinde bulunuyor. Güzelçamlı’da günlük ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmeler de bulunuyor.