Çanakkale Gezilecek Yerler
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip olan Çanakkale, her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde büyük başarıların kazanıldığı Çanakkale’de; 1.Dünya Savaşı’ndan büyük izler taşıyan yapıtları ziyaret ederek tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Çanakkale her yıl 25 Nisan'da yapılan Anzac Günü'nde; Avustralya ve Yeni Zelanda'dan gelen turistleri de ağırlamaktadır aynı zamanda…
Çanakkale; Truva Savaşlarından, 1.Dünya Savaşına kadar önemli tarihi olayların yaşandığı bir kent olmakla beraber, yaz aylarında deniz turizmi için de tercih edilen bir yerdir…
Çanakkale bölgesinde konaklama seçenekleri için Çanakkale Kiralık Evler listelerimize göz atabilirsiniz.
O zaman listemize başlayalım…
1-Çanakkale Şehitler Abidesi
Gelibolu Yarımadasında bulunan ve 21 Ağustos 1960 tarihinde ziyarete açılan Çanakkale Şehitler Abidesi; 1915 yılında 1. Dünya Savaşında şehit olan askerlerimiz için yaptırılmıştır. Abidenin açılışını dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral Cevdet Sunay yapmıştır.
Abidenin dört büyük sütunu Türk milletinin yıkılmaz olduğu anlamını taşımaktadır.
Cumhuriyetimizin temellerinin atılmasında büyük bir anlam ifade eden bu tarihi Şehitler Abidesi’ni muhakkak ziyaret etmelisiniz.
2-Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Deniz Müzesi 1982 yılında açılmıştır. İçerisinde 1982 senesinde İstanbul'da Taşkızak Tersanesi Komutanlığı'nda inşa edilen Nusret Mayın Gemisinin 1/1 ölçülerinde aynı yapımı yer almaktadır. Geminin giriş kısmında Nusret Mayın Gemisinin öyküsü anlatılmakta ve döneme ait orijinal eşyalar gösterime sunulmaktadır.
Yanı sıra resim ve fotoğraf galerisini de gezmenizi öneriyoruz.
3-Truva
Dizi ve filmlere konu olan, Troya olarak da bilinen Truva İlyada destanında adı geçen Truva Savaşı'nın gerçekleştiği antik kenttir.
Heinrich Schliemann tarafından keşfedilen bu antik kentte çıkan çoğu eser yurt dışına kaçırılmıştır fakat günümüzde Türkiye, Almanya ve Rusya'da çeşitli müzelerde sergilenmektedir.
Antik kent; 1998 yılından beri Dünya Miras Listesi'nde ve 1996 yılından beri Milli Park statüsündedir.
4-Kilitbahir Kalesi
Kilitbahir Kalesi 1452 yılında Çanakkale Boğazı kıyısına inşa edilmiştir. Eceabat’ta bulunan ve denizin kilidi anlamına gelen Kilitbahir Kalesi, 1452'de İstanbul kuşatması sırasında Avrupalı devletlerin Bizans İmparatorluğuna yardım etmesini engellemek amacıyla Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.
Kalenin uzunluğu 220 metre olmakla birlikte eni ise 120 metredir.
5-Çanakkale Saat Kalesi
Bu saat kulesi Çanakkale'nin merkezinde bulunuyor.
1896'da Vitalis Gaptiorele'nin finansmanıyla Sancakbeyi Cemil Paşa tarafından yaptırılmıştır.
Yapının boyu 20 metre olmakla beraber 5 katlıdır ve üstünde bir kitabe vardır.
Kitabe metninin hemen üzerinde 2. Abdülhamit'in tuğrası yer almakta.
Giderseniz kitabenin üzerindeki gazeli okumanızı da tavsiye ediyoruz.
6-Çimenlik Kalesi
Günümüzde müze olarak kullanılan Çimenlık Kalesi 1462 yılında Çanakkale Boğazı'nın Asya kıyısına inşa edilmiştir.
Çimenlik Kalesi 1915'te İngiliz ve Fransız gemilerinin hedefi olmuştur. Quenn Elizabeth'ten atılan top mermisi hala kuzey sur duvarında durmaktadır.
Günümüzde müze olarak hizmet veren Çimenlik Kalesi, Çanakkale Savaşları'nda kullanılan farklı uluslara ait toplara ev sahipliği yapmaktadır.
