Alaçatı Gezilecek Yerler
Ege bölgesinin en popüler tatil mekanlarından biri olan Alaçatı, her yıl milyonlarca turist ağırlamaya devam ediyor. Bu seferki tatiliniz de “Alaçayı’ya gitsek nasıl olur?” diye düşünüyorsanız bu yazımızı okuduktan sonra net bir karar verebileceksiniz.
ALAÇATI NASIL BİR YER?
Alaçatı denildiğinde aklımıza gelen şeyler genel olarak ünlülerin tatil beldesi olması ve pahalılıktır. Alaçatı’da tatil yapmak belki de düşündüğünüz kadar pahalı bir aktivite olmayabilir. Alaçatı İzmir’in güneybatısındaki yarımadanın içerisindeki birkaç tatil beldesinin bulunduğu bir bölgedir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan bu bölgede yapılabilecek birçok tatil aktivitesi bulunur. Genel olarak arnavut kaldırımlı sokakları, begonvilli restoranları ve rengarenk dükkanları ile sizlere yoğunluğundan bunaldığınız şehir yaşamından uzak bir tatil sunar. Tatil bir yıllık iş hayatını unutmak ise unutmak için en iyi yerdesiniz.
ALAÇATI’DA NELER YAPILIR?
Alaçatı, İzmir yönünden Çeşme’ye doğru gelirken ilk karşınıza gelen tatil bölgesidir. Bu bölge Çeşme merkezden daha butik bir havada olduğu için daha çok tercih edilir. Çeşme’ye devam eden yola gitmeyip içeriye döndüğünüzde öncelikle Alaçatı’nın kışında hayatının devam ettiği kısmı görürsünüz. Tatilciler gelip gittiği kısım ise biraz daha içeride kalmaktadır. Alaçatı’yı gezmeye Uğur Mumcu Caddesindeki değirmenlerden başlayabilirsiniz.
Değirmenlerden aşağıya doğru devam ettiğinizde tüm sıcaklığıyla Alaçatı Çarşısını göreceksiniz. Sağlı sollu hediyelik eşya dükkanları ile başlayan yol, yöredeki meşhur kumrucular ve bal-badem dondurmacıları ile devam eder. Bu yolu devam ettikten sonra Alaçatı denilince akla gelen bir yada iki katlı örme taş ile yapılan evleri bulursunuz. Sağa ve sola ayrılan sokaktan sağa döndüğünüzde yaklaşık 400 metre daha gezilecek yerler bulunur. Sola döndüğünüzde ise Alaçatı evleri artmaya başlar.
Birbirinden butik mekanlar, rengarenk masa ve sandalyelerle dolu restoranlar karşınıza çıkar. Bu taraftan devam ettiğinizde oldukça fazla işletme göreceksiniz. Turistlere ve de özellikle sanata da ilgi duyan ziyaretçilere hitap eden birçok da dükkan görebilirsiniz. Bu bölge aynı zamanda Alaçatı merkezindeki bazı otellerin de bulunduğu kısımdır. Bu bölgedeki en merkezi oteller çarşının hemen içerisinde bulunurlar. Birçoğu butik otellerdir.
Çarşının sonuna gelince sağınızdan yukarı doğru devam edebilirsiniz. Bu kısımda karşınıza gelen mekanların birçoğu gece hayatının aktığı yerlerdir. Gün içerisinde de hizmet veren cafelerin de yoğun olduğu bölgede üzeri şemsiye ile kapalı sokaktan geçerek geri dönersiniz. Buradan sola döndüğünüzde ilk ayrıma ulaşırsınız. Alaçatı merkezindeki en turistik kısım ise bu şekilde gezilebilir.
DELİKLİ KOY
Alaçatı’nın merkezinden aşağı doğru devam ettiğinizde güney plajlarının ve marinanın olduğu bölgeye ulaşırsınız. Çevre yoluna hiç girmeden bu yolu takip ettiğinizde sırasıyla Port Alaçatı’ya ardından su sporları ile meşhur Çark Plajı’na sonrasında da birkaç koydan geçerek Delikli Koy’a ulaşırsınız.
Delikli Koy, Çeşme bölgesindeki en meşhur koylardan biridir. Burasının meşhuriyeti ilginç kayaç yapısından, turkuaz denizinden ve adını aldığı alt tarafı delinmiş kayada çekilen binlerce instagram fotoğrafından gelir. Bölgede yaz zamanı gün batımı da oldukça güzel bir açıdan izlenir.
