19.10.2022 22:00:00

Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl kullanılır

Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri Rezervasyon Nasıl kullanılır

Borabay Gölü'ne gitmediyseniz kesinlikle öneriyoruz, hafta sonu genelde yöre halkı hem gezmek hemde piknik yapmak için buraya geliyor ama hafta içi daha sakin olduğu için hem tahrip edilmemiş doğası hemde muhteşem manzarasıyla sakin kafa dinleyebilirsiniz. Göl etrafında yürüyüş kesinlikle yapmalısınız.

 

Şehzadeler şehri Amasya’dan herkese selamlar. Yeşilırmak kenarında kurulmuş bu güzel şehrin hakettiği ilgiyi göremediğini düşünüyoruz. Huzurlu yapısı, estetik Osmanlı evleriyle bezeli şehir merkezi ile mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri olduğu kanaatindeyiz.

 

Amasya Borabay Gölü Bungalov Evleri

 

AMASYA NASIL BİR YER?

 

Amasya iki tepenin arasından akan Yeşilırmağın iki yakasında kurulmuş özel bir şehirdir. Hatta öyleki bu iki sivri tepenin arası istenirse kapatılabilecek kadar da yakındır. Şehir genel olarak tarihini Osmanlı dönemindeki şehzade sancağı olmasından alır. Bu şehirde birçok sultan yetişmiştir. Bunlara ek olarak da önemli bir gezgin tarihçi olan Strabon’da Amasyalıdır. Birçok kültürel ve tarihsel birikimin beşiği olan bu şehri geçmişten bugüne tanımamız gerekiyor.

 

 

AMASYA TARİHİ

 

Tarihin bilinen en eski devirlerine kadar yaşam belirtilerine rastlanmış olan şehirdeki en önemli dönem Hititler ile başlamaktadır. Hititlerin 13 şehrinden biri olarak tarih sahnesinde önemli bir yer edinen şehir o dönemlerden beri oldukça yoğun bir yerleşim bölgesi olmaya devam etmiştir. Hitit dönemlerinden sonra bölgede Lidyalılar ve Persler de egemenlik kurmuşlardır. 

 

 

Günümüze eski çağlardan da izler kalan şehirdeki yapıların bir kısmı da helenistik dönemden kalmakta. Malazgirt zaferinden sonra Türkleşen Anadolu’da o günlerden bugüne kadar Türk egemenliği devam etmiştir. Anadolu Selçuklu döneminde ve Osmanlıda üzerine titrenen şehirlerden biri olmuş ve birçok yönetici bu şehirde eğitim almıştır. Cumhuriyet dönemi kurtuluş mücadelesinde de Mustafa Kemal’in ahalisini önemsediği ve Kurtuluş Savaşının temelinin belirlendiği yer olmuştur.

 

 

 

AMASYA’DA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

Amasya şehir merkezinde gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın mesafede bulunmaktadır. Birçok konak ve köprünün ziyaret potansiyeli bulunmaktadır. Şehir merkezinin giriş köprüsünün başındaki Saat kulesinden, Hazeranlar Konağına, şehzade heykellerinden eski çarşıya kadar gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Bunlara ek olarak görülmesi gereken en önemli yerler ise şunlardır;

 

 

 

AMASYA MÜZESİ

 

Amasya gezisine başlamak için en iyi nokta Amasya müzesi olacaktır. Müzekart ile giriş yapılan müzenin giriş bileti ise 10 liradır. Şehrin en popüler noktalarını görmeden önce şehri daha kolay sindirmenizi sağlayacak bilgileri Amasya müzesinde bulabiliyorsunuz. Sıradan müzelerin aksine oldukça ilgi çekici eserlerin sergilendiğini de söylemeden geçemeyiz. Ayrıca dönemin eserlerinin sergilendiği bir de açık hava müzesi bulunuyor. Bu müze hemen Amasya müzesinin bitişiğinde yer alıyor

 

 

 

Müzede bulunan eserler M.Ö. 4500 yılına tarihlenen “Oluz Höyük” kazısından çıkarılan eserlerden günümüzdeki etnografik eserlere kadar geniş bir yelpazede sergileniyorlar. Bölgede uzun bir dönem hüküm sürmüş olan Anadolu Selçuklu beylerinin mumyalarının müzede sergilenmesi ise ilginç bir noktadır. Ülkemizde Türk olarak mumyası bulunan ve sergilenen çok az kişi bulunmakta. Türk mumyası sergilenen müzeler ise oldukça az sayıda. Bu da müzeyi daha da ilginç kılıyor.

