17.12.2022 13:00:00

Bitlis'te Gezilecek Yerler

Bitlis'te Gezilecek Yerler

Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan Bitlis, turistik şehirlerimizden birisi. Tarihiyle her zaman ilgi odağı olmuş olan şehrin kayak turizmine de ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Özellikle de dünyanın dört bir yanından bu şehri gezip görmek için gelen turistler bulunuyor. Profesyonel fotoğrafçıların da Bitlis’te yer alan doğal güzellikleri fotoğrafladıklarını biliyoruz. Ortalama iki gün içerisinde gezilebilecek olan şehir, yılın her döneminde ziyaret edilebilir. GelinBitlis’te gezilecek yerelere beraber bakalım.

Tarihi Bitlis Evleri

Doğu’nun mimarisini daha yakından görme fırsatını tadabileceğiniz bu tarihi evler, muhteşem bir kültürel dokuya sahip. İçerisinde yer alan taş evler mimari yapısıyla dikkat çekmekte. Labirent şeklinde inşa edilmiş olan evler düzgün bir sıralamaya da sahip. Fotoğraflarını çekebileceğiniz evlerin hemen yan kısmında beyaz rengiyle dikkat çeken bir cami de bulunuyor.

Bitlis Çarşısı

Hemen hemen her şehrimizde yer alan çarşılar Bitlis’te de bulunmakta. Fakat Bitlis Çarşısı Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’ne konu olmuş türden. Eserde yer alan bilgiye göre 20 bin dükkan çarşıda yer almakta. Eskisi kadar çok aktif bir şekilde dükkanlar bulunmasa da yine de Bitlis’i ziyaret eden herkesin uğraması gerektiği türden bir çarşı. Özellikle de doğal ürünleri bulabilmeniz açısından bire bir. Organik bal ya da kıyafet dükkanlarının da içerisinde yer aldığı bu çarşıyı gezmeden gitmeyin. Ayrıca kale surlarının hemen alt kısmında yer alan bazı dükkanlarda sokak tezgahları da bulunuyor. Yöresel ürünleri deneyebileceğiniz bu tezgahları da mutlaka denemelisiniz.

Bitlis Etnografya Müzesi

Şehrin tam merkezinde yer alan bu müze, 2005 yılından beri ziyaretçilerini beklemekte. Bitlis’in tarihini daha da yakından görmek isteyen kişiler için açılmış olan bu müzede, Bitlis’in yerel kıyafetlerini, yaşayış biçimlerini de görmeniz mümkün. Müzenin içerisinde yer alan bal mumu heykellerle bu geleneğin bir bakıma canlandırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca müzede demir işçiliği, bastonculuk ve halı dokumacılığı da yer alıyor. İki kattan oluşan bu binaya girişler ücretsiz bir şekilde yapılmakta. Osmanlı döneminden izlere rastlayabileceğiniz müzede aynı zamanda Bizans döneminden eserler de sergilenmekte.

Bitlis Kaplıcaları

Sularının şifalı olması özelliğiyle turistler tarafından yoğun bir şekilde ziyaret edilen bu kaplıcalar, romatizma gibi hastalıklara da iyi gelmesi özelliğiyle tercih edilmekte. Bitlis’in volkanik bir arazi üzerinde yer alması sayesinde yeraltı su kaynakları açısından zengin olduğunu biliyoruz. Bundan dolayı da kaplıcaları bulunan bu şehrin hem kaplıcalarından yararlanmak hem de civar yerlerde bulunan otellerde konaklama imkanına sahip olmak mümkün.

Bitlis Kayak Merkezi

Muhteşem kar manzaralarına ev sahipliği yapan Bitlis Kayak Merkezi, hafta sonu kaçamaklarında da değerlendirilebilecek türden. Genel olarak aileler tarafından da tercih edilen bu kamp merkezinde kış tatilleri yapmak mümkün. Etrafında yer alan oteller sayesinde tatil gününüzü daha da uzatmanız mümkün olabilecek. Restoran ve kafeler sayesinde yeme içme ihtiyaçlarınızın karşılanabileceğini de söylemeliyiz. Kış aylarında keyifli ve kaliteli vakit geçirebilmek adına Bitlis’te yer alan bu kayak merkezini tercih edebilirsiniz.

Adilcevaz Sahili

Mükemmel bir maviliğe sahip olan bu deniz, Bitlis’ten 90 kilometrelik bir mesafede yer alıyor. Yaz tatilleri yapabilmek için tercih edilebilecek olan sahilin oldukça temiz olduğunu da belirtmeliyiz. Ailenizle beraber keyifli zaman geçirmenize imkan tanıyacak olan bu yer, aynı şekilde kışın da gezme amaçlı ziyaret edilebilmekte.

Bitlis Kalesi

Büyük İskender’in komutanlarından birisi olan Badlis tarafından yapıldığı bilinen kale, toplamda 56 metre yüksekliğe sahip olma özelliğinde. Dağlık bir yerde olmasından dolayı zaman içerisinde farklı restore çalışmaları da kale üzerinde yapılmıştır. Kalenin fotoğraflarını çekmeniz mümkün.

Gök Meydan Cami

1150 yılında yapıldığı kayıtlara geçen cami, Osmanlı mimari özelliklerini de üzerinde taşımakta. Osmanlı mimarisine ait olan bir cami örneği görmek isteyen kişiler tarafından da mutlaka ziyaret edilmesi gereken camilerden birisi. Dilerseniz camiyi ibadet saatleri dışında daha yakından görüp caminin içerisini fotoğraflayabilirsiniz.

El Aman Hanı

Anadolu’ya ait olan kervansaraylar içerisindeki en büyük olan kervansaray olduğu biliniyor. 16. yüzyılda Hüsrev Paşa’nın yaptırdığı bilinen bu han, içerisinde farklı hanları da barındırmakta.

İslahiye Medresesi

Bitlis Arkeoloji Müzesi olan bu müze, günümüze kadar pek çok restore işleminden geçirilmiştir. Mimari açıdan herkesi etkileyecek olan bu binayı mutlaka gezmeniz gerektiğini düşünüyoruz.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 8730
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.