7-Rumeli Mecidiye Tabyası
Gelibolu Yarımadası'nda bulunan bu tabya 1892 yılında Kilitbahir Kalesi'nin güneyine yaptırılmıştır.
Ayrıca Seyit Onbaşı'nın 215 kiloluk mermiyi kaldırdığı tabyadır, tarihte önemli bir yeri bulunmaktadır. Rumeli Mecidiye Tabyası; Çanakkale’ye gerçekleştirdiğiniz bir kültür turunda, Çanakkale Savaşı’nı daha yakından anlamanıza yardımcı olacaktır.
8-Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkına; Çanakkale Feribot İskelesinden hareket eden deniz otobüsleriyle ulaşım sağlanmaktadır.
Bu tarihi milli park uluslararası açıdan da büyük bir öneme sahip olduğundan, Birleşmiş Milletler Milli Parklar ve Koruma Alanları kapsamında koruma altına alınmıştır. Bir çok şehitlik,mezarlık ve abideye sahiptir.
Haftanın her günü açık olmasıyla beraber girişler ücretsizdir.
9-Kestanbol Kaplıcası
Tavaklı köyü sınırları içinde olan Kestanbol Kaplıcası şehir merkezinde 65 kilometre uzaklıktadır. Fakat şehir merkezinden Ezine minibüsleriyle kolaylıkla ulaşım sağlanabilmekte.
Her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapan Kestanbol Kaplıcası şifalı suları ile ünlüdür. Su sürekli 73 derecede sabit kalmasıyla beraber özellikle romatizmal hastalıklardan kaynaklı sorunlara çözüm bulabilmek için kullanılmaktadır.
10-Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bayramiç ilçesine bağlı Beyoba Köyü içinde yer alan bu park şehir merkezine 100 km uzaklıkta.
Bu parkta aileniz ve sevdikleriniz ile doğa yürüyüşleri, piknik gibi aktiviteleri yapabilirsiniz.
Eşsiz doğa manzarası,temiz hava ve huzurlu bir akşam üstü için bir hafta sonunuzu ayırıp gezmenizi tavsiye ediyoruz.
11-Assos Antik Kenti
Tarihi M.Ö 6.yüzyıla kadar uzanan Assos Antik Kenti, tarihte çok farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Assos Antik Kentinde çok sayıda eser bulunmaktadır. Athena Tapınağı bu eserler arasında en çok ilgi gören yapılardan biridir. Athena tapınağı antik kentin en yüksek noktasında bulunuyor. Arkaik dönemde Anadolu'da yapılan ilk ve tek dor düzenindeki tapınak, hala etkileyici havasını korumaktadır.
12-Gökçeada
Türkiye’nin en büyük adası olan Gökçeada, aynı zamanda ülkemizin batısındaki en uç noktadır. Temiz su kaynaklarının bolluğu, temiz havası, enfes gün batımı, plajları ve koyları ile çok özel bir yeri vardır Gökçeada’nın.
Aydıncık Plajı, Laz Koyu, Gizli Liman, Yıldızkoy gibi plaj ve koylarda denize girip, güneşin tadını sonuna kadar çıkarabilirsiniz.
13-Bozcaada
Dizilere, filmlere, konserlere ve çok çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapan Bozcaada; cıvıl cıvıl sokakları, enfes balık restoranları, plajları, koyları ve gün batımı manzarası ile Türkiye’nin en güzel, en sevimli yerlerinden biridir.
Rüzgar güllerinin olduğu tepede gün batımını izleyip, akşam tekrar ada merkezine inip yaptığınız yürüyüşler sonrasında, şehrin gürültüsünden kaçıp Bozcaada’ya geldiğiniz için kendinizi çok şanslı hissedeceksiniz.
Ayazma, Habbele, Beylik, Akvaryum…Buralar Bozcaada’nın deniz girebileceğiniz sadece bir kaç yeri arasında yer alıyor.
Çanakkale’de ne yenir?
Ege mutfağının önemli şehirlerinden Çanakkale deyince akla ilk olarak Ezine Peyniri gelir. Ülkemizin peynir çeşitliliğinde Ezine Peynirinin yeri gerçekten ayrıdır.
Peynir Helvası, Oğmaç Çorbası, Tumbi, Metez… Çanakkale’ye gittiğinizde mutlaka yemeniz gereken yemekler arasında yer alıyor.