 

 

 

SULTAN II. BAYEZİD KÜLLİYESİ

 

İstanbul Fatihi II. Mehmet’in oğlu II.Bayezid tarafından, Amasya’da bulunan şehzade Ahmed’e gönderdiği buyruk ile burada bir külliye yapılmıştır. II. Bayezid’in şehzade iken eğitim aldığı şehirde kurulmasını isteidği külliyenin bahçesinde de onun adına yapılmış olan bir de camii bulunmaktadır. Yeşilırmak kenarındaki bu görkemli camii ve çevresi yapımının anısında dikilen ve hala ayakta olan çınar ağaçlarının gölgesinde misafirlerini ağırlamaktadır. 

 

 

 

AMASYA KALESİ VE KAYA MEZARLARI

 

Amasya Kalesi Anadolu’da bulunan en eski kale yapılarından biridir. Ana kale yapısının tam tarihi bilinmesede iç kalenin yapımına dair M.Ö. 300 yıllarında Pontusluların imzası bulunmaktadır. Başkent olarak kullanılan şehrin korunması amacıyla yapılan kale Yeşilırmağın kuzey yamacındaki Harşena Dağı’na yapılmıştır. Bölgede hakimiyet kuran birçok devlette kaleyi kullanmaya devam etmiş ve geliştirmiştir.

 

 

 

Osmanlı döneminde de kullanılan kale devletin son dönemlerinde artık önemini yitirmiştir. Kalenin iç kısmında bulunan kral mezarları ise tüm egemen devletlerde muhafaza edilmiş. Günümüze kadar gelen kaya mezarları bugünde ilgi ile ziyaret edilmektedir. Mezarların bulunduğu alan ve kale turunun yapıldığı kısım biletli olarak gezilebilmektedir. Müzekart ise geçmemektedir.

 

 


 

ŞEYH HAMDULLAH YAZI TARİHİ VE HÜSN-Ü HAT MÜZESİ

 

Amasya’daki en önemli müzelerden biri de şüphesiz burasıdır. Yazı tarihimizi anlamanın en önemli parçasıdır. Yazının ise hazineye dönüştüğü en önemli kalemlerden biri de Şeyh Hamdullah olmuştur. II. Bayezid’İn şehzadelik döneminde hat ustalığını yapan bu zat “Kıbletül Küttab” (Katiplerin Kıblesi) ve “Okçuların Şeyhi” ünvanları ile anılmaktaymış.

 

 

 

Hüsn-ü Hat  müzesinde yazının tarihinin evrimlerini, alfabelerin ortak köklerin bağlantılarını görebilir ve dile çok farklı açılardan bakabilirsiniz. Müze çok katlı olup her katında belirli bir tema ile bilgiler verilmekte. Katların her birinde ise hat sanatının en güzel örneklerini bulabiliyorsunuz. 


 

FERHAT İLE ŞİRİN

 

Ülkemizde en çok bilinen aşk hikayelerinden biri olan Ferhat ile Şirin mevzusu Amasya’da geçmektedir. Hikayesi ise şöyledir; sarayda nakkaş olarak çalışan Ferhat’a sultan aşık olmuştur. Ferhat ise sultanın kız kardeşi Şirin’i seviyordur. Onların evlenmesini zorlaştırmak amacıyla Ferhat’a evlilik koşulu olarak dağı delip su getirmesini emreder. Ferhat ise bu görevi kabul eder ve dağda oluklar aşarak şehre doğru uzun bir su kanalı inşa eder. Hayallerimizdeki gibi büyük bir dağın içinden geçmemiştir yani. Bu olay uzun bir süre devam eder ama azimle çalışan Ferhat vazgeçmez. Artık kanalın biteceğini anlayan sultan Ferhat’a Şirin’İn öldüğü haberini gönderip işi karıştırır. Olayın şokuyla elindeki kazmasını havaya atan Ferhat, kazmanın başına düşmesi ile ölür. Bunu duyan Şirin’de oraya gider ve kendini kayalıklardan aşağı atar. 

 

 

Ferhat ile Şirin’in hikayesinin geçtiği nokta şehrin 5 kilometre kadar dışına çıkmanız gerekiyor. Şehrin güney girişinde bulunan nokta “Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi olarak geçiyor ve giriş ücreti bulunuyor.

 

 

 

 

AMASYA’YA NASIL GİDİLİR?

 

Amasya karayolu ve havayolu olarak kolay ulaşılabilecek bir noktada bulunuyor. Şehir İstanbul - Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu arasındaki anayolun üzerinde bulunuyor. Bu sebeple ulaşım için de oldukça kolay bir noktada yer alıyor. Havalimanı ise şehir merkezine 45 dakika mesafedeki Merzifon ilçesinde bulunuyor.

 

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 504
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.