Çeşme Gezilecek Yerler
İzmir’in tatil denilince ilk akla gelen lokasyonlarından biri de şüphesiz Çeşme’dir. Hemen yanı başındaki Alaçatı’dan ziyade daha fazla yerleşik nüfusu bulunan şehir daha çok yıl boyu yazlıkçıları tarafından nüfuslandırılmaktadır. Bölgedeki yaşamın uzun süredir devam etmesinin verdiği bir oturmuşluk da bulunmaktadır. Bu yazımızda Çeşme’yi sizlere en özel şekilde anlatacağız.
İzmir’in ve ülkemizin adalar hariç en batı noktasıdır Çeşme. Ege denizine nazır kurulmuş eski bir şehirdir. Çeşme şehir merkezi, Çeşme marinadan başlayıp, Tekke plajına kadar uzanan bir yerdir. Bu hat boyunca uzanan kısmı çarşı kesmektedir. Çarşının sonunda ise şehrin ana yapıları ve dolmuş durakları bulunuyor. Çeşme’nin adı ise şehirde bulunan yüzlerce ve binlerce yıllık çeşmelerin oldukça fazla olmasından gelir.
Çeşme Görülmesi Gereken Yerler
Çeşme merkezde görmeniz gereken yerlerden ilki Çeşme Kalesi’dir. Çeşme Kalesi 1508-1509 yılları arasında II. Bayezid döneminde Venedikle yapılan savaşlardan sonra bölge halkını ve ticaretini korumak maksadıyla yapılmıştır. Ege denizindeki en önemli limanlardan biri olan Çeşme limanı Piri Reis’in haritasında ve Evliya Çelebi’nin seyahatnamesinde de yer almaktadır. Bugün ise kale müze olarak kullanılmaktadır. Çeşme kalesinin ve müzenin giriş ücreti 25 liradır ve müzekart geçmektedir.
Çeşme Kalesi, Osmanlı Rus deniz savaşının kalıntılarının bulunduğu bir noktadır. İçerisinde Osmanlı ve Rus askerlerine ait eşyaların da bulunduğu bir müze vardır. Kalenin içerisinde bir de camii bulunuyor. Yakın dönemde ise restore edilen camii kullanıma da açılmıştır. Caminin giriş kısmı ise kalenin üst tarafındadır. Kalenin çevresinde görebileceğiniz diğer şeylerden biri de Cezayirli Hasan Paşa ve aslanının heykelidir. Kalenin yine önünde denizden çıkarılan ve bu bölgede yaşanmış savaşlardan arda kalan toplar ve çapalar bulunmaktadır.
- Çeşme Marina
- Çeşme Kalesi
- Çeşme Müzesi
- Tarihi Kervansaray
- Çeşme Çarşısı
- Aya Haralambos Kilisesi
- Alaçatı
- Ilıca
- Ildırı
- Erythrai Antik Kenti
- Quente Beach
- Breeze Beach
- Germiyan Köyü Otantik Ev
- The Beach of Momo
- Kocakarı Plajı
- Ayayorgi Koyu
- Cove
- Yuzu Beach
- Sole & Mare
- Buradan Ovacık
- Before Sunset
- Boheme Beach
- Delikli Koy
- Altınkum Halk Plajı
- Fly In Beach Altınkum
- Fun Beach Altınkum
- Çeşmeköy
- Urla
- Karaburun
- Sığacık
- Sakız Adası
Bu yerleri Kesinlikle görmelisiniz
TARİHİ KİLİSELER
Çeşme’de görülmesi gereken iki de kilise bulunur. Bu kiliselerde ilk bölgede uzun yıllar yaşayan Ortodoks Rumlar tarafından 1832 yılında yaptırılmış olan Aya Haralambos kilisesidir. Aya Haralambos kilisesi uzun zamandır kapalı iken restorasyon sonucu yakın zaman içinde yeniden ziyarete açılmıştır. Bu kilise turistler için sergi ve konserlerde gayrimüslim halk için de ayin noktası olarak kullanılmaktadır.
Diğer kilise ise Çeşme merkez ile Dalyan’ın kesişim bölgesindeki Aya Yorgi kilisesidir. Turistik değeri olan bu kilisenin yakınındaki Aya Yorgi koyu da oldukça meşhurdur. Kilise ve koyun bulunduğu bölge Çeşme merkezinin kuzey batısında yaklaşık 5 kilometre mesafededir.
Çeşme Yeme İçme Mekanları
Çeşme’de yemek yemek isterseniz de en önemli yemek atomdur. Atom, sandviç yada tabakta servis edilen panelenmiş tavuk ve yanında özel soslu bir salatadan oluşur. Salataların çeşitleri ise değişmektedir. Onu diğer yemeklerden ayıran en önemli şey sosudur. Çeşme’de atom yemek için en iyi yer Asucan’dır. Başka da bir alternatif de bulunmamaktadır.
İkinci yemek ise bölgenin genel yemeği olan kumrudur. Kumru için ise en önemli fark sadece Çeşme’de bulunan kumruya benzeyen ekmeğidir. İzmir genelinde bu ekmek sadece burada vardır. Kumru için ise Çeşme merkezde birkaç alternatifiniz bulunuyor ve lezzetleri aşağı yukarı aynı.
Çeşme’deki diğer yemek alternatifi ise tatlılarıyla meşhur olan İmren ve Rumeli pastaneleridir. Türkiye çapında meşhurlardır. Öyle ki en önemli 10 pastane arasında gösterilmektedirler. İçerisinde Çeşme’ye özel reçeller,dondurmalar ve kurabiyeler bulunur. Önlerinde her zaman sıra bulunur.
- Kumrucu Hikmet
- Tokmak Hasan’ın Yeri
- Ayasaranda İmren Restaurant
- Horasan Balık
- Ferdi Baba
- Rumeli Pastanesi
- Arpège Patisserie
- Dost Pide & Pizza
- Nevi
- Mazi
- Enginarlı Midye Dolmacı Özgür
- Yusuf’un Yeri
- Bay Balık
- Kolburano’s
- Dalyan Restaurant-Cevat’ın Yeri
- Noni’s House
- Lavandas
- Asma Yaprağı
- Yeniyer
- Ovasofra
- Iskozcu Canbaba Restoran
- Langusta
SAKIZ KOYU FESTİVALİ
Çeşme’de yıl içerisinde katılabileceğiniz en farklı etkinlik Sakız Koyunu festivalidir. Bu festival, Çeşme’de bulunan sakız ağaçları ve onları yiyen koyunların katıldığı bir güzellik yarışmasıdır. Sakız koyunu, yılda yalnız bir kez yavrulayan özel bir koyun türüdür. Nesli her geçen gün azalan bu özel koyun türünü korumak ve tanıtmak üzere düzenlenen festival her yıl Eylül ayında Ovacık’ta gerçekleşir.
Çeşme Konaklama
Çeşme’de konaklama için ise genel olarak küçük oteller ve pansiyonlar bulunur. Lüks oteller ise Çeşme’nin dışında bulunur. Şehire ulaşım ise oldukça kolaydır. Çarşının en sonunda dolmuş durakları bulunur. Buradan Alaçatı, Ildır, Dalyan, Urla yada İzmir gibi noktalara gidecek dolmuş veya otobüsleri bulabiliyorsunuz. Restoran ve eğlence mekanları için şehirde en çok tercih edilen nokta marinadır.
Tabiki de Çeşme'ye gelmişken Alaçatı'ya uğramayı unutmayın..