Çanakkale - Asos
ASSOS
Bugünkü adıyla Behramkale olan Assos eski dönemlerin bize bir mirası. Yunanistan’ın Midlli Adası manzaralı bu tarihi şehir doğal güzellikleri, sadeliği, sessizliği ile tatil zamanında huzuru arayanların adreslerinden biri olmaya devam ediyor. İster günübirlik ister konaklamalı tatil planınız varsa bu yazımızı okuduktan sonra bölgeyi daha iyi tanıyor olacaksınız.
ASSOS NEREDE VE NASIL GİDİLİR?
Çanakkale ilinin en güneyinde bulunan Ayvacık ilçe merkezinin 17 kilometre uzağında bir noktada bulunan Assos Edremit körfezinin en batı noktasındadır. Edremit, Akçay sahil yolunun devamında bulunan bölgeye, kuzeyden gelenler Ayvacık, güneyden gelenler ise Küçükkuyu’dan saparak yaklaşık yarım saatte ulaşabilirler. Toplu taşıma ile ulaşmak için ise Altınoluk’tan veya Ayvacık’tan belirli aralıklarla kalkan dolmuşlara denk getirmeniz gerekiyor.Havayolu ile gelecekseniz de en yakın havalimanları Edremit ve Çanakkale havalimanlarıdır ve süre olarak aşağı yukarı aynı mesafededir.
ASSOS NASIL BİR YER?
Günümüzdeki adı Behramkale olan şehir iki kısımdan oluşmaktadır. İlk kısım tarihi çarşısı ve antik kentin bulunduğu yer olan yukarı kısımdır. İkinci kısım ise deniz kenarına inildiğinde ulaşılan otellerin, restoranların ve iskelenin bulunduğu kısımdır. Bölgeye hakim bir tepenin üzerine kurulmuş olan şehir oldukça az nüfuslu olan bir köydür. Kendi nüfusu 1000’e yakın olan köyün yaz nüfusu ise günlük ziyaretçilerle ikiye katlanmaktadır.
ASSOS ANTİK KENTİ
Bölgedeki yaşamın tarihi çok eski dönemlere gidiyor olsa da, Assos’taki ilk işaretler M.Ö. 7. yüzyıla kadar gitmektedir. Güney Truva olarak geçen bölgeye ilk yerleşenler Thrakia ve Mysialılardır. Bu bölgenin günümüzde Trakya denilmesinin sebebi de bu eski topluluklardan gelmektedir. Şehir daha sonra Lidyalıların ve Perslerin de eline geçmiş olup daha sonra İyon şehir devleti olarak Delos Deniz Birliğine katılmıştır.
Şehir bugünkü haline gelirken en fazla Roma döneminde imar edilmiştir. Bu dönemde hristiyanlığı yayan misyonerlerden Aziz Paul’da bölgeye gelmiştir. Hristiyanlığı ilk kabul eden şehirlerden biri de Assos olmuştur.
Helenistik dönemin özelliği olarak her şehrin bir koruyucu tanrısı olur. Assos koruyucu tanrısı ise Athena olmuştur. Şehrin en üst noktasında bugün bazı sütunları halen ayakta olan Athena tapınağı bulunmaktadır. Şehrin geri kalanı ise bu bölgenin aşağı kısmında yer alır.
Aşağı kısma giriş için kentten çıkıp sol taraftan patikaya ulaşmanız gerekmektedir. Basamaklı patika ile aşağıdaki kısma yürüyerek inebilmektesiniz.. Bu bölüm bilinmediği için aşağıdaki yol kenarından girilecek kısım da kilitli olduğu için birçok ziyaretçi tapınağı görüp geri dönmektedir. Asıl şehir ise aşağı kısımdadır. Bu bölgede Agora, Gymnasium, bulvarlar ve tiyatro bulunmaktadır. Şehrin bu kısmını gezdikten tekrar yukarı çıkıp çıkış yapmanız gerekiyor. Çünkü aşağıdaki kapı kapalı durumdadır. Assos antik kenti giriş ücreti 30 lira olup müzekart ile giriş yapılabilmektedir.
ASSOS ANTİK LİMAN
Assos şehrinin limanı ise aşağıda bulunmaktadır. Bugünkü liman ile antik liman aynı yerde konumlandırılmıştır. Behramkale köy merkezinden yaklaşık 5 dakika da aracınızla buraya inebilmektesiniz. Şehir içerisinde araba koyabileceğiniz yer ise oldukça azdır. Burası sadece tek bir caddeden oluşan çıkmaz bir yoldur.
Antik liman ve çevresi bölgenin en güzel kısmıdır. Yeşil mavinin iç içe geçtiği deniz kenarı, hareketi hiç bitmeyen balıkçı tekneleri, örme taştan yapılan otel ve restoranları ile Assos’tan geriye hafızanızda en çok kalacak görüntüler bu kısımda yer almaktadır. Baştan sona yürümenin yaklaşık 15 dakika aldığı bu küçük alan şehrin sonu olmasının verdiği bir butiklikle sizleri karşılamaktadır.
Bölgenin en sonunda ise küçük bir sahil bulunmaktadır. Bölgede denize girilebilecek en yakın nokta burasıdır. Yıl boyu serin olan su yaz aylarında bir nebze de olsa ılıklaşır. Fakat bu bölgedeki denizde yüzerken deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ediyoruz. Bölgede oldukça deniz kestanesi görme şansınız bulunuyor.
ASSOS’TAKİ İMKANLAR
Şehir merkezi olan Behramkale ve aşağısındaki antik liman çevresinde sınırlı sayıda otel ve pansiyon bulunmaktadır. Özellikle antik liman civarında bulunan oteller ise oldukça lüks seviyedelerdir. Bölgeye tatile gelenler konaklama için genel olarak yarım saat batıdaki Sivrice koyu çevresini veya 6 kilometre batıdaki Kadırga koyu çevresindeki otelleri tercih etmektedirler. Bu bölgeler denize girmek için de daha uygun noktalardır.
Assos merkezinde ve antik limanda market ve restoran ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz yöresel ve butik noktalar bulabilmektesiniz.