Bolu - Yedigöller
YEDİGÖLLER
Ülkemizin en meşhur gölleri listesinde bir sıralama yapacak olsak ilk 5’te yer alma ihtimali olan göllerden biri de şüphesiz Yedigöller olacaktır. Özellikle sosyal medyada fotoğraf paylaşmayı seven kişilerin geldiği bu güzel nokta ülkemizde ölmeden önce yapılacaklar listelerinde de yer alır.
YEDİGÖLLER NASIL BİR YER?
Yedigöller, Bolu ilinin kuzeyinde Düzce,Zonguldak ve Bolu il sınırlarının kesişim noktasında bulunan doğal bir göl kümesidir. Dağların arasında birbirine küçük akarsularla bağlı olan küçüklü büyüklü göllerden oluşur. Yaz kış soğuk olan bölge yapılaşmanın olmadığı doğal bir noktadır. Kış döneminde genellikle Aralık ayı ile Şubat ayı arasında ulaşıma tamamen kapanmaktadır. Kış ayının şiddetine göre Nisan’a kadar açılmadığı da olmuştur. En sevilen dönemi sonbahar mevsimidir. Sonbaharda renk değiştiren yapraklı ağaç çeşitlerinin bulunduğu göller bölgesi Ekim-Kasım zamanı en yoğun dönemlerinden birini yaşar.
YEDİGÖLLER’E NASIL GİDİLİR?
Yedigöllere gitmenin birçok yolu vardır. Bunlardan en popüler olanı Bolu üzerinden gitmektir. Otoban üzerinden gelindiğinde merkez çıkışlarından birinden çıktıktan sonra Karadere caddesi takip edilerek yayla yoluna girilir. Buradan başka gidiş alternatifleri olsa da yolun en sağlıklı olduğu bölge burasıdır. İstanbul yönünden gelirken Düzce’nin Yığılca ilçesi üzerinden de gidiş gösteriyor olsa da bu yol oldukça zor bir yoldur. Ankara yönünden gelirken verilen tabeladan çıktıktan sonra yine merkeze doğru devam edip gitmelisiniz. Mengen üzeri gelen yol ise yine oldukça zorlayıcıdır.
Toplu taşıma kullanarak gelmek isteyenler için ise kötü haberimiz var. Bölgeye toplu taşıma ile gelmek ne yazık ki mümkün değil. Genel olarak bölgeye ziyarete gelenlerin %95 i şehir dışından geldiği için ya kendi araçları ile yada günübirlik turlar ile gelmekte. Taksi ile buraya çıkmak için ise iyi bir ücret isteyeceklerine emin olabilirsiniz.
YEDİGÖLLER NASIL GEZİLİR?
Yedigöllerdeki gezi planı aracınızı bırakacağınız yere göre değişmektedir. Eğer hafta sonunda bölgeye bir ziyaret planlıyorsanız gece konaklaması yapmayacaksanız giriş bölgesine yakın bir noktaya aracınızı park etmenizi tavsiye ediyoruz. Çıkış trafiğinin oldukça yoğun olduğu saatlerde bu hamle size yarım saat kazandırabilir. Yedigöller Milli Parkı giriş ücreti şahıs olarak 8, araç başı 24, motosiklet ile 16 liradır. Park yeri için ayrı bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Yedigöller bir çember çizilerek gezebileceğiniz şekildedir. Göllerin tam ortasından geçen ana yolun iki tarafında da göller ve patikalar bulunur. Nereden başlarsanız başlayın hepsini dolaşabilirsiniz. Göllere ek olarak Derin Göl ile Nazlı Göl arasında görülmeye değer bir şelale bulunmaktadır. Şelalenin buz gibi akan suyu yaz gün dahi üşütebilir. Şelalenin hemen ilerisinde de dilek çeşmesi diye uyduruk 7 delik vardır. Tamamen el yapımı olan bu ahşap yedi gözlü çeşmenin icad edeni muhtemelen bölgeden yedi kere su içip dilek dileyenleri gördükçe gülüyordur.
Büyükgöl ile Derin Gölün çevresi piknik ve kamp alanları olarak kullanılmaktadır. Bu bölge alanın merkezidir. Mescid tuvalet ve büfe hizmeti tam olarak buradadır. Bölgede konaklayacak olanlar araçlarını bu bölgedeki otoparka park ederler. Bölgenin birçok noktasında da şişenizi doldurabileceğiniz temiz su çeşmeleri bulunmaktadır. Bu çeşmelerden gönül rahatlığı ile su içebilirsiniz.
Fotoğraf çekilmek için en güzel noktalar ise büyük göl çevresindeki ahşap teraslardır. Büyük gölün kuzey ucundaki kısa köprü de en sevilen noktalardan biridir. Sonbahar döneminde ise neredeyse her köşe güzel görünmektedir. Son olarak Yedigöller yolu üzerinde bulunan seyir teraslarına da giderken ve ya dönerken uğrayabilirsiniz.
YEDİGÖLLER’DE BULUNAN İMKANLAR
Yedigöller bölgesi içerisinde konaklama için dağ evleri ve kamping alanı dışında bir tercih şansınız bulunmuyor. Kendi çadırınız yoksa alanda çadır kiralaması da yapamıyorsunuz. Bu bölgede bulunan dağ evlerinin fiyatlarının ise ortalamanın çok üzerinde olduğunu bilerek önceden fiyat alarak gitmeniz gerektiğini de hatırlamamız gerekiyor.
Bölgedeki tek tuvalet Derin Göl’ün hemen arkasındaki otoparkın yukarısında bulunmaktadır. Elektrik ihtiyacınızı karşılayacak tuvalet ve mescid prizleri dışında başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır. Bölgede belirli saatler dışında ateş yakmak yasaktır. Bu ateşler ise ateş kovası içerisinde olmak zorundadır.
Milli Park içerisinde yeme içme ihtiyacınız için birkaç aperatif ürünü olan büfe dışında başka bir alternatifiniz bulunmamaktadır. Göl çevresinde ateşli piknik ve mangalın yasak olduğunu da eklersek karnınız tok bir şekilde yada piknik tadında bir yeme içme ile oraya gitmeniz gerektiğini de bilmelisiniz. Gece konaklaması için çadır başı ücreti 45, karavan başı ücret ise 50 liradır.