Genel olarak kampçıların uğradığı bölgede herhangi bir işletme bulunmamaktadır. Eğer bu bölgede vakit geçirme planınıza var ise hazırlıklı gitmelisiniz. Aynı şekilde bölgede tuvalet imkanı da bulunmamaktadır.
ILICA PLAJI
Ilıca Plajı, Alaçatı’nın kuzeyinde bulunan ve bölgenin en meşhur olmuş sahillerinden biridir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Çeşme’nin en dar boyun kısmında kurulan Alaçatı’nın en uğrak noktası da burasıdır. Arka tarafı bölgede kurulmuş en eski lüks otellerde çevrili olan sahil bir halk plajıdır. Altın rengi kumsalı, turkuaz denizi ile gören herkesi yüzmeye teşvik eder.
Ilıca Plajı içerisinde şezlong ve şemsiye kiralama şansınız bulunmaktadır. Plaj çevresinde de birçok ihtiyacınızı giderebileceğiniz tesislerde yeteri kadar bulunmaktadır. Alaçatı'nın merkezinde olduğu kadar bu bölgede de konaklama ve günlük ihtiyaçlarınızı giderme imkanlarınız bulunmaktadır.
Gün içerisinde Alaçatı merkezinden buraya gelmek isterseniz, yürüme 45 dakika sürmektedir. Kendi aracınızı kullanmak isterseniz bu bölgede park yaz döneminde park sorunu olduğunu hatırlatmak isteriz. Bunun yerine sık sık geçen dolmuşlarla da 10 dakika içerisinde plajın oraya ulaşabilirsiniz.
ALAÇATI OT FESTİVALİ
Alaçatı denilince akla gelen ilk etkinlik ise ot festivali olmakta. Bölgenin ülke çapında ün kazanmasında en büyük rolü oynayan etkinlik şüphesiz bu festival olmuştur. Bu festival genel olarak Nisan ayının ilk hafta sonunda yapılmaktadır. Festival yaklaşık 4 gün sürmektedir.
Bu festival boyunca bölge insan akınına uğramaktadır. Ülke çapından festival için düzenlenen turlar ile birlikte bölgede festival süresinde 500.000 insana kadar günlük nüfusun ulaştığı kaydedilmiştir. Festivalin ana konusu İzmir bölgesinde yetişen yüzlerce çeşit otun ve bu otlarla yapılan yemeklerin tanıtılmasıdır. Otların hepsini sadece Alaçatı bölgesinde yetişen otlar olmadığını İzmir’in birçok bölgesinden otların geldiğini de dipnot olarak vermiş olalım.
ALAÇATI’DAKİ İMKANLAR
Alaçatı ülkemizin konaklama açısından en zengin noktalarından biridir. Genel olarak villa tipi yerleşimin bulunduğu bölgelerde butik oteller ve kiralama villalar bulunur. Şehrin estetiği açısından merkez bölgesinden yük katlı binalar bulunmamaktadır. Alaçatı şehir merkezinde yalnızca birkaç tane kompleks otel bulunmaktadır. Alaçatı’nın büyük otelleri Ilıca Plajı çevresinde bulunmaktadır.
Alaçatı’da günlük etkinlikler ise genel olarak tekne turları, su sporları ve gece hayatı şeklindedir. Yıl boyu rüzgar alan bir bölge olmasından dolayı kite surf oldukça yaygındır. Etkinlikler dışında Alaçatı ve ara beldelerin hepsinde tüm ihtiyaçlarınızı giderebileceğiniz işletmeler de mevcuttur. Bölgeye ulaşım ise hem çevredeki ilçe merkezlerinden hem de İzmir merkezinden sık sık ve kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Bölgeye şahsi aracınızla gelecekseniz de ücretsiz yol ve ücretli otoban gibi iki alternatifiniz olduğunu da belirtmekte fayda var.
ALAÇATI GEZİLECEK YERLER
- Yel Değirmenleri
- Alaçatı Çarşı ve Taş Evleri
- Kemal Paşa Caddesi
- Köy İçi
- Port Alaçatı
- Surf Zone
- Hacımemiş
- Pazaryeri Cami (Ayios Konstantinos Kilisesi)
- Delikli Koy
- Ilıca Plajı
- Alaçatı Pazarı
- Aya Yorgi Koyu
- Antikacılar Çarşısı
- Kleopatra Koyu
- Çark Plajı
- Piyade Koyu Plajı
Keslinlikle buraları görmelisiniz.
şimdi iyi keşifler dileriz.